SPORTURI  »  ALTELE  »  ALPINISM

„Eram singur, în Zona Morții, cu o prezență lângă mine. Poate a fost îngerul meu păzitor” » O mărturie cutremurătoare a unui alpinist român în Himalaya

Alex Găvan pe munte
Alex Găvan pe munte

Articol de GSP - Publicat sambata, 15 august 2020 14:20 / Actualizat sambata, 15 august 2020 15:17

Alex Găvan, 38 de ani, unul dintre cei mai importanți alpiniști români, a fost invitat la emisiunea În fața ta, de la televiziunea Digi24, acolo unde a vorbit de mai multe subiecte din cariera sa. 

  • Performanțele lui Alex Găvan sunt cu atât mai impresionante, cu cât el face parte din categoria cățărătorilor puri, acei alpiniști care escaladează fără să se folosească de oxigen suplimentar și șerpași;

Întrebat de moderatorii emisiunii despre o experiență extremă trăită în Himalaya, acolo unde a escaladat optmiari, Alex Găvan a rememorat o zi cruntă. 

„Eram în Shisha Pangma (8.027m), în urmă cu câțiva ani, un vârf special, fiind se află în totalitate pe teritoriu tibetan. La un moment dat m-am separat de partenerul meu și am rămas singur pe munte. A venit o furtună locală, fiindcă fiecare munte din Himalaya are microclimatul lui. Deci am rămas izolat, peste noapte, în furtună, în ceea ce se numește Zona Morții, la peste 8.000 de metri.

Simțirea unei prezențe alături de mine, la doi metri în dreapta mea, o prezența a celui care eu îl percepeam ca pe un francez, m-a salvat. Nu mă întrebați de ce îl percepeam așa, ca pe un francez, doar că știam că trebuie neapărat să țin acel francez în viață. Nu știu dacă a fost un produs al minții mele ca să pot să stau în viață sau îngerul meu păzitor. Am văzut atâtea, deci nu pot exclude nimic”, a explicat Alex Găvan. 

 A SCĂPAT DE AVALANȘELE DE PE EVEREST

În 2015, Alex Găvan a fost surprins pe munte de cutremurul de 7,9 grade din Nepal. în timp ce se afla în cort. El a transmis în ţară primele informaţii despre dezastrul de pe munte, dar şi despre colegii săi. 

Găvan, care-şi propusese să ajungă pe vârful Lhotse, vecin cu Everestul, s-a transformat fără să vrea în corespondentul postului american de ştiri CNN, care a relalat pe tot parcursul zilei despre situaţia alpiniştilor aflaţi acolo.Ulterior, a inițiat campania „Bucurie pentru Nepal", în cadrul căreia peste 36.000 de oameni au donat și au contribuit la construcţia a trei şcoli.

Citește alte știri de sport extrem:

„Oxigenul, cafeaua, șerpașii, toate sînt doping" » Lecții de la Denis Urubko, o legendă a celei mai brutale forme de alpinism

Un argument pentru libertate » Povestea completă a lui Henry Worsley, cel care a murit singur după 71 de zile de expediție la Polul Sud, și ce putem învăța din ea

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
persanu
persanu  •  15 August 2020, 15:15
Postat de ucv1948 pe 15 August 2020, 15:04

Ai simtit pe ddreq sa te ia :))

Altii au si altfel de trairi , nu doar tastatura :)

ucv1948
ucv1948  •  15 August 2020, 15:04

Ai simtit pe ddreq sa te ia :))

Vezi toate comentariile (2)
Comentează