SPORTURI  »  ALTELE  »  GIMNASTICĂ RITMICĂ

Cealaltă față a sportului » Rusoaica Aleksandra Soldatova, cvadruplă campioană mondială, a dezvăluit săptămâna trecută că suferă de bulimie

Articol de - Publicat duminica, 16 februarie 2020 16:04

Rusoaica Aleksandra Soldatova, cvadruplă campioană mondială, a dezvăluit săptămâna trecută că suferă de bulimie, o problemă de ordin psihic din categoria tulburărilor de alimentare

Medalii, sclipici, recompense, atenție, toate sunt partea luminoasă a sportului, însă din când în când cineva are curaj și vorbește și despre partea întunecată. Presiunea, regimul alimentar, accidentări. Una dintre cele mai bune gimnaste de ritmică ale Rusiei a dezvăluit săptămâna trecută că suferă de bulimie. Într-o confesiune pe Instagram, ea a spus: "De doi ani de zile mă lupt cu această boală. E foarte greu să vorbesc!. Pe lângă problemele de ordin fizic - fracturi și diverse accidentări - am o problemă de ordin psihic, care m-a afectat enorm în ultima perioadă. Nu e ușor să tratezi bulimia. Viața mea e împărțită între lupta cu această afecțiune și sportul minunat pe care-l practic de când eram mică", a spus sportiva în vârstă de 21 de ani. Din cauza acestei boli, a decis să ia o pauză de la gimnastica ritmică.

Izolarea și luptă

La începutul lunii februarie, agenția de presă RIA Novosti a lansat știrea că Soldatova a ajuns la spital în urma unei tentative de sinucidere. Atât sportiva, cât și antrenorii au dezmințit informația, invocând un accident petrecut în bucătărie, la micul-dejun. După acest episod, ea a decis să dezvăluie problemele cu care se confruntă.

Cauzele sunt multiple, însă multe au legătură și cu activitatea pe care a început-o de la șapte ani. Într-un sport în care frumusețea este la rang înalt, Soldatova a vorbit în mai multe rânduri despre faptul că se teme să posteze pe rețelele sociale poze în care "nu este frumoasă". "În ultimii doi ani nu am vorbit cu nimeni de la baza de la Novogorsk, am mâncat singură, am mers singură peste tot, la început nici nu știam ce se întâmplă cu mine, că există o astfel de boală, deși înțelegeam că lucrurile nu sunt tocmai în regulă", a povestit Soldatova.

Fragilitatea de dinainte de medalii

După cum susține, problemele au început în 2018. "Starea mea de sănătate a început să se înrăutățească și nimeni nu înțelegea ce e cu mine. Am ratat Campionatele Europene din 2018 din cauza unei fracturi pentru că la un moment dat corpul meu era atât de fragil, încât a cedat. A fost înspăimântător! Mă luptam cu bulimia, dar m-am recuperat într-o lună și în septembrie am câștigat o medalie individuală de aur la CM", a continuat ea povestea într-un interviu pentru TASS. La Sofia, în 2018, ea a adunat două medalii de aur, una cu echipa, și una la panglică, un argint la minge și un bronz la individual compus.

Curele terminate prea repede

A mers înainte, ascunzându-se, deși unele lucruri erau evidente. "Am fost internată în spital de două ori, am băut multe vitamine, am mers la CE din 2019 , rezultatele au fost OK, dar starea mea de sănătate se tot înrăutățea", a continuat Aleksandra. La Baku, a câștigat un aur cu echipa și două medalii de argint, la panglică și minge.La un moment dat, ea nu a mai putut să trăiască singură toată această luptă și i-a dezvăluit și antrenoarei sale prin ce trece, însă a avut nevoie de câteva luni bune înainte să povestească. "E o boală înspăimântătoare, când am reușit să-i spun Annei Viaceslavovna Diatcenko am plâns mult, am stat de vorbă trei sau patru ore", a adăugat ea.

A început să conștientizeze din ce în ce mai mult problema pe care o are. "Mi-au găsit o clinică, dar nu am stat prea mult pentru că am început să mă simt repede mai bine, iar aceea a fost o mare greșeală. Am crezut că sunt gata să mă antrenez. De fiecare dată când am avut de ales între sănătatea mea și sport, am ales sportul", a mai spus ea. Nu a prins echipa de la CM 2019, după ce și-a pierdut cunoștința la un concurs în Portugalia. "Sportul profesionist și bulimia nu sunt compatibile, mai ales când ai nevoie de toate forțele pentru o calificare la JO", a spus cea care a fost rezervă la Rio, în 2016. Acum a decis să ia o pauză, să lase deoparte exigențele și să se vindece. În sfârșit, a ales sănătatea. 

"Vreau să le spun și altora care suferă de bulimie că partea cea mai dificilă este să admiți, dar când le-am mărturisit antrenorilor mi-au oferit tot sprijinul lor"
Aleksandra Soldatova

8 medalii mondialeare în palmares Aleksandra Soldatova, dintre care patru de aur, trei de argint și un bronz

7 medalii europenea cucerit în carieră Aleksandra Soldatova, dintre care trei de aur și patru de argint

O problemă veche

Întrebată în 2017 dacă ține vreun regim. Soldatova a răspuns: "Toate gimnastele de la Novogorsk au testat o tonă de diete. Am încercat să mănânc doar o dată pe zi, dar n-am reușit. Am lucrat chiar și cu un nutriționist. Secretul este să mănânci sănătos de 4-5 ori pe zi . Nu mănânc dulciuri, dar când am fost în Croația, la un concurs, nu am reușit și am mâncat doar pizza și înghețată. Beau doar apă și nu mănânc chestii prăjite", spunea ea atunci. 

Ce este bulimia?

Boala de care suferă Soldatova este descrisă ca: "O problemă de ordin psihic din categoria tulburărilor de alimentare. Se caracterizează prin mâncatul compulsiv si metodele compensatorii inadecvate de a preveni luatul în greutate", conform site-ului Centrului Medical de Diagnostic și Tratament "Dr. Victor Babes". "Disconfortul fizic - de exemplu durere abdominală și greața - oprește episodul de mâncat compulsiv, care deseori este urmat de sentimente de vinovăție si depresie. Pentru unii pacienți, bulimia nervoasă poate reprezenta o încercare eșuată de anorexie nervoasa (ambele având ca scop o siluetă foarte subțire) însă apărând la indivizi mai puțin capabili să mențină o perioadă de semi-înfometare sau de foame severă atât de consecvent ca pacienții cu anorexie nervoasă tip restrictiv. Pentru alții, reprezintă o metodă de a depăși momentele cu trăiri emoționale intense", se mai arată în definiția acestei boli.

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează