SPORTURI  »  ALTELE  »  ÎNOT

Confesiunea lui Caeleb Dressel despre perioada neagră prin care a trecut: „Nu am știut timp de luni întregi ce voi face în privința înotului”

Caeleb Dressel la CM de la Budapesta FOTO Imago Images
Caeleb Dressel la CM de la Budapesta FOTO Imago Images

Articol de - Publicat joi, 24 august 2023 15:55 / Actualizat joi, 24 august 2023 18:40

Caeleb Dressel (27 de ani), septuplu campion olimpic și medaliat de 14 ori cu aur la Campionatele Mondiale, a vorbit pentru prima oară pe larg într-un interviu pentru SwimSwam despre lucrurile care l-au făcut să renunțe la înot timp de nouă luni, o perioadă care a început fix în mijlocul Campionatelor Mondiale de la Budapesta din 2022.

Caeleb Dressel s-a retras anul trecut din cadrul Campionatelor Mondiale de la Budapesta, după ce câștigase două medalii de aur, cu ștafeta de 4x100 metri liber și în proba de 50 metri fluture. 

El înotase în serii la 100 metri liber, unde obținuse al doilea timp, în urma lui David Popovici, dar a renunțat apoi din motive de sănătate. Timp de câteva luni, nimeni nu a știut ce s-a întâmplat cu americanul.

În avionul de întoarcere de la Budapesta mă întrebam încontinuu ce se se întâmplă cu mine. Eram al fel de confuz ca toată lumea. Aveam nevoie să plec și să merg acasă. Eram terminat complet. În momentul acela aș fi vrut să existe un motiv mai palpabil de genul: Caeleb și-a rupt un picior. Dar eram complet amorțit și trebuia să ajung acasă. Abia după două săptămâni am putut să vorbesc cu cineva din cercul meu de înotători și prieteni. Nu știam cum să explic ce s-a întâmplat
- Caeleb Dressel

În septembrie 2022, el a scris pe Instagram un post în care a dezvăluit că din luna iunie, de la CM, nu a mai intrat în bazin: „Știu că pot avea înotul și fericire. Le-am avut pe amândouă la un moment dat în viața mea și lucrez să le recuperez. Dacă ai nevoie de o pauză, ia-o! Mă voi întoarce!".

Confesiunea lui Caeleb Dressel despre perioada neagră prin care a trecut: „Nu am știut timp de luni întregi ce voi face în privința înotului”
Caeleb Dressel în acțiune FOTO Guliver/GettyImages

În martie 2023 au apărut primele vești despre el, după ce a fost zărit antrenându-se alături de Anthony Nesty, cel cu care se pregătește de după JO de la Tokyo. Iar la începutul lunii mai, el a luat startul la un concurs mic din Atlanta. Apoi a participat la cel de selecție pentru Campionatele Mondiale de la Fukuoka, unde nu a prins echipa.

În acest timp a transmis în toate aparițiile sale că nu e pregătit să dea interviuri și nici să vorbească despre perioada sa de absență. Doar după concursul de selecție a discutat cu reporterii, dar numai câteva minute. Într-un interviu video pentru swimswam.com, Dressel a povestit însă mai multe lucruri despre perioada în care a fost dat dispărut.

Ședinte de terapie, motocicletă și drumeții

Antony Nesty a spus că acum antrenează un înotător fericit, iar una dintre întrebările podcastului a fost ce a făcut de a devenit așa? „Mi-aș dori să fi fost ușor. După ce am revenit, antrenorul meu m-a luat încet pentru că nu știu cum să-mi dozez efortul. Tot timpul merg cu motoarele turate sută la sută. Nesty a început cu câte o oră în bazin de trei ori pe săptămână timp de 5-6 săptămâni. A fost destul de greu", a explicat Dressel.

La început psiholoaga mi-a dat voie să stau doar 30 de minute în apă. Eram departe de forma mea de concurs și am stat în apă doar de distracție, plutind. Îndemn pe oricine are nevoie să meargă la un psiholog
-Caeleb Dressel

Apoi a relatat ce a făcut imediat după ce a renunțat la CM. „După ce m-am întors de la Budapesta am început ședințele de terapie, câte două pe săptămână, cam cinci ore în total. Mi-am făcut și un tricou pentru că timp de opt luni nu am știut decât de motocicletă, drumeții și consiliere psihologică. 

Din când în când mai alergam pentru a-mi ridica un pic pulsul, dar nu o făceam să rămân în formă, în acele luni înotul nu făcea parte din povestea mea. Erau alte lucruri mai importante decât o carieră în sport", a subliniat Caeleb.

Nu se putea apropia de niciun bazin

Povestea lui a continuat: „Am încercat să mă simt bine fără înot, iubesc înotul foarte mult și vreau să spun asta până mor, dar a trebuit să fac și alte lucruri pentru mine. Nu mă puteam apropia de nicio piscină, preferam să o iau pe drumul mai lung decât să trec pe lângă vreuna. 

Mi-era extrem de teamă să mă întâlnesc cu cineva care avea legătură cu înotul. Nu am știut timp de luni întregi ce voi face în privința înotului. Am avut nevoie de timp să înțeleg ce a mers rău, de ce înotul care-mi aducea bucurie devenise altceva. 

Uitasem că intram în apă pentru a mă distra, nu pentru rezultate. Oricât ar suna de controversat acum, dacă aș avea de ales între o medalie și un timp mai bun, aș alege timpul".

Confesiunea lui Caeleb Dressel despre perioada neagră prin care a trecut: „Nu am știut timp de luni întregi ce voi face în privința înotului”
Caeleb Dressel printre alți înotători FOTO Guliver/GettyImages

Așteptări din toate direcțiile

Dressel a identificat câteva chestiuni care l-au dus în punctul de la Budapesta: „Nu sunt construit pentru a face față atenției care mi se acordă din parte presei și a oamenilor. Nimeni nu ar zice asta, mai ales că am dat interviuri, am vorbit despre tot felul de lucruri. La început totul este minunat, dar apoi lumea devine rea, nu pot să spun că nu m-a afectat și acest aspect. 

Atunci când porți pe umeri nu doar așteptările tale, dar și ale altora e greu. Am fost comparat cu Phelps, apoi lumea se întreba dacă pot să fiu la fel cum am fost la CM 2017, după aceea ce pot face la Jocurile Olimpice".

Istorisirea continuă: „Nu știu cum să o spun fără să par un plângăcios, dar a fost foarte, foarte greu. Mai ales că sunt un introvert. Nu-mi place să fiu în mijlocul multor oameni, nu-mi place să fiu un star. Îmi place să fiu rapid, să intru în apă, să mă antrenez. 

Poate mulți ar spune că acesta este sportul, dar eu ar trebuie să fiu cel care decide ce să fac, câte autografe să semnez. Nu e nimic mai frumos decât atunci când semnezi un autograf unui copil și îi vezi privirea cum se luminează. Înțeleg asta, dar am nevoie de echilibru și să pot să le spun oamenilor nu".

S-a abordat și tema viitorului lui Caeleb Dressel, pe lângă Jocurile Olimpice de la Paris, acesta gândindu-se că ar putea participa și la cele din 2028 de la Los Angeles. „Iubesc înotul și vreau să-l practic multă vreme de acum încolo, poate la anul o să fie niște tineri care mă vor distruge, nu știu. Simt că mai am benzină în rezervor, poate nu o să stabilesc recorduri mondiale, dar vreau să fiu fericit în apă. În loc să mă panichez în fiecare an și să-mi fie frică de faptul că dacă nu fac mai bine ca anul precedent, nu sunt bun în acest sport", a explicat el.

Nemulțumit de el la Tokyo

Confesiunea lui Caeleb Dressel despre perioada neagră prin care a trecut: „Nu am știut timp de luni întregi ce voi face în privința înotului”
Caeleb Dressel la Tokyo FOTO Guliver/GettyImages

Dressel a dezvăluit că a plecat de la Tokyo nemulțumit de el. La Jocurile Olimpice a câștigat cinci medalii de aur, trei individuale și două cu ștafeta. „Acum sună nebunesc că am gândit asta. E jenant, dar acesta a fost primul meu instinct. Nu puteam spune asta într-un interviu în SUA, așa că mi-am ținut gura și am fiert pe dinăuntru și asta mi-a adus problemele. Perfecționismul e o sabie cu două tăișuri care mai mult mi-a făcut rău decât m-a ajutat", a spus el.

7 medalii olimpice de aurare Caeleb Dressel în palmares, toate de aur, obținute la Rio 2016 și Tokyo 2020

Iar discursul său a continuat: „Sentimentul era că nu am făcut deloc bine, eram atât de prins în timpi, îmi spuneam că dacă nu ajung la acei timpi înseamnă că nu muncesc destul de mult, nu-mi permiteam să mă gândesc că poate se întâmplă altceva, că am finalele dimineața sau că am trecut prin anul COVID. 

Eram atât de orb și-mi spuneam că dacă nu ajung la acești timpi sunt un eșec, nu mi-am îndeplinit potențialul de care credeam eu că sunt capabil. Mereu sunt criticul meu cel mai mare și mi se pare normal așa, dar până la un punct. Singur am epuizat plăcerea din ceea ce făceam".

Ce va face dacă va mai trece printr-un astfel de episod? „Dacă mi se mai întâmplă ceva de genul, am terminat-o cu înotul, înseamnă cu nu mi-e menit, dar am încredere că nu se va mai întâmpla. Înainte nimic nu conta în afară de înot, și a funcționat o vreme pentru că am câștigat medalii de aur, dar corpul a memorat tot și la un moment dat a cedat". 

Înainte simțeam presiunea întregii lumi de fiecare dată când ajungeam la start, iar presiunea din partea mea era și mai mare. Am vrut să demonstrez că 2017 nu a fost o întâmplare, apoi în 2019 era an preolimpic și nu-mi doream să ratez. A fost drăguț ca anul acesta să încep un nou sezon, nu cu anxietate, ci cu entuziasm
- Caeleb Dressel 

Epuizarea care vine după fiecare concurs mare

Caeleb Dressel a dezvăluit ce se întâmplă cu corpul său după fiecare concurs major. „Corpul meu mă părăsește, adică reușesc să fac față călătoriei înapoi acasă, dar de cum ajungeam începeau să mă doară toate. 

