SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ / CAMPIONATELE EUROPENE

Cînd bronzul nu mulţumeşte! După opt ediţii consecutive în care România a cucerit aurul la Europene, în proba-regină, 8 plus 1, "tricolorele" au coborît pe treapta a treia

Articol de - Publicat luni, 01 iunie 2015 00:00

România se întoarce fără aur de la Europenele de canotaj de la Poznan. E pentru prima dată în istoria campionatelor continentale, care se desfăşoară din 2007. Ca şi acum, la ediţia actuală, tot la Poznan, în Polonia.

După opt ediţii consecutive, în care "tricolorele" au dominat categoric proba-regină a canotajului, barca de 8 plus 1 a prins de această dată doar treapta a treia. O barcă nouă, cu multe noutăţi, în care şi-au făcut loc tinerele Denisa Tîlvescu (18 ani) şi Mădălina Bereş (21 de ani), debutante la o întrecere majoră.

Căderea canotajului românesc este însă una evidentă, delegaţia tricoloră întorcîndu-se pentru prima dată după multe ediţii fără medalie, şi anul trecut, şi de la Campionatele Mondiale de la Amsterdam (Olanda).

Lupta pentru aur s-a dat în doi, dar România nu a intrat în acest joc. Rusia şi Olanda au avut cei mai buni timpi şi comportări extraordinare. România, în componenţa Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu, Mihaela Petrila, Ioana Crăciun, Adelina Cojocariu, Irina Dorneanu, Roxana Cogianu, Andreea Boghian şi cîrmăciţa Daniela Druncea, a fost a treia după primii 500 de metri, doar pe locul 4 la 1.000 şi 1.500 de metri, dar a revenit pe podium pe ultimii 500 de metri, devansînd barca Marii Britanii. Rusia a luat aurul, în timp ce olandezele a trebuit să se mulţumească doar cu argintul.

Bronz şi la doi rame

O altă probă pe care România a dominat-o mult timp la întrecerile continentale, cea de doi rame fără cîrmaci, a adus delegaţiei noastre a doua medalie de bronz. Cristina Crigoraş şi Laura Oprea au terminat pe locul 3, fiind devansate de campioanele mondiale, britanicele Helen Glover şi Heather Stanning, dar şi de olandezele Elisabeth Hogerwerf şi Olivia van Rooijen. A fost diferenţă foarte mare între cele trei echipaje, româncele terminînd la 14 secunde în spatele britanicelor şi la 8 după olandeze.

8 titluridin participări avea România la Campionatele Europene pînă la ediţia din acest an în proba de 8 plus 1. La doi rame, "tricolorele" aveau 6 titluri europene, un argint şi un bronz

Rezultate

8 plus 1 feminin
1. Rusia 6:08,06
2. Olanda 6:09,70
3. România 6:12,99
2 rame feminin
1. Marea Britanie 6:58,28
2. Olanda 7:04,98
3. România 7:12,56

Situaţie alarmantă

Cu doar un an înainte de Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, situaţia nu e deloc una bună pentru canotajul românesc, avînd în vedere că valorile se schimbă radical la Campionatele Mondiale, faţă de cele continentale. Spre exemplu, în cele două probe în care România a luat medalie la Europene, la Mondialele de anul trecut a terminat în ambele pe locul 4. La 8 plus 1, toate echipajele de pe podium au fost din afara Europei!, iar la doi rame, în afara cîştigătoarelor, tot Golver şi Stanning, următoarele clasate au fost din SUA şi Noua Zeelandă! Punctul de referinţă va fi însă Campionatul Mondial de la Aiguebelette (Franţa), între 30 august şi 6 septembrie.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează