OPINII  »  EDITORIAL

Sunt sportivii „animale politice?”

Oana Dușmănescu
Oana Dușmănescu

Articol de - Publicat luni, 12 mai 2025 13:26 / Actualizat luni, 12 mai 2025 13:55

Unde e limita – ar trebui sportivii să stea la cutie sau să-și manifeste deschis simpatia pentru unul dintre candidații la președinție? Ar trebui ei să „trimită” oamenii la cabinele de votare sau să păstreze discreția, separând total statutul de vedete iubite de oameni de implicarea politică?

La americani, spre exemplu, sportivii își arată fără nicio rezervă partizanatul – e o mândrie să participe la viața politică a cetății. Nu se tem de opiniile lor, după cum nu se tem nici să le propage: știu că au la îndemână o platformă imensă de unde pot crea buzz politic.

E corect însă ca sportivii să genereze acest buzz?

Sau e o așteptare abuzivă din partea unor oameni care nu au nici în clin, nici în mânecă cu partide, candidaturi, mandate și voturi? La noi, e mai degrabă tăcere în rândul sportivilor, tăcere pe care fiecare o interpretează după mintea și puterile lui.

Sunt sportivii „animale politice?”
Delegația României la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 Foto: Guliver / Getty Images

Sportivii tac pentru că sunt persoane decente, care-și văd doar de viața și cariera lor?

Sportivii tac pentru că nu vor să se amestece într-un rând de alegeri cu mare cântec?

Sportivii tac pentru că nu-și asumă responsabilitatea de trambulină a glasului public - oamenii ascultă în general de personalități venite din zona sportului, domeniu considerat mai „alb”, mai „curat”?

Sportivii tac pentru că nu-i interesează, de fapt, soarta țării – au deja statut privilegiat și poziția lor ar avea foarte puțin de pierdut sau de câștigat?

Sportivii tac pentru că nu vor să se poziționeze fățiș de partea candidatului A sau B și astfel să nu riște pierderea unui capital de imagine câștigat în sala de sport?

Rămâne în aer o chestiune simplă, dar greu de rezolvat: vrem ca oamenii din sport să ghideze cumva procesul de alegere a celor ce ne conduc sau preferăm să rămână la ceea ce se pricep ei mai bine?

Oricare dintre variantele de mai sus ar fi sau nu adevărate, sportivii ar trebui, minimal, să-și asume îndemnul la vot, nicidecum cu un candidat sau altul (votul, până la urmă e secret), iar lucrul acesta lipsește mult din spațiul public.

Ei sunt, până la urmă, modele care inspiră, iar glasul lor ar fi bine să se audă dincolo de mingi, bazine sau patine, promovând implicare și participare.

Voi ce spuneți?

Actorii, cântăreții, artiștii plastici sunt mai vizibili pe rețelele sociale în momente politice – sportivii nu, deși poate ei beneficiază mai degrabă de relația cu România oficială, pe care o reprezintă mai clar, reflectînd mândria noastră, îndreptățită sau ba.

Sunt pur și simplu niște întrebări care nici măcar nu trebuie să-și găsească răspuns. Sunt doar niște întrebări care încearcă să umple o lipsă – golul sportivului implicat electoral, mesajul unei absențe care sper din tot sufletul să nu fie reală.

Citește și:
Tragerea la sorți: FCSB află astăzi cine o așteaptă în turul 2 preliminar al Ligii Campionilor
Liga Campionilor
Tragerea la sorți: FCSB află astăzi cine o așteaptă în turul 2 preliminar al Ligii Campionilor
Presa din Italia, reacție imediată după debutul lui Chivu la Inter: „Frumoasă, dar păcătoasă” » Punctul nevralgic identificat
Campionate
Presa din Italia, reacție imediată după debutul lui Chivu la Inter: „Frumoasă, dar păcătoasă” » Punctul nevralgic identificat
Mihai Stoica a făcut praf un jucător după cel mai slab meci al României U21 de la Euro: „E zero! Ne mirăm?”
Nationala
Mihai Stoica a făcut praf un jucător după cel mai slab meci al României U21 de la Euro: „E zero! Ne mirăm?”
După Mitriță, Universitatea Craiova a mai vândut un titular » S-a înțeles cu rușii
Superliga
După Mitriță, Universitatea Craiova a mai vândut un titular » S-a înțeles cu rușii

Comentarii (14)
mogosoaia
mogosoaia  •  19 Mai 2025, 15:24

In general, sportivii stau mai rau cu abilitatile de comunicare si cu informatiile "la zi", ca sa nu mai vorbim de cultura generala. In general, pentru ca sunt si multi care sunt peste media poporului.

radumatei
radumatei  •  16 Mai 2025, 18:05

Ar fi grozav ca sportivii să îndemne lumea să meargă la vot, doar că aici la noi s-a întâmplat o chestie acum câteva luni, poate nu s-a difuzat știrea pe norișorul pe care viețuiți: s-au desfășurat alegeri, au fost validate și pe urmă au fost anulate sub pretexte puerile de o instituție care nu dă socoteală nimănui. Așa că, poate, sportivii nu simt nevoia să transmită mesaje de genul „ieșiți la vot dar, dacă nu votați ce trebuie, vi se anulează din nou votul”. Poate ar trebui ca toate instituțiile statului român să respecte drepturile fundamentale ale românilor de a alege și a fi aleși și abia după aia să ne preocupe ce fac sau ce zic sportivii în preajma alegerilor.

BinDerDanDat
BinDerDanDat  •  15 Mai 2025, 16:20
Postat de mogosoaia pe 13 Mai 2025, 14:38

De ce trebuie tratati sportivii diferit fata de ceilalti oameni in cadrul acestei teme? Cred ca-si pot exprima opiniile in mod liber, asa cum pot si oamenii ce stiinta, medicii, managerii de succes, lacatusii mecanici, agricultorii, ***, etc.

Trebuiesc tratați diferit, evident. Pentru ca nu au IQ, de-aia. Chiar ma preocupa, care o fi viziunea lui Șumudică despre viitorul României? Dar a lui Hagi? Dar a lui Ilie Nastase? Dică? Comaneci? Chiar imi trebuie Lumină. Orice om decent recuoaste ca “maine” nu are ce vota. Şi hai pa cu raul cel mai mic.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează