SPORTURI  »  ALTELE  »  LUPTE / CAMPIONATE EUROPENE

Alin Alexuc, luptătorul campion european în 2020, se apropie de finalul carierei: „Va fi ultimul pentru mine”

Alin Alexuc sărbătorind aurul de la Campionatele Europene din 2020 Foto: Imago
Alin Alexuc sărbătorind aurul de la Campionatele Europene din 2020 Foto: Imago

Articol de - Publicat duminica, 11 februarie 2024 21:43 / Actualizat duminica, 11 februarie 2024 21:43

Alin Alexuc, 33 de ani, va intra pe saltea mâine la Campionatele Europene de la București în cadrul categoriei 130 kg la stilul greco-roman. Pentru el va fi ultima competiție continentală la care va lua startul, însă își conservă intact visul de a ajunge la Jocurile Olimpice de la Paris.

Cel mai recent campion european al României la masculin, în 2020, Alin Alexuc-Ciuraru se află în fața participării sale finale în cadrul întrecerii continentale. Emoțiile sunt complexe: nu este vorba doar de pecetea aplicată unei cariere lungi, punctată cu succese meritate, ci și de faptul că totul se va petrece la București.

Probabil o să fie ultimul campionat european pentru mine. După Jocurile Olimpice de la Paris o să mă retrag”, a declarat Alexuc, 33 de ani, născut la Botoșani, în conferința de presă organizată de Federația Română de Lupte înainte de startul competiției ce se va desfășura la Sala Polivalentă.

Alin Alexuc: „Sper să egalez performanța din 2020”

„În 2019 am luat bronzul aici, acasă, la București”, a rememorat Alin. „Sper să egalez performanța din 2020”, a adăugat, referindu-se la momentul de satisfacție deplină de până acum al carierei. În urmă cu 4 ani, devenea campion continental, lăsând în urmă câțiva ani în care a trecut prin clipe de cumpănă pe saltea.

La Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016, el a luptat pentru medalia de bronz, dar a fost învins de turcul Cenk İldem. Alin a fost atunci la un pas să renunțe la lupte. Dezamăgirea a fost foarte mare, iar încrederea în forțele proprii a scăzut.

A căzut recordul lui David Popovici la Campionatele Mondiale de la Doha » Sportivul care a stabilit o nouă bornă
CM DE NATAȚIE
A căzut recordul lui David Popovici la Campionatele Mondiale de la Doha » Sportivul care a stabilit o nouă bornă

Mai ales că înainte cu un an, la Mondialele de la Las Vegas (SUA), se clasase tot pe 5. Iar medalia de bronz ajunsese tot la turcul Ildem.

A urcat apoi în categorie și, după bronzul de la București 2019, a ajuns până la premiul de aur la Roma 2020. "Sunt 20 de ani plini de sacrificii! Este rodul muncii mele, una continuă, pe care puțini o înțeleg. Fiecare oră de antrenament a reprezentat un pas mic către acest titlu european, știam că va veni până la urmă", a spus el atunci pentru GSP.

3medalii europene are Alin Alexuc în palmares: aur în 2020, la Roma, bronz la Kaspiysk 2018 și București 2019. El are și un bronz mondial, cucerit în 2022, la Belgrad

„Mi-aș dori să cuceresc aurul în România. Ar fi un sentiment unic pentru mine, dar probabil cea mai importantă medalie ar fi dacă m-ar ajuta Dumnezeu să o iau la Jocurile Olimpice de la Paris”, a spus azi Alexuc.

Bineînțeles, și la acest Campionat European e importantă medalia, de asta mă pregătesc, de asta sunt sportiv, să aduc medalii pentru România și pentru club, federație. Toată lumea crede mine - Alin Alexuc

Rival și prieten, invincibilul Riza Kayaaalp

Alin Alexuc, luptătorul campion european în 2020, se apropie de finalul carierei: „Va fi ultimul pentru mine”
Alin Alexuc și Riza Kayaalp și-au dat mâna la conferința de presă a FR Lupte Foto: Luminița Paul

Nu îi va fi deloc ușor însă pentru că la categoria sa există un monopol: turcul Riza Kayaalp, 34 de ani, a cucerit 12 titluri continentale. Primul în 2010, la Baku, cel mai recent anul trecut, la Zagreb.

Alexuc și Kaayalp sunt buni prieteni, se antrenează împreună în cantonamente, însă atunci când vine vorba de victorii și medalii puse în joc, se transformă în rivali.

Suntem prieteni de foarte mult timp, iar gândirea mea este să te antrenezi cu cel mai bun ca să poți să devii și tu mai bun”, a explicat Alin în conferința de presă.

„Pe mine m-au ajutat foarte mult el, echipa Turciei și federația pentru că m-au primit ca într-o familie. Și eu îl primesc pe el oriunde ne întâlnim și stăm împreună.

Îmi urmăresc interesul să mă antrenez, dar și el își urmărește interesul să se antreneze, deși la ei în Turcia sunt mai mulți, cinci-șase luptători competitivi la categoria 130kg.

Suntem prieteni în afara concursului, dar când intrăm pe saltea suntem cei mai mari dușmani”, a subliniat râzând Alexuc.

Turcul Kayaalp: „Rămânem amici și după retragere”

Riza Kayaalp a fost și el prezent la conferință, acolo unde și-a exprimat gândurile în limba turcă. „Sunt foarte bucuros să mă aflu în România, pentru a doua oară aici cu ocazia Campionatelor Europene. Am câștigat al nouălea titlu al meu aici, iar acum voi încerca să îl cuceresc pe al 13-lea”, a avertizat Riza.

Alin Alexuc, luptătorul campion european în 2020, se apropie de finalul carierei: „Va fi ultimul pentru mine”
Alin Alexuc și Riza Kayaalp înfruntându-se în timpul Campionatelor Europene din 2021 Foto: Imago

„Îi urez succes lui Alin, este un prieten apropiat. Ne antrenăm de multă vreme împreună în Turcia în cantonamente, iar planul de după Europene este să ne pregătim de asemenea în vederea Jocurilor Olimpice de la Paris.

La Europene dacă ne vom întâlni sau nu depinde de tragerea la sorți. Mi-ar plăcea și sper să ne întâlnim în finală. Vom rămânem prieteni și după ce ne vom retrage”, a asigurat Riza Kayaalp, cel care a venit în România cu soția și copilul lor și căruia i-ar plăcea să viziteze și să afle mai multe despre cultura și tradițiile de la noi.

Rezumatul meciului Alin Alexuc - Riza Kayaalp în „sferturile” Campionatelor Europene 2021

Citește și: 

Încep Campionatele Europene de lupte de la București » Buget de 1,2 milioane de lei de la ANS și încă pe atât din alte surse
LUPTE / CAMPIONATE EUROPENE
Încep Campionatele Europene de lupte de la București » Buget de 1,2 milioane de lei de la ANS și încă pe atât din alte surse
Ana Bogdan, după ce pierdut finala de la Transylvania Open: „Îmi doresc să ridic cele mai frumoase trofee din lume”
Transylvania Open
Ana Bogdan, după ce pierdut finala de la Transylvania Open: „Îmi doresc să ridic cele mai frumoase trofee din lume”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
doublem
doublem  •  12 Februarie 2024, 14:26

Ciurariu, nu "Ciuraru"

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close