SPORTURI  »  ALTELE  »  SPECIAL

Anul retragerilor marcante » Serena Williams, Roger Federer sau Sebastian Vettel au spus adio sportului în 2022

Serena Williams la ultimul său meci FOTO Imago
Serena Williams la ultimul său meci FOTO Imago

Articol de , - Publicat joi, 29 decembrie 2022 12:47 / Actualizat joi, 29 decembrie 2022 16:41

În 2022 au spus adio sportului nume mari precum Serena Williams, Roger Federer, Ashleigh Barty sau Sebastian Vettel

Mai sunt doar câteva zile până la finalul lui 2022, de obicei e vremea bilanțurilor, iar acest an plin de evenimente a adus cu el și multe renunțări, unele așteptate, altele surprinzătoare. 

Cert e că sportul mondial a pierdut câteva dintre figurile marcante, dar viața merge mai departe și idolii de ieri își vor găsi locul în lumea asta mare și vor încerca să trăiască fără activitatea care le-a marcat aproape întreaga viață. Iată cum s-au petrecut câteva dintre retragerile din acest an. 

TENIS » Roger Federer: Emoții la vedere

Roger Federer, 41 de ani, a stârnit un val de emoție pe întreaga planetă odată cu retragerea sa, care a avut loc la Laver Cup, după un meci de dublu jucat alături de Rafael Nadal. Elvețianul care a câștigat 20 de trofee de Mare Șlem și a fost lider mondial timp de 310 săptămâni a anunțat printr-o scrisoare publicată pe rețelele sociale că va renunța la sportul care i-a adus notorietate și o avere considerabilă. 

Însă nici el nu se aștepta la ce s-a întâmplat pe teren, unde toți protagoniștii au plâns atunci când au realizat că maestrul eleganței se retrage cu adevărat. Chiar dacă era o chestiune de timp, Roger nemaievoluând într-un meci din 2021, de la Wimbledon, din cauza problemelor la genunchi, retragerea sa a lăsat urme adânci. 

Anul retragerilor marcante » Serena Williams, Roger Federer sau Sebastian Vettel au spus adio sportului în 2022

În urma evenimentului de la Londra va rămâne peste timp imaginea-simbol cu Roger și Rafa ținându-se de mână și plângând împreună (foto sus). Ca și în cariera sa profesionistă întinsă pe douăzeci și patru de ani, Federer a setat un standard înalt în ceea ce înseamnă o retragere. 

Ziua în care Roger Federer s-a retras a fost una tristă, dar și emoționantă în același timp. E unul dintre marii sportivi ai lumii și a fost un moment tare greu, nu doar ca rival al lui, ci și ca iubitor al tenisului
- Rafael Nadal

103 trofeea câștigat Roger Federer în carieră, dintre acestea 20 au fost de Mare Șlem

TENIS » Serena Williams: Adio acasă

Serena Williams (foto) s-a retras în luna în care a împlinit 41 de ani cu 23 de trofee de Mare Șlem în vitrină. Probabil, și-ar fi dorit să mai fie încă două pentru a o depăși pe Margaret Court, care a adunat 24 și deține recordul absolut. 

După ce născut-o pe Olympia, deocamdată unica sa fiică, Serena a mai jucat patru finale de Mare Șlem, dar de fiecare dată a fost învinsă. Până la urmă, americanca s-a împăcat cu toate realizările și în luna august a anunțat prin intermediul revistei Vogue că la US Open 2022 va disputa ultimele meciuri. 

A ajuns până în turul al treilea, unde a fost învinsă de Alja Tomljanovic, și cu lacrimi în ochi a părăsit Arena "Arthur Ashe" pentru ultima oară din postura de jucătoare profesionistă. 

Sportul mi-a schimbat viața. Mi-a dat multă încredere, disciplină și m-a ajutat să devin persoana care sunt astăzi!
- Serena Williams

319 săptămânia fost Serena Williams lider mondial, ea fiind a treia într-un top all time, după Steffi Graf (377) și Martina Navratilova (332)

TENIS » Ashleigh Barty: Surpriza din Australia

Ashleigh Barty (foto), 26 de ani, știe ce vrea și a demonstrat-o încă o dată atunci când, în plină dominație, a decis să spună stop carierei. Recent câștigătoare la Australian Open, al treilea său trofeu de Mare Șlem, Barty a anunțat în martie că se oprește definitiv. 

Anul retragerilor marcante » Serena Williams, Roger Federer sau Sebastian Vettel au spus adio sportului în 2022

A făcut-o prin intermediul unui interviu acordat prietenei sale și fostei partenere de dublu, Casey Dellacqua. "Sunt consumată, nu mai găsesc motivația pentru a lupta la cel mai înalt nivel", a spus ea atunci. 

Probabil, fanii săi încă mai speră că australianca se va întoarce, mai ales că în trecutul ei, s-a mai oprit o dată și s-a dedicat cricket-ului. Lunile care au urmat sunt însă indicatori că Barty, care s-a și căsătorit în iulie cu Gary Kissick, și-a găsit liniștea și fericirea departe de terenul de tenis. 

Nu am niciun fel de regret că m-am retras, chiar dacă pentru unii e de neînțeles. Pentru mine a fost incredibil și e tot ce mi-am dorit
- Ashleigh Barty

121 de săptămânia fost lider mondial Ashleigh Barty

TENIS » Juan Martin del Potro: Lacrimile uriașului

Argentinianului Juan Martin del Potro i s-a spus „uriașul blând" pentru că la cei 1,98m ai săi ar fi trebuit să inspire teamă, dar a fost unul dintre cei mai calzi jucători. 

Anul retragerilor marcante » Serena Williams, Roger Federer sau Sebastian Vettel au spus adio sportului în 2022

La fel a fost și retragerea sa din tenis, care s-a întâmplat în luna februarie pe zgura de la Buenos Aires, după o carieră marcată de accidentări, dar și de triumful de la US Open din 2009, în plină eră a celor trei mari jucători, Federer, Nadal și Djokovic. 

Delpo, 34 de ani, nu mai jucase un meci profesionist din 2019, dar a vrut să se despartă de tenis pe teren. Deși a fost un moment care l-a marcat profund, el lăsându-și cu lacrimi în ochi bandana legată de fileu. 

La ultimul meu meci am trăit cele mai frumoase emoții pe care mi le-a oferit acest sport și le voi păstra pentru totdeauna în inima mea
- Juan Martin del Potro

22 de trofeea câștigat Juan Martin del Potro în carieră și a ajuns cel mai sus până pe poziția a treia în clasamentul mondial

TENIS » Jo-Wilfried Tsonga: Ceremonie pariziană

Jo-Wilfried Tsonga, 37 de ani, a fost vârful unei generații talentate de jucători francezi care le-au pus destule probleme celor mai mari jucători ai ultimilor douăzeci de ani. A ajuns numărul cinci mondial și a jucat o finală de Mare Șlem, la Antipozi în 2008. Dar modul în care sărbătorea fiecare victorie l-a făcut unic. 

„Pentru mine a fost important să fiu diferit, m-am născut un pic diferit față de restul francezilor", a spus Tsonga, cel care s-a retras în vară, după ce a pierdut în primul tur la Roland Garros, înfrângerea fiind urmată de o ceremonie emoționantă în care i-au fost alături toți antrenorii, familia, dar și colegii săi de generație. 

Anul retragerilor marcante » Serena Williams, Roger Federer sau Sebastian Vettel au spus adio sportului în 2022

Mereu am spus că scopul meu a fost să inspir cât mai mulți copii, alți oameni și sper că pe durata întregii mele cariere am reușit să fac acest lucru
- Jo-Wilfried Tsonga

18 trofeea cucerit Jo-Wilfried Tsonga în carieră

Alte retrageri din tenis

  • Kevin Anderson 5 ATP, 36 de ani 
  • Tommy Robredo 5 ATP, 40 de ani 
  • Gilles Simon 6 ATP, 38 de ani 
  • Monica Puig 27 WTA, 29 de ani 
  • Andrea Petkovic 9 WTA ,35 de ani

FORMULA 1 » Sebastian Vettel: A oprit motorul

Au trecut 16 sezoane în F1 pentru german, iar ultimele două, la Aston Martin, nu au fost cele mai recompensante. De patru ori campion mondial, în ani consecutivi, 2010, 2011, 2012 și 2013, toate triumfurile pe când era la Red Bull, Sebastian Vettel rămâne o figură marcantă în sportul cu motor. 

Anul retragerilor marcante » Serena Williams, Roger Federer sau Sebastian Vettel au spus adio sportului în 2022

Și nu doar datorită abilităților remarcabile de pilot, ci și pentru fermitatea opiniilor și diversitatea cauzelor susținute. Vettel a pus punct carierei la finalul sezonului, după Marele Premiu din Abu Dhabi, încheind cursa în puncte, pe locul 10. 

Retragerea și-o anunțase însă din iulie, iar decizia a rămas de neclintit. Colegii săi piloți l-au sărbătorit de adio la restaurantul Hakkasan, toți fiind prezenți, iar Lewis Hamilton achitând nota. Încă o dovadă a respectului de care s-a bucurat. 

