SPORTURI  »  ALTELE  »  SARITURI CU SCHIURILE

A 8-a minune

Articol de GSP - Publicat joi, 01 noiembrie 2007 00:00

Thomas Morgenstern, dublu campion olimpic, le-a adus echipament sportiv copiilor din Romania. Romania nu a avut si nici nu are campioni la sariturile cu schiurile. Nici olimpic, nici mondial, nici macar medaliat la vreo competitie internationala. Cei mai buni saritori romani ai momentului se claseaza undeva in subsolul clasamentului mondial.

De aceea, vizita dublului campion olimpic de la Torino 2006, Thomas Morgenstern, la Bucuresti reprezinta un eveniment in adevaratul sens al cuvintului. Austriacul a fost adus in Romania de OMV, firma care de ieri a devenit partenerul oficial al Federatiei Romane de Schi si Biatlon, valoarea intelegerii pe 10 ani ridicindu-se la o suma cuprinsa intre 7-10 milioane de euro.

Colaborarea prevede construirea, pentru inceput, a doua complexe de trambuline, unul la Sacele, si celalalt la Risnov, fiecare avind cite trei trambuline, de 30, 50 si 70 de metri. Noii sponsori vor asigura echipamentele de concurs pentru sportivi si vor specializa antrenorii romani la centrul de pregatire al saritorilor austrieci de la Stams. "Obiectivul este ca in urmatorii zece ani, sportivii romani sa ajunga intre primii zece in lume. Nu cred ca e indraznet deoarece am auzit ca in 1916 a avut loc prima editie a Campionatului National din Romania, deci exista traditie", a declarat Gerhard Roiss, vicepresedintele OMV.

"Eu zbor, nu sar"

Abia a implinit 21 de ani, dar este deja o vedeta a sporturilor de iarna. Thomas Morgenstern e dublu campion olimpic la JO 2006 si a cucerit 3 titluri mondiale la trambulina normala (90 m) si la cea mare (120 m).
- Thomas, cum ai inceput sa practici sariturile?
- In 1996 am mers la un festival de schi si sariturile mi-au placut cel mai mult.

- La Torino ai triumfat...
- Am avut mult succes, in ultimii ani am fost mereu in virf, dar mai am doua mari teluri: sa cistig Turneul celor Patru Trambuline si Cupa Mondiala. Cu asta voi fi ocupat in urmatorii zece ani. Obiectivul meu e sa devin o legenda in acest sport.

- Cum te distrezi in timpul liber?
- Am crescut cu sportul, iar sariturile reprezinta pasiunea vietii mele. De aceea, nu mai am nevoie de alte distractii. Ma bucur de viata, dar nu mergind in discoteci.

- Practici un sport periculos?
- Cred ca fotbalul e mai periculos decit sariturile cu schiurile, desi in 2003 am suferit o cazatura ingrozitoare. Eu joc si fotbal, dar niciodata nu m-am accidentat pe pirtie, in schimb, anul trecut, mi-am rupt un ligament in jocul cu mingea rotunda.

- De cite ori sari intr-un sezon?
- Intr-un an sar cam de o mie de ori...

- Care e cea mai lunga saritura?
- Am zburat 225,5 metri la Planica. Am stat in aer cam sapte-opt secunde...

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează