SPORTURI  »  ALTELE  »  POLO / TURNEUL PREOLIMPIC / ROMÂNIA-SLOVACIA 7-6

Ce emoţii!

Articol de - Publicat luni, 03 martie 2008 00:00

România a debutat cu dreptul la turneul de la Oradea şi păstrează şanse foarte mari de a ajunge la Beijing

România a început aseară, la Oradea, lupta pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Beijing. După 12 ani de absenţă, poloiştii români visează din nou să ajungă la cea mai importantă competiţie. Debutul pentru "tricolori", în faţa Slovaciei, a fost însă unul crispat, chiar dacă 1.200 de spectatori au umplut pînă la refuz tribunele de lîngă bazinul orădean.


Slovacii au luat repede conducerea prin Hrosik, a egalat imediat Andrei Iosep, dar echipa care a ajuns la acest turneu doar pentru că Porto Rico a declarat forfait a preluat din nou conducerea, gol Palascak. Ramiro Georgescu a fructificat însă superioritatea de doi jucători din bazin şi primul sfert s-a terminat 2-2. În următoarele opt minute românii au fost cei care au preluat iniţiativa, au condus cu 3-2 şi 4-3, goluri Iosep şi Radu Cosmin, dar oaspeţii s-au ţinut scai. Au egalat cînd mai erau 25 de secunde de joc şi cele două echipe au intrat la pauza mare la egalitate: 4-4. Echilibrul enervant s-a menţinut şi în sfertul trei, unde România a marcat de la 5 metri, prin acelaşi Andrei Iosep, dar numai după ce slovacii luaseră din nou conducerea prin acelaşi Kratochvil. Ultimele opt minute erau decisive. Minutele treceau cu repeziciune şi România nu se putea impune. Aruncarea la colţul lung a lui Andrei Iosep, indiscutabil omul numărul 1 al României, a adus din nou România în avantaj. Slovacii au avut nervii tari, au egalat încă o dată prin Zatovici şi "tricolorii" s-au văzut nevoiţi să o ia de la capăt. Golul victoriei a venit cu două minute înainte de final de la Radu Cozmin, omul de care slovacilor le era cel mai frică. 7-6, exact scorul cu care România trecea de Slovacia şi la CE de la Belgrad 2006.

Momentul psihologic
Cînd mai erau 5 minute de joc din ultimul "sfert", slovacii au beneficiat de o aruncare de la 5 metri. Faţă în faţă cu Michal Kratochvil, Nenciu Bertini a scos senzaţional "bomba" slovacului şi a păstrat egalitatea din acel moment pe tabelă: 5-5. La faza imediat următoare, din nou dintr-o poziţie excelentă, Nenciu a apărat şi a păstrat egalitatea. Românii s-au desprins apoi pe tabelă, primind din partea goalkeeperului lor gura de oxigen de care aveau nevoie. (Teodor Biriş, Oradea)


Rezultate prima zi, grupa A: Brazilia-Grecia 6-15; Rusia-Kazahstan 19-4; grupa B: Mexic-Macedonia 9-18; Iran-Italia 2-20
Programul de azi. grupa A: Kazahstan-Brazilia (ora 13:00); România-Rusia (19:00); Slovacia-Grecia (20:30); grupa B: Macedonia-Italia (14:30); Canada-Iran (16:00); Mexic-Germania (17:30)

România: Andrei Iosep 4, Radu Cozmin 2, Ramiro Georgescu. Antrenor: Vlad Hagiu / Slovacia: Michal Kratochvil 2, Juraj Zatovic 2, Josef Hrosik, Martin Palascak. Antrenor: Vladislav Vidumansky.

Belu i-a încurajat
Preşedintele ANS, Octavian Belu, a fost prezent la Oradea pentru a-i susţine pe români. El a văzut meciul alături de directorul Ligii Europene de Nataţie, ungurul Laszlo Szakadati, cel care s-a născut la Oradea. "Mă aşteptam să cîştigăm, dar mult mai clar. E bine însă că a România a învins şi păstrează şanse să ajungă la Beijing", a declarat Belu. (Teodor Biriş, Oradea)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
 •  03 Martie 2008, 19:03

UNGURUL LASZLO SZAKADATI de care pomeneste autorul articolului nu este numai nascut la Oradea .... A facut inot si polo la Oradea , a fost si campion al Romaniei si lui i se datoreaza si ideea construrii acestui bazin olimpic modern la Oradea . A sprijinit Oradea pentru organizarea Campionatului European de juniori in 2006 , etapelor de cupe europene in 2007 , a acestui turneu de calificare la JO si sprijina candidatura comuna Oradea-Debrecen pentru organizarea Campionatului European de seniori in 2010 . Este ungurul nostru cu care ne mandrim si care poate sta alaturi de alti unguri care au luptat pentru Romania ( Emerich Jenei ,Laszlo Boloni etc. )

 •  03 Martie 2008, 12:49

Intr-adevar comentatorul ala debita doar prostii. Facea comparatii cu handbalul, si aveai impresia ca a invatat regulamentul jocului de polo cu 15 min inainte de inceperea meciului. Despre baietii nostri s-au vazut ca au jucat cu trac dar pina la urma au reusit sa se impuna. Sa speram ca la sfirsitul acestui turneu vor fi cel putin pe 4 ca la europenele din 2004 acolo unde primul meci a fost tot cu slovacia si a fost cistigat la limita. Daca azi bat Rusia (pe care am cam batut-o in ultimii ani) vor lua o optiune serioasa pentru calificare asa ca : Hai Romania !!!!

 •  03 Martie 2008, 12:13

Atmosfera din sala a fost superba!!! Felicitari baietilor!Si mult suces si curaj pentru urmatoarele meciuri!!!!!!!! Intr-adevar si eu m-as fi asteptat sa castigam mult mai detasat, dar le uram mult curaj pentru meciurile urmatoare!Oradea va sustine, Romania va sustine!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează