SPORTURI  »  ALTELE  »  CONTROVERSĂ

Cova cere recalculare » Campionul olimpic naşte prima controversă după ce s-au publicat listele cu rente viagere

Mihai Covaliu are în palmares aurul olimpic şi mondial, dar şi încă un bronz olimpic // Foto: Raed Krishan
Mihai Covaliu are în palmares aurul olimpic şi mondial, dar şi încă un bronz olimpic // Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat luni, 23 decembrie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 22 decembrie 2013 22:02

Campionul olimpic de la Sydney a sesizat că primeşte mai puţini bani decît ar justifica-o palmaresul său. Gimnastele Nadia Comăneci şi Daniela Silivaş au cea mai mare rentă, de 10.170 de lei.

Ministerul Tineretului şi Sportului a decis să facă publice nu numai listele cu premieri, ci şi pe cele cu beneficiarii rentelor viagere şi ai indemnizaţiilor de merit. După controversele apărute la canotaj, unde au fost descoperiţi "intruşi" printre antrenorii recompensaţi cu bani în urma CM de juniori, tineret şi seniori, acum au apărut neînţelegeri şi printre rentieri.

Cu reclamaţia la MTS
Primul care a sesizat o eroare de calcul este campionul olimpic de la Sydney, sabrerul Mihai Covaliu. Deşi are în palmares trei din cele patru medalii care contează în calculul rentei, actualul preşedinte al FR Scrimă şi antrenor al lotului naţional masculin de sabie primeşte o rentă de 4.500 lei.

Problema este şi mai evidentă în comparaţie cu pensia elevilor săi, Rareş Dumitrescu şi Florin Zalomir, cărora le lipseşte aurul olimpic, dar încaseasă cu 2.000 de lei mai mult decît Covaliu.

Algoritmul de calcul al rentei, stabilit prin Legea Sportului, are drept coeficient de bază 1,5 salarii medii pe economie. În calcului rentei contează doar prima şi a doua medalie olimpică de aur, argintul şi bronzul olimpic, primul titlu mondial şi primul titlu european.

Argintul olimpic şi aurul mondial valorează la fel, dar se anulează reciproc, ca şi în cazul bronzului olimpic cu aurul european. Mai exact, dacă un sportiv are în palmares un argint olimpic, dar şi titlu mondial, se ia în calcul doar una dintre aceste performanţe, care valorează 1,2 salarii medii (2.668 lei). La fel se întîmplă şi cu bronzul olimpic şi aurul european. Una o neutralizează pe cealaltă şi aduce la rentă doar 1,05 salarii medii (2.334 lei).

Cinci ani în eroare

- Cova, de ce renta ta e atît de mică în comparaţie cu palmaresul tău?
- Nu ştiu. Am văzut şi eu lista şi cred că ceva nu este în regulă. Pînă acum mi-am spus că atîta trebuie sa fie, că ăsta-i algoritmul de calcul, dar acum, cînd am făcut comparaţie, cred că e o eroare la mijloc.

- Coeficientul calculat în cazul tău este de două salarii medii pe economie, cînd doar medalia olimpică de aur înseamnă 1,5 salarii medii! Bronzul olimpic face 1,05 salarii, iar aurul mondial mai aduce 1,2 salarii medii. Ar trebui să ai un total de 3,75 salarii medii!
- Voi vedea ce răspuns voi primi de la minister..

- Ai depus contestaţie?
- Da, acum cîteva zile am cerut refacerea calculelor în cazul meu. Dacă este o greşeală, mă întreb dacă voi primi banii înapoi.

- Este o greşeală de două mii de lei pe lună!? De cîţi ani primeşti rentă?
- De cinci ani...

Scrimerul cu cel mai valoros palmares este Laura Badea, care primeşte lunar 8.336 lei.

În top, Nadia şi Silivaş
525 de campioni ai României încasează rentă viageră, ceea ce înseamnă pentru stat un efort financiar de 1,9 milioane de lei pe lună, adică 6 milioane de euro pe an. Cea mai mare pensie o primesc două gimnaste.

Nadia Comăneci şi Daniela Silivaş încasează lunar cîte 10.170 de lei, fiind urmate de aproape de Marius Urzică, cu 9.670 lei, şi de Simona Amînar şi Lavinia Miloşovici, cu 8.836 lei. Cei mai mică rentă, în valoare de 2.334 lei, este încasată de sportivii care nu au cîştigat decît un bronz olimpic sau aur european.

În acest caz se află atleta Fiţa Lovin, boxerii Dumitru Cipere şi Alec Năstac, gimnasta Amelia Racea, judoka Simona Richeter, dar şi campionii europeni la volei şi rugby.

Ciudăţenii şi la canotaj
Conform listei cu rentierii României, cea mai valoroasă canotoare a României nu e Elisabeta Lipă şi nici Georgeta Andrunache, cvintuple campioane olimpice. Cea mai bănoasă rentă o primeşte coechipiera lor de barcă, Veronica Cochelea, care încasează lunar 9.003 lei. Pe locul doi în top se află, la egalitate de bani, Lipă şi Doina Ignat, cu 8.836 lei, abia apoi urmînd Andrunache, cu 8.670.

2.850 lei primeşte ca rentă Francisc Vaştag, fiind cea mai mare pensie din boxul românesc

8.503 lei reprezintă cea mai mare rentă din atletism şi este încasată de Doina Melinte. Iolanda Balaş primeşte 7.336 lei, iar Gabriela Szabo, 7.169 lei

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
mihrp
mihrp  •  24 Decembrie 2013, 00:00

fara suparare, dar e total aiurea: DE CE SA SE ANULEZE ANUMITE MEDALII ? _____ CAZ CONCRET: Daca un sportiv a fost vicecampion olimpic si campion mondial va primi doar 1,2 salarii Daca alt sportiv a fost Locul trei olimpic si campion mondial (deci mai slab medaliat) va primi 1,2 si 1,05 salarii, adica mai mult ca primul MARE E GRADINA !!!

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  23 Decembrie 2013, 12:59

Un articol interesant ...cred ca s au gresit mai multe pensii viagere ...ar fi imposibil sa fie calculate corect in Ro ...nici contabili n avem ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează