SPORTURI  »  ALTELE  »  

Cît de necesar e? Şahul ar putea deveni materie obligatorie în şcoli

Asemenea imagini ar urma să devină obișnuite în școlile din România
Asemenea imagini ar urma să devină obișnuite în școlile din România

Articol de GSP - Publicat vineri, 16 martie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 16 martie 2012 11:29

O ştire a părut nepotrivită printre multe altele legate de scandaluri, neajunsuri, accidente. ”S-a întrunit numărul necesar de semnături pentru adoptarea de către Parlamentul European a Declaraţiei Scrise privind introducerea şahului în şcolile din România”, aşa a sunat anunţul. Cu alte cuvinte, şahul ar deveni materie obligatorie în învăţămîntul de la noi.

Este necesar acest proiect? Şi dacă da, cît? În plus, poate fi aplicat? Sînt întrebări fireşti, cu răspunsuri posibil în ceaţă. Totuşi, deşi poate nu i se dă importanţa cuvenită, ideea în sine este cu adevărat extraordinară. Şahul, denumit şi sportul minţii, ajută pe oricine să-şi pună creierul la contribuţie, să judece, să evalueze, să anticipeze, să aibă răbdare. Cu atît mai mult cînd este vorba de copii.

Alţii au realizat deja asta. Chiar în România, dar numai pe plan local, în Galaţi, unde în 4 şcoli se studiază şahul în urma unui program-pilot. Există un caz şi la nivel naţional, în Armenia. Acolo şahul în şcoli e obligatoriu din 2011. De la şase ani, copiii învaţă la şcoală, de două ori pe săptămînă, să joace şah, lecţiile avînd scopul "să stimuleze dezvoltarea intelectului şcolarilor" şi să-i înveţe "să gîndească flexibil şi cu înţelepciune". Sugestiv, nu?

Totodată, sînt ţări care au impus în şcoli alte sporturi. De exemplu, în Austria este obligatoriu să se înveţe schi, în Olanda - înot, în Noua Zeelandă - rugby, iar în Japonia - judo.

Momente istorice din şah
- Prima atestare oficială a acestui sport, cu reguli stricte, datează din 1.475.
- Primul campion mondial neoficial e considerat spaniolul Ruy Lopez, în 1.570.
- În 1886 austriacul Wilhelm Steinitz devine primul campion oficial al lumii.
- Pe 1 septembrie 1972, americanul Bobby Fischer îl învinge pe Boris Spaski, la Reykjavik, şi pune capăt unei dominaţii de peste 25 de ani a şahiştilor din fosta URSS. Din acel moment şahul capătă o popularitate nemaiatinsă pînă atunci, în toată lumea.
- Şahul este recunoscut ca sport de Comitetul Internaţional Olimpic.
- 14 martie 2012: Parlamentul European recomandă introducerea şahului ca materie obligatorie în şcoli.

 

 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
alexandru.94
alexandru.94  •  16 Martie 2012, 14:55

excelenta idee. prea multi copii indobitociti de scoala. mai trebuia si ceva gandire si logica. creierul are nevoie de o dezvoltare prin asemenea cai placute.

jorgecosta
jorgecosta  •  16 Martie 2012, 13:24

În Austria este obligatoriu să se înveţe schi, în Olanda înot, în Noua Zeelandă rugby, în Japonia judo, iar în România şmangleala, furtul şi snobismul, după părerea mea sporturi deja consacrate.

gabonne1982
gabonne1982  •  16 Martie 2012, 11:39

nu-i o idee rea,dar chiar nu vedem ce invatamant avem ?! Sunt scoli unde ploua pe elevi,cu hazna inca in curte si noua ne arde de introdus sahul in programa obligatorie ? Cred ca in prima faza sunt multe alte lucruri mai importante de rezolvat in invatamantul romanesc.Si ca o ironie,sa presupunem ca un elev este foarte bun la toate celelalte materii mai putin la sah.Ce facem,il lasam corijent la sah si ai stopam ascensiunea ? Cred ca sahul este binevenit in scoli,dar nu ca materie obligatorie,ci ca una facultativa

Vezi toate comentariile (5)
Comentează