Trebuie să fii sincer cu tine. Îmi place să câștig. Sună egoist, dar victoria mă stimulează. Încă îmi place să concurez. Decizia de retragere a fost dificilă, dar e timpul să mă ocup și de alte lucruri
 - Sebastian Vettel

53 de victoriia adunat germanul în cariera sa în F1, iar de 122 de ori a fost pe podium și de 57 a plecat din pole position

CANOTAJ » Gianina Beleagă: S-a despărțit de apă

Dublă campioană mondială în proba de dublu vâsle categorie ușoară alături de Ionela Cozmiuc, în 2017 la Sarasota și în 2018 la Plovdiv, Gianina Beleagă  lasă în urmă o carieră de invidiat. Palmaresul ei mai cuprinde un argint european la Varese 2021 și un bronz la Poznan 2020, însă regretul suprem e acela de a nu fi urcat pe podiumul olimpic la Tokyo 2020. 

Anul retragerilor marcante » Serena Williams, Roger Federer sau Sebastian Vettel au spus adio sportului în 2022

La 27 de ani, după accidentări și momente dificile, sportiva născută la Gura Humorului a decis să pună punct. „Canotajul a fost și este prima mea dragoste. Sunt profund recunoscătoare pentru prietenii pe care mi i-am făcut prin intermediul lui, lecțiile și experiențele dobândite, pentru medaliile câștigate și momentele grele, zâmbetele și lacrimile care m-au făcut cine sunt", a punctat ea. 

Abia aștept să trec prin provocări noi și să ating alte vârfuri ale așa-numitului tablou «viață». Le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut de-a lungul timpului și m-au ajutat să parcurg cei 14 ani de carieră
- Gianina Beleagă

8 a fost locul ocupatde Beleagă și Cozmiuc la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020

CICLISM » Vincenzo Nibali: Ultimul mare italian

În timpul ediției din acest a Il Giro, Vincenzo Nibali, 38 de ani, născut în Sicilia, a anunțat că 2022 va fi ultimul sezon al carierei sale. Supranumit „Rechinul din Messina", poate fi considerat cel mai important rutier din Cizmă al vremurilor recente. 

Poate nu a avut carisma regretatului Marco Pantani, dar a adunat performanțe solide, imposibil de ignorat. O carieră profesionistă întinsă pe 17 ani, începută, în 2005, la Fassa Bortolo și pe care a încheiat-o la Astana, cuprinde câștigarea Turului Franței în 2014, a Turului Spaniei în 2010 și a Turului Italiei în două rânduri, 2013 și 2016. 

Anul retragerilor marcante » Serena Williams, Roger Federer sau Sebastian Vettel au spus adio sportului în 2022

E momentul potrivit să punct capăt carierei mele, am concurat deja suficient de mult. Unii mi-au spus să-mi iau un an de pauză, dar eu nu sunt așa. Nu vreau să stau acasă degeaba, caut o nouă provocare 
- Vincenzo Nibali

15 victoriide etapă în marile tururi a reușit Nibali: 7 în Il Giro, 6 în Le Tour și două în La Vuelta

CICLISM » Alejandro Valverde: Retragere amânată

Unul dintre cei mai vizibili și respectați rutieri ai ultimelor decenii, ajuns la 42 de ani, a trecut ultima sa linie de sosire oficială în octombrie, la Il Lombardia, în fața a mii de fani. Spaniolul Alejandro Valverde își anunțase retragerea inițial pentru 2020, dar pandemia de coronavirus i-a schimbat intențiile. 

Anul retragerilor marcante » Serena Williams, Roger Federer sau Sebastian Vettel au spus adio sportului în 2022

Cel poreclit „El Bala” („Glonțul”) spera să poată obține o medalie olimpică la Tokyo, realizare care îi lipsea din palmares. 

Nu a reușit, dar îi rămân alte realizări notabile: campion în Turul Spaniei 2009 și câștigător a 12 etape în total, 4 victorii de etapă în Turul Franței și una în Turul Italiei plus titlul mondial pe șosea în 2018. 

Las ciclismul în momentul ideal, la nivel maxim. Am mai avut un asemenea standard doar în alte câteva ocazii. Am dat totul pentru echipă, pentru mine și pentru ca publicul să se bucure de acest sport 
- Alejandro Valverde

7 medaliila Campionatele Mondiale a cucerit ibericul în carieră: una de aur, două de argint și 4 de bronz

Citește mai multe știri din sport:

LeBron James, dezamăgit de forma slabă arătată de Los Angeles Lakers în NBA: „Nu trebuie să joci baschet numai de dragul de a juca! Vom vedea ce se va întâmpla”

David Popovici, alături Messi, Nadal și Verstappen în topul celor mai buni sportivi din 2022

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
parpalache
parpalache  •  29 Decembrie 2022, 16:40

Buuna rau Beleaga aia!

ionutplural
ionutplural  •  29 Decembrie 2022, 15:38

Sa nu uitam de retragerea Simonei Halep :))

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close