SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ

CORESPONDENȚĂ DIN BULGARIA // Căderea în gol » Campioanele mondiale de la 8 plus 1 nu au reușit să își apere titlul mondial la canotaj

Foto: Raed Krishan
Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat duminica, 16 septembrie 2018 16:46

Într-o probă în care România a contat mai mereu, cea feminină de 8 plus 1, ”tricolorele” au cedat întâietatea. Nu mai sunt campioane mondiale, ci doar locul 5 în lume.

Cursa feminină de 8 plus 1 s-a terminat pe "Grebna Baza" din Plovdiv. O bază la care România nici nu visează și pe care bulgarii o au de pe vremea lui Todor Jivkov! O pistă artificială construită în imediata apropiere a râului Marița.

Barca României nu e în fața podiumului de premiere, acolo unde sunt ațintitetoate camerele TV, blițurile fotografilor zumzăie, unde toți ochii îi caută pe campioni.

Româncele se îndreaptă, undeva la o sută de metri, spre pontonul de ieșire din apă. O fac fără tragere de inimă. Când ajung la ponton, se prăbușesc și se întind, cu fața în sus sau în jos. Caută explicațiile unui eșec dureros. Un eșec care vine într-un moment în care nu se așteptau. Tocmai când erau pe val, campioane europene și mondiale.

"E greu să nu mai fii campion mondial!"

Mădălina Bereș este veterana bărcii "tricolore" la 25 de ani. A prins în ultimii ani toate bucuriile, dar și eșcurile acestui lot. Cu privirea în pământ, ochii albaștri se umezesc de lacrimi. "E greu să cazi de pe locul 1 pe 5. E dureros să nu mai prinzi nici măcar podiumul!", începe ea. E dezamăgită pentru că nu s-a făcut o cursă bună. "Mi-e ciudă! Măcar dacă am fi făcut cursa noastră. Nu contează că pierdeam, acceptam, dar nu ne-am făcut cursa cum puteam noi! Ne-am luptat, am venit tare pe a doua mie, dar cedaserăm acolo, între 500 și 1.000 de metri", subliniază Mădălina.

Nu mai e însă timp de lamentări. "Avem o barcă tânără, dar eu nu consider asta un dezavantaj. Și fetele tinere sunt muncitoare, ambițioase. Și eu la Rio eram mai tânără", spune Mădălina. "O să încercăm să o luăm de la capăt, să ne ridicăm una pe alta, ca într-o echipă. Vreau ca la anul nu doar să calificăm barca la Jocurile Olimpice, ci să redevenim campioane mondiale, pentru că putem", încheie Bereș.

Când ultima cursă s-a și încheiat la Mondialul din Bulgaria, peisajul bărcilor din "Grebna Baza" e complet schimbat. Ambarcațiunile sunt acum înfoliate, învelite și puse în mașinile cu care se transportă.

Delegațiile au strâns deja corturile care le-au fost utile o săptămână. Au mai bifat un Mondial. O ediție la care România a luat două medalii, un titlu mondial, dar rămâne cu amărăciunea ratării de la 8 plus 1. Cursa în care am contat întotdeauna și în care, probabil, o să mai contăm.

Vezi și: Medalii sub alte steaguri » Șase sportivi români care au cucerit lumea reprezentând alte țări

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
10154976492293690
Szasz Andrei  •  17 Septembrie 2018, 19:40

O medalie de aur si una de argint nu inseamna ESEC RASUNATOR, doar ca s-a ratat, cam ca la fotbal, mai mult decat in mod normal. Si fotbalistii si canotorii pot prinde o zi mai slaba si sa nu joace sau sa-si faca obisnuita cursa in finala ! La gimnastica nu mai luam nici macar o medalie de aur sau de argint la marile competitii, la canotaj inca mai contam, ba la fete, ba, mai nou si la baieti. La fotbal nici nu ne mai calificam la mondiale sau in grupele cupelor europene. Alea sunt esecuri catastrofale, nu finalele mondiale pierdute la canotaj !

1618597915124142
Alexandru Chis  •  16 Septembrie 2018, 18:11

Zi catastrofala pentru canotajul romanesc! In acesta duminica dezamagirile au venit, una dupa alta. De ce s-a intamplat toate acestea? Observ ca dna Lipa nu a dat nici o declaratie. Cui i se poate imputa acest esec rasunator?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close