SPORTURI  »  ALTELE  »  CLASAMENT SCRIMĂ

Anamaria Popescu, un lider cu puteri speciale » A urcat pe locul 1 mondial și e aproape de Jocurile Olimpice 2020

Articol de - Publicat duminica, 19 ianuarie 2020 16:51

Ana Maria Popescu (35 de ani) a reușit în această săptămână să urce din nou pe primul loc în ierarhia mondială la spadă, iar biletul pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo e aproape

Ambiția Anei a devenit deja un brand. Ea este cea care a împins-o spre limite și cea care a determinat-o să se întoarcă la scrimă în 2017, să viseze la alte performanțe, să se dedice din nou complet sportului care i-a definit viața. Oamenii ambițioși sunt de cele mai multe ori răsplătiți, iar Ana a mai primit o recompensă săptămâna aceasta. Una pe care și-a câștigat-o pe planșă.

Duminica trecută ea a urcat pe poziția a doua la Cupa Mondială desfășurată în draga ei Havana, iar acest lucru i-a permis să revină pe prima poziție în ierarhia mondială la spadă

„Rezultatele din ultima perioadă îmi cresc șansele, dar asta nu înseamnă că am deja biletul de Tokyo. Faptul că sunt pe primul loc în ierarhia mondială este un mic bonus pe care l-am primit, dar nimic mai mult”, a spus spadasina în vârstă de 35 de ani pentru SteauaTV.

Nu e prima oară de la revenirea sa pe planșă când Ana ocupă primul loc mondial, ea reușind acest lucru și în mai 2019, după etapa de Cupă Mondială de la Cali, unde a ocupat poziția a treia.

Patru repere

Vicecampioană olimpică la individual în 2008 și campioană în 2016 cu echipa, Ana vizează a cincea ediție a JO, dar e conștientă că mai e mult până pe 4 aprilie, atunci când se trage linie și se stabilesc calificatele individuale pentru Tokyo. Mai precis patru concursuri, două Grand Prix-uri și două Cupe Mondiale. Într-un clasament intermediar de calificare, românca e într-o poziție bună, însă îi trebuie o anumită constanță pentru a rămâne acolo.

După Jocurile Olimpice de la Rio, Ana a luat o pauză de un an, însă nu a putut sta departe de scrimă și s-a hotărât să-și mai acorde o șansă.

„Gândul că mai pot ajunge măcar o dată pe podium. Pe toată durata pauzei, oricât încercam să mă proiectez în alt loc, făcând altceva, îmi venea acest gând în minte: că mai pot face performanță. Nu voiam să fi regretat mai târziu dacă alegeam acum să închei acest capitol. M-am întors ca să mă conving dacă este așa ori ba”, spunea atunci spadasina. Iar rezultatele i-au arătat încă o dată că locul ei e pe planșă. De la revenire a reușit să cucerească un argint mondial și trei locuri întâi la Grand Prix-uri și etape de Cupă Mondială.

Anamaria Popescu, un lider cu puteri speciale » A urcat pe locul 1 mondial și e aproape de Jocurile Olimpice 2020

FOTO: Trifiletti/Bizzi Team

Deși a glumit de multe ori că vrea și la Paris 2024, Tokyo 2020 ar putea să fie ultima ediție de JO pe care o bifează spadasina. 

„La 35 de ani mă gândesc doar la faptul că nu o să rămân veșnic în sala de scrimă și că orice poveste, oricât de frumoasă, are și un final. Așadar, încerc să mă bucur și să iau ce-i bun din fiecare moment, căci o să vină vremea când o să-mi fie dor și de fandări... și de cantonamente... și de deplasări... de tot!”, spunea Ana anul trecut pentru Gazeta Sporturilor. 

3 ania încheiat sezonul Ana Maria Popescu pe primul loc în ierarhia mondială de la spadă: 2008, 2009 și 2013

Competițiile care urmează și care punctează pentru clasamentul de calificare la JO

24-26 ianuarie: Grand Prix Doha
7-8 februarie: Cupa Mondială Barcelona
6-8 martie: Grand Prix Budapesta
20-21 martie: Cupa Mondială Chengdu

Rezultatele Anei de la întoarcerea pe planșă în 2017

Campionate Mondiale

  • locul 2 în 2018

Gran Prix

  • locul 1 la Doha în 2017
  • locul 1 la Budapesta în 2019
  • locul 3 la Cali în 2019

Cupa Mondială

  • locul 1 la Tallinn în 201
  • locul 2 la Havana în 2020

Top 5 clasamentul mondial

1. Ana Maria Popescu (România): 176 de puncte
2. Lin Sheng (China): 161 de puncte
3. Vivian Wai Man Kong (Hong Kong): 155 de puncte
4. Yiwen Sun (China): 149 de puncte
5. Nathalie Moellhausen (Brazilia): 143 de puncte

Vezi și:

FOTO Pasiunile lui Horia Tecău » Cum arată Instagramul campionului de la Wimbledon

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează