OPINII  »  BARCELONA

„Wow!”-ul lui Lineker

Articol de - Publicat vineri, 19 martie 2021 10:26 / Actualizat duminica, 21 martie 2021 17:36

Legătura ocultă dintre Messi și Ronaldo

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie să fii informat că Lineker îl consideră pe Messi cel mai mare fotbalist din câți au fost vreodată.

E om. E de rău? 

„Wow!”-ul său uimit exprimă – într-o silabă – exact asta: cel mai bun fotbalist din lume a ratat un penalty. E scandalos? Concluzia: e om! E de bine? E de rău? Nu e nici una, nici alta. E ceea ce se numește ironie și asta se știe demult că nu e ușor de explicat, de înțeles. Nici de adăugat: e totuși un om! N-ar mai avea niciun haz. Or, fără haz, Lineker nu lucrează. El nu va lăcrăma pe față pentru Messi, nu-i va deplânge ghinionul, nu folosește dulcegării, preferă un „wow!” spontan, enigmatic și vulnerabil. Tot ce a urmat ratării lui Messi la Paris are o legătură ocultă cu cine altul decât Ronaldo 7?

Peste Pele 

După meciul lui catastrofic cu Porto și eliminarea din Liga Campionilor a lui Juve, deci într-o situație care i-a făcut pe mulți să discute despre un faliment al lui CR7 fără ghilimele, soarta se întorcea, irezistibilă, în favoarea lui. Nu cred că va lipsi din orice biografie a sa meciul de la Cagliari, chiar din campionat, după eșecul cu Porto, unde Cristiano – acel zero din partida cu Porto – realiza un hattrick miraculos, la 3-1, exact 3 goluri cu care ajunge la 770 în toate meciurile oficiale ale carierei sale. 770, cu 3 mai multe decât recordul lui Pele pe același segment al jocurilor oficiale.

Tandrețea campionilor 

Nu se știe cum arată trofeul acestei competiții a golgeterilor mondiali, poate că nu mai e nici nevoie de trofeu, schimbul imediat de scrisori dintre cei doi laureați dându-mi, cel puțin mie, mai mult decât o imagine. Pele îi scrie lui Cristiano: „Și eu te admir foarte mult, nu e un secret pentru nimeni. Felicitări că ai doborât recordul meu în jocuri oficiale și le însoțesc, în onoarea ta, cu o fotografie împreună, cu multă tandrețe…”. Tandrețe? Wow! Am și eu dreptul la un „wow!” al meu când aud azi de tandrețe în corespondența unor fotbaliști? Mai există azi tandrețe în fotbal? Poate că Pele și alți tineri octogenari să mai aibă melancolia tandreței. Ar merita, poate, și Lineker pentru acel „Wow!” la adresa lui Messi în care ascundea ironia: e om, e vulnerabil.


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close