SPORTURI  »  ALTELE  »  ALPINISM

Blocaţi pe munte! » Primele veşti despre alpiniştii români aflaţi pe Everest: ”Sînt în viaţă!”

Articol de - Publicat miercuri, 28 mai 2014 00:00 / Actualizat marti, 27 mai 2014 22:14

Tiberiu Pintilie şi Adrian Fako, care nu au mai dat nici un semn de viaţă de patru zile, au ajuns cu greu la 6.400 m, dar din cauza viscolului nu pot coborî mai mult

Ieri, Adrian Fako şi Tiberiu Pintilie împreună cu cei doi şerpaşi au ajuns în siguranţă în Tabăra de bază avansată, situată la 6.400 metri altitudine. Timp de patru zile, în timpul ascensiunii spre cel mai înalt vîrf din lume, cei doi alpinişti români nu au mai putut comunica şi nimeni nu a ştiut dacă au ajuns la 8.848 m sau dacă mai sînt sau nu în viaţă. Viscolul, care s-a declanşat în cursul zilei de duminică, continua şi marţi să facă legea pe munte. "Sînt teferi, dar sînt blocaţi pe munte. O avalanşă a rupt toate corzile şi nimeni nu poate urca sau coborî. Toate echipele de alpinişti sînt izolate în taberele superioare", a anunţat Oana Harabagiu, omul de legătură de la 5.500 m.

Pintilie şi Fako nu au ajuns însă pe vîrf. "Expediţia s-a desfăşurat în condiţii normale pînă la 7.900 m, unde Tibi a constatat că nu-i funcţionează masca de oxigen. După ce un şerpaş a renunţat la a sa şi a coborît, la 8.650 m a cedat şi masca lui Adrian. Atunci au decis să se întoarcă şi în curînd au realizat că asta le-a salvat viaţa. Pe drum, l-au găsit leşinat pe şerpaşul care i-a însoţit", a relatat Harabagiu. Din cei 77 de alpinişti care au încercat în acest sezon să ajungă pe Everest, pe ruta nordică, doar 15 au reuşit să îl atingă.

Un an nefast
Sezonul de primăvară pe Everest nu a fost unul de bun augur pentru alpinişti. Pe 18 aprilie, o avalanşă a îngropat în zăpadă 16 şerpaşi nepalezi care pregăteau corzile pe ruta sudică, toate cele 60 de ascensiuni programate fiind anulate. Printre cele 10 echipe înscrise pe ruta nordică, în afara de cea a lui Pintilie şi Fako, s-a mai aflat şi Horia Colibăşanu. Acesta şi slovenul Peter Hamor au abandonat ascensiunea spre vîrf săptămîna trecută, de la altitudinea de 7.600 m. O altă expediţie românească în Himalaya care a eşuat este cea condusă de Zsolt Torok, alpiniştii fiind evacuaţi cu elicopterul pe 22 aprilie, în timp ce urcau spre vîrful Anapurna (8.091 m).

619172-al.jpg

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
dash.berlin
dash.berlin  •  12 Iunie 2014, 09:51
Postat de duras. pe 28 Mai 2014, 12:45

Curaj baieti si mult noroc! Pe de alta parte....daca era o stre despre ciobanul parnaias pana acum avea 100 de comentarii(evident cretine).....papagalilor!

Esti tare dom'le :|

duras.
duras.  •  28 Mai 2014, 19:33
Postat de mumuka pe 28 Mai 2014, 15:37

Sincer de ce crezi ca cocalarii ar fi interesati de aceasta stire?

Nu sunt interesati pt ca nu o inteleg.Marea lor majoritate au vazut muntele numai in poze. Sunt prea ocupatii "sa bage Mc' la mall" vorba parazitilor.

mumuka
mumuka  •  28 Mai 2014, 15:37

Sincer de ce crezi ca cocalarii ar fi interesati de aceasta stire?

Vezi toate comentariile (4)
Comentează