Vreau să stau doar în pat timp de 3 sau 5 zile, asta pentru că ceream enorm de la corpul meu, iar oboseala mintală era pe măsură", a spus el. A dezvăluit și o altă senzație din timpul concursurilor: „Cred că fiecare înotător trece prin așa ceva, vrei să dormi pentru că ești obosit, dar ai ochi de bufniță".

Înotul e un sport frumos, primești de ce dai la antrenamente sau poate și mai puțin dacă prinzi o zi proastă, dacă ești răcit, dacă aluneci la start
- Caeleb Dressel

Experiența de la concursul de selecție

Dressel a povestit și despre ce a simțit la concursul de selecție al SUA pentru CM de la Fukuoka. „Nu a fost deloc ușor pentru mine. Să înoți pe culoarul 8 sau în finala C nu e chiar ce-mi doream. Dar m-am dus acolo să înot și să concurez, nu doar dacă sunt în finala A din cauza unei chestiuni de onoare. 

De asta iubesc sportul acesta pentru că timpii reflectă exact cât te-ai antrenat. A fost distractiv, dar și un pic stânjenitor pentru că eram anunțat ca recordman mondial și eu eram pe culoarul 8. M-am simțit în siguranță acolo și am primit multă iubire din partea tuturor", a spus el. Apoi a adăugat: „Nu am fost sută la sută, am vrut să concurez și nu am lăsat mândria să-mi stea în cale. Cu toate acestea nu-mi doresc un concurs ca acela, nu vreau 49 la 100 de metri, nu mai vreau timpii de la fluture".

49, 45 este recordul mondialpe care Caeleb Dressel îl deține din 2021, de la Jocurile Olimpice de la Tokyo

A urmărit cursele în care a înotat și David Popovici

Caeleb Dressel a fost întrebat dacă a urmărit vreo cursă de la Campionatele Mondiale de la Fukuoka. „Am verificat rezultatele și am văzut unele înregistrări. M-am uitat la cursa de 100 m liber și la cea de 200 m liber, dar și la cursa de record mondial de la 400 m mixt a lui Leon Marchand", a spus americanul. El fost prezent în Japonia, dar nu pentru întrecerea de înot, ci pentru o ședință foto organizată de Speedo pentru anul 2024 cu toți sportivii săi.

46, 96 seste cel mai bun timp al lui Caeleb Dressel la 100 metri liber

Dressel va deveni tată în luna februarie

Caeleb Dressel și soția sa, Meghan, vor deveni părinți în luna februarie a anului viitor. Joi, înotătorul a anunțat că va avea un băiețel. Cei doi au organizat o petrecere pentru a dezvălui sexul copilului. 

Medaliile lui Caeleb Dressel la competițiile majore

  • JOCURILE OLIMPICE 
  • 2016 » Rio de Janeiro (2)
  • AUR » 2 ( ștafeta de 4x100 m liber, ștafeta de 4x 100 m mxt) 
  • 2020 » Tokyo  (5)
  • AUR» 5 (50 m liber, 100 m liber, 100 m fluture, ștafeta de 4x100 m liber, ștafeta de 4x100 mixt) 
  • CAMPIONATELE MONDIALE 
  • 2017 – Budapesta (7)
  • AUR » 7 ( 50 m liber, 100 m liber, 100 m fluture, ștafeta de 4x100 m liber, ștafeta de4x100 mixt, ștafeta mixtă de 4x100 liber, ștafeta mixtă de 4x100 mixt)
  •  2019 – Gwangju (8)
  • AUR » 6 ( 50 m liber, 100 m liber. 50 m fluture, 100 m fluture, ștafeta de 4x100 m liber, ștafeta mixtă de 4x100 liber) 
  • ARGINT » 2 ( ștafeta de4x100 mixt, ștafeta mixtă de 4x100 mixt) 
  • 2022 - Budapesta 
  • AUR » 2 (50 m fluture, ștafeta de 4x100 m liber)

16 medalii mondialeare în palmares Caeleb Dressel

Citește și: 

Matteo Berrettini se alătură sportivilor proeminenți care au vorbit despre obstacolele psihologice: „Parcă sapi într-un abis
SPECIAL
Matteo Berrettini se alătură sportivilor proeminenți care au vorbit despre obstacolele psihologice: „Parcă sapi într-un abis"
Kyle Chalmers, unul dintre rivalii lui David Popovici, a vorbit despre problemele de sănătate mintală cu care s-a confruntat: „La finalul zilei suntem toți oameni, avem aceleași probleme pe care le au și ceilalți”
ÎNOT
Kyle Chalmers, unul dintre rivalii lui David Popovici, a vorbit despre problemele de sănătate mintală cu care s-a confruntat: „La finalul zilei suntem toți oameni, avem aceleași probleme pe care le au și ceilalți”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
mauru007
mauru007  •  24 August 2023, 19:10

Aproape am lacrimat, dar mi-am adus aminte ca nu ma intereseaza personajul.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează