OPINII  »  TENIS

Simona versiune primăvară 2022

Articol de - Publicat marti, 22 martie 2022 08:46 / Actualizat marti, 22 martie 2022 11:42

Fostul lider mondial a făcut semifinală la Indian Wells, cel mai important turneu după Grand Slam-uri. Asta totuși ne cam nemulțumește. Nu e un pic exagerat?

Optimistul spune că singurul meci în care Iga Swiatek a avut cu adevărat probleme la Indian Wells a fost cel împotriva Simonei Halep.

După semifinala cu românca, poloneza Swiatek urma să defileze în actul final al celui mai important turneu de după cele 4 Grand Slam-uri, într-o finală fără istoric cu Maria Sakkari, scor 6-4, 6-1. Iga e foarte aproape acum de nivelul ireal de la Roland Garros 2020, la care și-a spulberat adversarele. Inclusiv pe Simona.

Adevărul de dincolo de anecdote

Pesimistul susține, în schimb, că tocmai meciul acela cu poloneza de 20 de ani, care a urcat pe locul 2 al ierarhiei WTA, a arătat încă o dată că nivelul de competitivitate al Simonei s-ar opri acum la jucătoare în ascensiune, tinere și puternice. Și care, fiind la început de drum, nu sunt nici măcinate de accidentări.

Sigură și strălucitoare în fața unor adversare de pluton, ca Alexandrova și Martici, sau încă prea tinere, cazul lui Coco Gauff, Simona și-ar dezveli slăbiciunile în fața unor oponente de mare calibru ca Swiatek. Care este însă adevărul dincolo de anecdotele cu optimistul și pesimistul?

Simona versiune primăvară 2022
Simona Halep / Sursă foto: Imago Images

Matematica nu dă greș

Este Simona Halep versiune 2022 o jucătoare mai vulnerabilă decât acea Simonă din ultimii 3-4 ani, s-a depus pe jocul ei un strat de rugină fizică și mentală care atentează exact la esența stilului marcă înregistrată? Unul bazat pe muncă, muncă, muncă și ambiție, ambiție, ambiție.

Putem încerca un răspuns la aceste întrebări bazându-ne pe partidele ei din acest an? De ce nu, realitatea matematică este totuși un criteriu mai precis decât metafizica existențială.

Teorie falsă

Să ne concentrăm, așadar, pe rezultatele unui 2022 pe care l-a început în Australia, acolo unde după Melbourne fostul lider mondial își concedia antrenorii de-abia numiți, Daniel Dobre și Adrian Marcu.

La început de 2022, Simona are un scor general, victorii contra înfrângeri, de 19-4, ceea ce în absolut nu este rău. Înfrângerile au venit în fața mai vechii ei obsesii Jelena Ostapenko și a franțuzoaicelor Alize Cornet și Caroline Garcia. Plus semifinala pierdută acum câteva zile cu Iga Swiatek.

Exceptând-o pe poloneză, celelalte învingătoare ale Simonei contrazic teoria potrivit căreia jucătoarea noastră ar claca atunci când dă peste jucătoare mai bine clasate și mai tinere.

Și mâine-i o zi. Dar tot fără antrenor

"Optimi" la Australian Open, semifinale la Dubai și Indian Wells, dar și o eliminare rapidă la Doha nu înseamnă un palmares rău pentru primul trimestru al anului în curs.

Asta, de asemenea, în valoare absolută și nu în relație cu rezultatele Simonei din anii trecuți. Între a fi lider WTA timp de 64 de săptămâni și acest loc 19 din prezent, după poziția 26 de săptămâna trecută, este o prăpastie care nu poate fi acoperită cu declarații-șablon despre văzând și făcând, și mâine-i o zi ori trăiește clipa.

Simonei îi trebuie repede un antrenor, nu doar un soi de scutier part time ca acest Morgan Bourbon. Un antrenor pe care să-l asculte cu adevărat și care să încerce să-i schimbe cât de cât liniaritatea jocului. Unul citit din ce în ce mai bine inclusiv de oponente modeste.

Între tenis și bricolaj. Neapărat tenis!

7 ani și jumătate de prezență în Top 10 și aproape 39 de milioane de dolari câștigați doar din premii la turnee (locul 3 all-time după surorile Williams!) înseamnă o moștenire dulce, dar apăsătoare chiar și pentru ea.

Omenește vorbind, asta generează elixirul automulțumirii. Imposibil de ghicit ce va fi în viitorul apropiat cu Simona, totuși singurul sportiv român cu expunere planetară din ultimul deceniu. În afară de ambiție, care mi se pare nealterată, ceva parcă s-a rupt în deja faimoasa ei putere de a supraviețui în momentele dificile ale meciurilor.

Altfel, orice s-ar întâmpla, prestațiile ei pe teren arată infinit mai convingător decât jocul în spoturile publicitare pentru o cunoscută firmă de bricolaj, în care se face că ceartă niște cetățeni cu dificultăți la montaj. Când îl certa pe Darren era mult mai naturală!  


Comentarii (4)
1206754226007193
Glumetu Dan  •  22 Martie 2022, 20:00

indiferent ca de pe locul 19, 26 etc, mai are multe milioane de adunat!

140782658438380
Vasile Dinca  •  22 Martie 2022, 17:39

Se pare că cei zece ani de tenis și au pus amprenta pe jocul Simonei. Nu mai aleargă după toate mingile! Părerea mea este că ar trebui să treacă la dublu unde este mai ușor!

andreif
andreif  •  22 Martie 2022, 13:24

Confundati pe Simona cu Becali...Sau aratati aceleasi tare ca in cazul lui Becali...Ce va califica sa i dati domnule sfaturi Simonei?Daca sunteti sigur pe priceperea dv. de ce nu sfatuiti o tanara practicanta de tenis?Sau de ce nu ati luat pozitie cand presa scria despre schimbarea liderului in tenisul romanesc?Nu erati mai uman si mai jurnalist de sport daca incepeati articolul in primul rand cu informatii despre starea medicala a Simonei?

Vezi toate comentariile (4)
Comentează