SPORTURI  »  ALTELE  »  KAIAC-CANOE

Barca da, ei nu » Am calificat canoea de 2 la Rio! Leonid Carp şi Ştefan Strat au câştigat cursa de la Duisburg

Ştefan Strat (stânga) şi Leonid Carp sărbătoresc victoria de ieri // FOTO Guliver/GettyImages
Ştefan Strat (stânga) şi Leonid Carp sărbătoresc victoria de ieri // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de , , - Publicat vineri, 20 mai 2016 00:00

Leonid Carp și Ștefan Strat au calificat ieri canoea de doi pe distanța de 1.000 m, dar participarea lor la JO depinde de rezoluția în cazul de dopaj al lui Alexandru Dumitrescu.

Apele de la Duisburg au adus ieri pentru România victoria în două probe, cea de canoe simplu și cea de doi, ambele pe distanța de 1.000 de metri. Leonid Carp, 19 ani, a fost în ambele curse. Mai întâi a câștigat competiția pe cont propriu, una care a început la 09:45.

După aproape patru ore, s-a urcat în canoe alături de Ștefan Strat și împreună au reușit să treacă primii linia de sosire, deși cu 250 m înainte de linia de finiș erau pe locul patru. Au învins echipaje mai rodate și mai experimentate. În barca Germaniei, care s-a clasat pe locul patru și care nu s-a calificat la JO, a fost Peter Kretschmer, campion olimpic în 2012 la Londra. Cehii de pe locul al doilea au fost pe patru în Anglia.

Lucrurile sunt departe de a fi clare. Carp și Strat au ajuns să concureze pentru biletul olimpic după ce Alexandru Dumitrescu a picat un test doping, fiind depistat pozitiv la un hormon de creștere, anunţul oficial venind cu puţine zile înainte de plecarea spre concursul de calificare din Germania. El și-a susținut nevinovăția şi a cerut și contraexpertiza. De aceasta depind acum multe lucruri.

Dacă va fi un rezultat favorabil sportivului, atunci federația va avea o problemă de rezolvat. Pe cine să trimită la Rio? Pe cei care au dus barca acolo sau pe cei care au strâns multe medalii de la Europene și Mondiale. Ioan Bârlădeanu a spus că dacă se va ajunge aici, va exista un concurs între tinerii Carp/Strat și experimentații Dumitrescu/ Mihalachi.

Pierdem un loc

Oricum însă, chiar dacă Leonid Carp a câştigat două probe, el nu va putea ajunge la Rio decât în canoea de 2. Conform regulamentului, un sportiv poate participa în mai multe curse în calificările pentru JO, totuşi, indiferent de rezultat, el va obţine pentru ţara sa un singur loc într-o singură probă.

Acesta va fi atribuit bărcii care are mai mulţi componenţi, adică C2-ului. Locul rămas la C1 trebuia să fie distribuit în funcţie de criteriile de eligibilitate aplicate celorlalte naţiuni din concurs, revenindu-i Bulgariei. Anghel Kodinov a încheiat al 3-lea şi nu a mai participat în altă probă ca să aibă o situaţie similară cu a lui Carp.

Leon Rotman: "Bravo, copii!"

Dublu campion olimpic la canoe simplu la Melbourne '56 și medaliat cu bronz 4 ani mai târziu, la Roma, Leon Rotman e optimist: "Mă bucur din tot sufletul că acești copii, Leonid Carp şi Stefan Strat, au reușit să califice barca. Am auzit de Leonid, el a câştigat și la simplu, la proba mea. Păcat însă că nu ajunge la Rio. De când voiam să dau cuiva cadou maioul meu de la Roma, cel de la Melbourne s-a învechit prea tare, dar cred că trebuie să mai aştept".

Leon Rotman, care va împlini curând 82 de ani, vrea să-i întâlnească pe cei doi, "nu ca să le dau sfaturi, că are cine, ci ca să le strâng mâna, să fie ca o predare de ștafetă, şi să le spun că le voi tine pumnii la Rio".

8 medaliia adus canoea de doi pe distanța de 1000 de metri de-a lungul istoriei, dintre care 5 de aur. România și Uniunea Sovietică conduc ierarhia olimpică all-time a probei

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează