SPORTURI  »  ALTELE  »  KAIAC-CANOE

Canoistul Cătălin Chirilă, argint la Campionatele Mondiale de la Duisburg și calificare la Jocurile Olimpice de la Paris

Articol de - Publicat sambata, 26 august 2023 13:20 / Actualizat sambata, 26 august 2023 15:34

Canoistul Cătălin Chirilă (25 de ani) s-a clasat pe poziția a doua în proba de canoe simplu 1.000 de metri la Campionatele Mondiale de la Duisburg, poziție care i-a asigurat calificare la Jocurile Olimpice de la Paris.

Vremea a ținut cu sportivii care au avut curse sâmbătă la Duisburg. După ce vineri a plouat mai toată ziua, a ieșit soarele și întrecerea s-a putut desfășura în condiții normale. Cătălin Chirilă s-a prezentat la start cu dorința enormă de a fi din nou cel mai bun pe distanța olimpică de 1.000 de metri, așa cum se întâmplase în 2022. Vineri, la Dusiburg printre stropi de ploaie cucerise aurul la 500 de metri, primul său succes în această probă. 

Știa că o să fie mult mai greu pentru că dincolo de medalii erau în joc și biletele pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Toți cei nouă finaliști își doreau să rezolve această ecuație. 

Wiktor Glazunow (Polonia), Serghei Tarnovschi (Republica Moldova), Martin Fuksa (Cehia), Isaquias Queieroz Guimaraes (Brazilia), Pavlo Altukhov (Ucraina), Balasz Adolf (Ungaria), Sebastian Brendel (Germania), Connor Fitzpatrick (Canada) erau adversarii lui Cătălin Chirilă. 

Canoistul român în vârsta de 25 de ani a pornit bine în cursă, a fost primul la 250 de metri, dar al patrulea la mijlocul distanței pentru ca la 750 de metri să fie al treilea și al doilea la final cu un timp de 3:45.958. Sprintul său de final i-a adus argintul. 

Cursa a fost câștigată de cehul cehul Matin Fuksa (3:45.124), iar pe locul al treilea s-a clasat multiplul campion mondial, germanul Sebastian Brendl (3:46.581). 

Clasarea pe locul al doilea i-a adus calificarea pentru Jocurile Olimpice de la Paris, a doua sa ediție, după cea de la Tokyo.  El a ocupat atunci locul cinci în proba de canoe dublu 1.000 de metri alături de Victor Mihalachi și locul 11 în proba de canoe simplu pe aceeași distanță. A fost prima sa experiență la nivel înalt singur în canoe.

 Cătălin Chirilă este al optulea sportiv român care obține calificarea la Paris după : Delvine Meringor (atletism), David Popovici (înot), Lăcrămioara Perijoc (box), Vlad Stancu (înot), Andrea Miklos (atletism), Alina Rotaru (atletism), Annaliese Drăgan (gimnastică ritmică).

Bronz pentru canoea de dublu pe distanța de 1.000 de metri

Ilie Sprîncean și Oleg Nuță au cucerit bronzul în proba de canoe dublu 1.000 de metri. Ei au fost depășiți doar de italienii Nicolae Craciun/Daniele Santini și de germanii Adam Moritz/ Nico Pickret.

România nu mai urcase pe podium în această probă în care de-a lungul vremii s-au cucerit 15 medalii, din 2017, când Victor Mihalachi și Leonid Carp au cucerit argintul.

 Ilie și Oleg, care au evoluat pentru Republica Moldova în trecut, vor concura sâmbătă după-amiază, de la ora 16:56. în semifinalele probei de canoe dublu 500 de metri, proba olimpică. Ultimul act are loc duminică, iar primii opt își asigură biletele pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Citește și: 

AUR pentru România! Canoistul Cătălin Chirilă e campion mondial la 500m!
KAIAC-CANOE
AUR pentru România! Canoistul Cătălin Chirilă e campion mondial la 500m!
Canoistul Cătălin Chirilă, dialog sincer înainte de Mondiale: „În cursă este singurul moment în care nu am emoții! Voi lupta cu toate armele să rămân primul”
KAIAC-CANOE/CAMPIONATELE MONDIALE
Canoistul Cătălin Chirilă, dialog sincer înainte de Mondiale: „În cursă este singurul moment în care nu am emoții! Voi lupta cu toate armele să rămân primul”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (9)
sorinarges19
sorinarges19  •  26 August 2023, 15:42

Good job !! La Paris contează... va fi aur !!!

cosmo
cosmo  •  26 August 2023, 15:39

Felicitări! Mai avem și sportivi buni.

traian_v
traian_v  •  26 August 2023, 15:20

Pai locul 2 sau locul 11 la canoe simplu 1000 metri? Alo GSP?

Vezi toate comentariile (9)
Comentează