SPORTURI  »  ALTELE  »  JAPONIA

Cel mai mare campion de sumo poate fi primi „cea mai gravă” sancțiune din lumea sportului japonez

Hakuho
Hakuho

Articol de - Publicat joi, 22 februarie 2024 11:39 / Actualizat joi, 22 februarie 2024 11:46

Lumea sumo-ului se confruntă cu un nou şi stânjenitor caz de violenţă în care este implicată una dintre cele mai mari vedete ale sale, care a devenit un antrenor respectat, potrivit presei japoneze, citate de AFP.

Hakuho, care a câştigat un număr record de 45 de turnee în cariera sa înainte de a se retrage în 2021, a fost acuzat că nu a luat măsuri împotriva comportamentului violent al unuia dintre elevii săi.

Hokuseiho, tot de origine mongolă şi în vârstă de 22 de ani, este acuzat că şi-a lovit coechipierii şi le-a furat bani. Potrivit presei japoneze, Asociaţia Japoneză de Sumo (AJS) se va reuni vineri pentru a decide soarta „maestrului", care susţine că nu a fost la curent cu acţiunile elevului său şi care riscă să se retragă.

„Maestrul" Hakuho riscă o sancţiune financiară şi mai ales o retrogradare la cel mai mic rang în ierarhia sumotorilor retraşi. După demitere şi pesionare, retrogradarea este considerată cea mai gravă pedeapsă pentru retraşii din sumo.

În acest sport tradiţional japonez, sumotorii trăiesc în comunitate, alături de „oyakata" (maestrul) şi de soţia acestuia, într-o „heya", unde dorm într-o mare cameră comună.

În ultimii ani, lumea sumo-ului a fost afectată de o serie de scandaluri violente. În luna iulie a anului trecut, un fost luptător de sumo a denunţat relele tratamente la care a fost supus timp de aproape opt ani în lumea sumo, cu violenţe fizice şi intimidări regulate.

În 2009, un fost maestru a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru că a încurajat trei dintre recruţii săi să bată un ucenic de 17 ani, care a murit din cauza rănilor suferite.

Citește și alte știri din sport:

EXCLUSIV Viața unui american naturalizat român, „Petrică de la Cluj”: „Este casa departe de acasă. Este o țară sigură și mă simt iubit”

Veste importantă! A reluat colaborarea cu Patrick Mouratoglou: „Am învățat multe în ultimele luni!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează