OPINII  »  EDITORIAL CRISTI GEAMBAȘU

Tata lu’ Nole

Articol de - Publicat joi, 26 ianuarie 2023 19:17 / Actualizat joi, 26 ianuarie 2023 21:36

Scurtă discuție despre cât de liberă poate fi libertatea de expresie, câte cucuie ne provoacă ea și ce drăguț este să manifestezi pentru Putin când știi că proștii de australieni nu te bagă la pușcărie

Un grup de spectatori de la Australian Open, etnici sârbi, au încins de un miting ad-hoc la finalul sfertului de finală dintre compatriotul lor Novak Djokovici și rusul Andrei Rubliov. Subiectele protestului, tradiționala ciorbă slavo-pravoslavnico-ortodoxă, condimentată cu afurisenii la adresa Anticristului cuibărit în Occident. Băieții cu brandul și ceafa groasă s-au afișat în maiouri cu sigla "Z", au afișat steaguri ale Serbiei inscripționate cu chipul lui Vladimir Putin și au intonat cântece patriotice. Cunosc compatrioți cărora li s-a făcut pielea de găină.

Ce bine-i când e pe strada noastră!

Bun, și care e problema? Chiar așa, nu e liber dreptul la exprimare? Ba da. Și așa trebuie să rămână. Până la urmă, care e diferența între a te declara susținător al rușilor și al lui Putin sau a milita pentru un mediu mai curat ori pentru drepturile minorităților sexuale? Sesizați totuși că aici riscăm să amestecăm culorile, că una este să intri cu tancurile într-o țară străină și alta e lupți pentru drepturile balenelor ori să militezi pentru curcubeu. Complicat cu libertatea asta de expresie. Ce ne mai place când e pe strada noastră, ce o mai detestăm când o ia pe alt bulevard!

Tata lu’ Nole
Srdjan Djokovic (62 de ani), stânga

Tovarășul Srdjan la drapel

Fusese carevasăzică un meci în familie, între un rus, Rubliov, și un sârb, Djokovici, adică un aliat al rușilor. Păi, ce, dom'le, ai impresia că toți sârbii sunt de partea rușilor? Nu, dar statul sârb susține declarat așa-numita operațiune specială. Iar în cazul nostru, al clanului Djokovici, lucrurile sunt clare. Însuși capul familiei, tovarășul Srdjan Djokovici, a participat la mitingul încropit pe arena Rod Laver. Simbolic, tăticul lui Nole a ținut și el de steagul cu fața lui Putin, apoi s-a extras tactic din peisaj atunci când băieții cu bicepși și tricepși au dat-o pe cântece de partizani ortodocși pravoslavnici. Fie-i luminat gândul preadeosebitului Kiril!

Grețoși contra toxici

Șochează apariția în cadru a tatălui marelui campion? Nu, doar întărește comunicatul belicos-antioccidental al acestuia de acum un an, pe când lui Nole îi fusese interzisă intrarea în Australia din cauză că refuzase să se vaccineze anti-Covid și, scamatorie patent balcanic, folosise un certificat fals de trecere prin boală. Are voie domnul Djokovici senior să se manifeste astfel? Da, la limită, da. În caz contrar, atentăm la libertatea cuvântului, gândului. Da, dar este indecent, pentru că undeva în estul Europei tovarășul din poza de pe steag a provocat un război în care au murit deja zeci de mii de oameni. De ambele părți. Așa cum sunt grețoși cei care îi strigă măscări lui Djokovici în timpul meciurilor, tot așa poluează mediul cei cu "Z" pe tricouri.

Viteji până la bani. Denghi

Drăguț este că vitejia familiei Djokovici la adresa capitalismului demonic se înmoaie atunci când e rost de niște bani. Denghi, cum zic frații lor ruși. Sau poate că ăsta-i și mesajul, să le ia banii fraierilor, adică să lovească sistemul din interior. Căci la AO se plătește bine, iar dacă mai și câștigi turneul, cum e pe cale să reușească Nole pentru a 10-a oară, pleci acasă cu 2,975 milioane de dolari australieni.

Pun punct aici, dar sunt sigur că povestea nu și-a scris ultimul paragraf. #Z, #Putin, #Kiril, #Moarte Occidentului. Vom vorbi și despre tenis după finală, deși foarte multe nu sunt de spus. Reprezentanții nextgen sunt o glumă, veteranii scârțâie din toate articulațiile. Let’s go, Andy, let’s go! 


Comentarii (86)
Moshu
Moshu  •  27 Ianuarie 2023, 20:24
Postat de valentindragobete pe 27 Ianuarie 2023, 17:29

Care afirmații, prostăvane, hai că m-ai făcut curios, bagă !?

Esti,cum spuneam,complet needucat ! Nu reusesti sa legi citeva cuvinte intr-o fraza ! Produci doar invective,probabil pentru ca vocabularul precar nu-ti permite mai mult ! Probabil ca este prea tirziu sa mai faci ceva in privinta asta ! Esti si ramai un biet incult ! Daca nu stii si stii ca nu stii,pui mana pe carte si inveti,daca nu stii si nu stii ca nu stii,esti asa ca tine,te crezi zmeu si injuri pe toata lumea ! Pacat,ca trebuie sa-ti suportam toti incultura agresiva !

valentindragobete
valentindragobete  •  27 Ianuarie 2023, 17:29
Postat de Moshu pe 27 Ianuarie 2023, 16:41

Bah ce legatura are Caragiale cu istoria ? Ala a scris satira si daca tu-mi dai exemplul ala chiar esti mai incult decit banuiam ! Eu ma refeream la faptul ca habar n-ai despre istoria acelui teritoriu si faci afirmatii aiuristice, dar de fapt esti doar un incul umflat in pene !

Care afirmații, prostăvane, hai că m-ai făcut curios, bagă !?

Moshu
Moshu  •  27 Ianuarie 2023, 16:41
Postat de valentindragobete pe 27 Ianuarie 2023, 15:49

*** ***! Auzi bă, da' si inegalabilul Caragiale in discursul Cațavencu-lui "După lupte seculare care au durat aproape 30 de ani" este tot așa, după un moș prost, " cea mai crasa dovada de lipsa de cultura generala", *** ? Sau atunci când s-a predat Caragiale la generala tu erai deja retras de la școala ?! D-ăștia ca tine nici n-ar trebui lăsați să polueze planeta ...

Bah ce legatura are Caragiale cu istoria ? Ala a scris satira si daca tu-mi dai exemplul ala chiar esti mai incult decit banuiam ! Eu ma refeream la faptul ca habar n-ai despre istoria acelui teritoriu si faci afirmatii aiuristice, dar de fapt esti doar un incul umflat in pene !

Vezi toate comentariile (86)
Comentează