SPORTURI  »  ALTELE  »  ALEGERI CIO

Comitetul Internaţional Olimpic are un nou preşedinte » Opt ani pe muzică de Bach

Thomas Bach are în palmares titlul olimpic la floretă
Thomas Bach are în palmares titlul olimpic la floretă

Articol de - Publicat miercuri, 11 septembrie 2013 00:00 / Actualizat marti, 10 septembrie 2013 21:11

Succesorul lui Jacques Rogge este Thomas Bach, preşedintele forului olimpic german, care a fost ales ieri din al doilea tur de scrutin.

Cei 103 membri CIO au decis ieri, la Buenos Aires. În următorii opt ani, cel mai important for al sportului mondial va fi condus de germanul Thomas Bach. Considerat favorit, preşedintele Comitetului Olimpic German a cîştigat după doar două tururi de scrutin.

Primul eliminat dintre cei şase candidaţi la şefia CIO a fost taiwanezul Ching-Kuo Wu, iar la votul următor, Bach a obţinut majoritatea simplă, suficient pentru ca scrutinul să se încheie.

Omul lui Rogge
S-a votat la fel ca în 2001, cînd Rogge a devenit preşedinte. A cîştigat apropiatul preşedintelui care şi-a încheiat mandatul, elveţianul fiind susţinut puternic de către Samaranch. Acum s-a mers pe aceeaşi linie, Bach fiind omul de încredere al lui Rogge.

Primul campion la şefia CIO
Alegerea germanului, în vîrstă de 59 de ani, marchează însă o premieră în istoria forului olimpic internaţional. Este primul campion olimpic care ajunge în această funcţie. Bach, care a fost vicepreşedinte al CIO pînă anul trecut, are în palmares titlul olimpic la floretă, cîştigat cu echipa la JO de la Montréal, din 1976.

Germanul este cunoscut ca un aprig luptător împotriva dopajului în sport, mai mult, militează pentru mărirea perioadei de suspendare de la doi la patru ani a sportivilor aflaţi la prima abatere.

Statutul CIO prevede opt ani pentru un mandat de preşedinte, acesta putînd să fie prelungit o singură dată, prin vot, cu încă 4 ani. Pentru acest post au mai candidat ucraineanul Serghei Bubka (50 de ani), portoricanul cu cetăţenie americană Richard Carrion (61 de ani), singaporezul Ng Ser Miang (64 de ani), elveţianul Denis Oswald (66 de ani) şi Ching-Kuo Wu (Taiwan, 67 de ani).

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează