SPORTURI  »  ALTELE  »  JOCURILE OLIMPICE

Criză de candidate » CIO nu mai găsește orașe dispuse să găzduiască Jocurile Olimpice

Vedere cu cercuri olimpice din Rio de Janeiro // Foto: Getty Images
Vedere cu cercuri olimpice din Rio de Janeiro // Foto: Getty Images

Articol de - Publicat duminica, 26 martie 2017 00:00

Comitetul Internațional Olimpic nu mai găsește orașe dispuse să găzduiască Jocurile Olimpice și se gândește la soluții de avarie pentru a menține unul dintre cele mai costisitoare evenimente sportive.

Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio au costat Brazilia 4,6 miliarde de dolari. E o sumă care a speriat multe orașe și a scuturat câteva din întrecerea pentru Jocurile Olimpice din 2024. Inițial se înscriseseră cinci: Boston, Budapesta, Hamburg, Paris și Roma.

Apoi Boston a fost înlocuit de Los Angeles, iar Hamburg, Roma și Budapesta s-au retras. S-a ajuns la cea mai săracă întrecere din 1988 încoace, atunci s-au luptat pentru găzduirea JO doar Nagoya și Seul.

Pentru 2024 sunt Paris și Los Angeles, dar problema vine pentru cele din 2028, unde deocamdată sunt zero orașe doritoare.

De aceea, de curând, la o întrunire a Comitetului Internațional Olimpic în Coreea de Sud, s-a discutat ca orașul care va pierde atribuirea Jocurilor Olimpice din 2024 să le organizeze pe cele din 2028.

Problema este însă că ambele orașe au comunicat răspicat că sunt interesate doar de întrecerea din 2024. "E acum sau niciodată. Credeam că avem cel mai bun dosar, dar e valabil doar pentru 2024. Nu putem să organizăm peste alți patru ani, pentru nu avem un proiect viabil pentru 2028", a spus Tony Estanguet, co-director al candidaturii Parisului, pentru BBC.

"Avem deja toate sălile construite și optzeci și opt la sută sprijin din partea locuitorilor, doar noi putem oferi o soluție fără riscuri, așadar Los Angeles 2024 e opțiunea noastră", se arată într-un comunicat al celor care fac parte din comitetul de organizare al orașului din SUA.

Într-un studiu realizat de economiștii Robert Baade și Victor Matheson se arată că toate Jocurile Olimpice din 1968 până în 2012 au depășit bugetul inițial cu 150 la sută.

Într-un material de opinie, jurnalistul AP Paul Newberry propune trei soluții pentru a face din JO o întreprindere mai accesibilă: eliminarea unor sporturi care nu fac audiență, acordarea organizării mai multor orașe simultan sau stabilirea unor gazde permanente.

Însă CIO are alte planuri, iar în septembrie, atunci când se va anunțat gazda JO 2024, vom afla care sunt acestea.

48.000.000.000 $a costat cea mai scumpă ediție JO de vară și s-a desfășurat la Beijing, în 2008

51.000.000.000 $a costat cea mai scumpă ediție JO de iarnă și s-a desfășurat la Soci,  în 2014

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
marian0904
marian0904  •  26 Martie 2017, 17:56

Vad ca minciunile cu 48 mld $ la Beijing 2008 si 51 mld $ pt Soci 2014 merg in continuare la mincinosii deontologi gsp. Si atunci, orasele candidate se sperie de 4,6 mld de la Rio sau de 50 mld de la Beijing sau Soci? Mai ganditi-va! Evident ca va fi o restructurare si, probabil, lista sporturilor olimpice va fi aceeasi ca si grila de programe a Eurosport. Amin!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează