SPORTURI  »  ALTELE  »  CM DE NATAȚIE

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA David Popovici, superstar și la 8460,8 km de București » Reporterii GSP au asistat la un moment deosebit la Fukuoka

David Popovici în bazinul de la Fukuoka Foto Raed Krishan +5   FOTO
David Popovici în bazinul de la Fukuoka Foto Raed Krishan

Articol de , - Publicat duminica, 23 iulie 2023 06:34 / Actualizat duminica, 23 iulie 2023 06:47

David Popovici este aproape de startul în prima sa probă la Campionatele Mondiale de la Fukuoka. Trimișii GSP în Japonia au asistat la antrenamentul de azi după-amiază, la începutul căruia mai mulți înotători au vrut să facă poze cu dublul campion mondial.

  • Reporterul GSP Roxana Fleșeru și fotoreporterul Raed Krishan sunt în Japonia, la Fukuoka, și transmit toate informațiile care contează înaintea Campionatelor Mondiale.

București-Fukuoka 8460,8 kilometri. București-Fukuoka 17 ore de zbor, dacă nu pui la socoteală escalele. Atât durează să ajungi în al șaselea oraș ca mărime al Japoniei, care găzduiește în aceste zile pentru a doua oară în istoria sa Campionatele Mondiale de Natație, după 2001.

Iar acest lucru se vede de la primul pas pe aeroportul din Fukuoka. Imediat ce intri în clădirea inaugurată în 1944 un afiș cât tot peretele anunță competiția.

Mondialele de natație anunțate de la aeroport

Cinci pași mai încolo, la banda de bagaje, pe lângă posterul care atârnă din tavan și promovează întrecerea, cele două mascote, Sealight și Shirney, sunt prezente în miniatură, ele fiind inspirate de delfini.

Sealight este cel încrezător că poate înota mai rapid ca oricine, e prietenos, dar îi place să se întreacă și visează să devină un star în lumea oamenilor. Shirney e un pic neîndemânatică, dar muncește din greu să treacă peste provocări.

Dublul campion mondial în rând cu alți înotători
David Popovici în bazinul de la Fukuoka
Marina Messe văzută din afară
Cele două mascote, Sealight și Shirney
Interiorul spectaculos al sălii A de la Marina Messe
+1 FOTO

Poarta aeriană a orașului japonez e înțesată de referințe la competiția acvatică, nici nu avea cum altfel, mai ales că metropola de 2,5 milioane de locuitori este situată în golful Hakata. Sâmbătă la prânz erau 31 de grade, dar se simțeau ca 39. O căldură umedă care îi face pe unii locuitori să umble cu umbrele pe stradă.

La patru stații de metrou se află Marina Messe și cele două săli ale sale, A și B. În prima dintre ele, începând de duminică 23 iulie, vor avea loc întrecerile de înot. După ce la ediția din 2001 au strălucit Ian Thorpe sau Michael Phelps, a venit momentul altor înotători să facă din prezent istorie.

Japonia, cu regulile sale stricte, cu politețea sa exagerată și cu știința sa exactă de a organiza evenimente mari, e pregătită să încoroneze noi campioni mondiali, să trăiască emoțiile luptei, dar și pe cele ale eșecului.

David Popovici, zâmbitor și concentrat la antrenament

Românii vor căuta des în următoarea perioadă numele acestui oraș-port la Marea Japoniei, al doilea după Yokohama ca mărime din Țara Soarelui Răsare pentru că din distribuția acestei întreceri face parte și David Popovici.

Dublul campion al lumii este de câteva zile la Fukuoka, după ce s-a pregătit de pe 10 iulie la Tokyo, iar sâmbătă a avut două antrenamente în bazinul care de duminică va găzdui seriile, semifinalele și finalele. La ședința de pregătire de seară, care avut loc de la ora locală 16:00, David a fost zâmbitor, dar și concentrat.

David Popovici, superstar și la 8460,8 km de București » Reporterii GSP au asistat la un moment deosebit la Fukuoka
David Popovici în timpul antrenamentului de azi Foto Raed Krishan (Fukuoka)

A discutat cu membrii echipei sale, pe Adrian Rădulescu, antrenorul său, Dragoș Luscan, preparatorul și kinetoterapeutul său, și pe Marcel Ivan, psihologul său, pe care i-a avut alături, ca pe toată durata pregătirii sale din Japonia.

A repetat câteva finaluri de cursă, câteva starturi și a adunat impresii despre ce urmează.

Înainte de a intra în bazin a fost solicitat pentru câteva poze de unii dintre sportivi. Atât de mare este impactul pe care tânărul în vârstă de numai 18 ani l-a creat într-un interval foarte scurt. Ecoul succeselor pe care le-a legat entuziasmant anul trecut încă se simte.

Poate chiar este mai puternic atunci când îl vezi pe David față în față, de data aceasta la un alt capăt al lumii, purtând pe umeri epoleții gloriei, dar încercând în fiecare cursă să fie pe cât de bun poate.

David Popovici debutează în competiția mondială pe 24 iulie, la ora 11:51, ora Japoniei (05:51 în România), în proba de 200 m liber. În sesiunea de dimineață sunt seriile, apoi, în cea de seară, semifinalele, ultimul act fiind programat pe 25. 

În următoarea zi, el va înota în serii și semifinale la 100 m liber, finala fiind programată în această probă pe 27 iulie. România va mai fi reprezentată în întrecerile de înot de Mircea Anghel.

Citește și: 

Beatrice Câșlaru despre David Popovici: „Are un caracter copilul acesta, demn de un campion
ÎNOT / INTERVIU
Beatrice Câșlaru despre David Popovici: „Are un caracter copilul acesta, demn de un campion"
Camelia Potec despre CM de la Fukuoka: „Sunt sigură că David Popovici o să înoate repede. Anul acesta s-a concentrat mai mult pe 200 metri”
CM DE NATAȚIE
Camelia Potec despre CM de la Fukuoka: „Sunt sigură că David Popovici o să înoate repede. Anul acesta s-a concentrat mai mult pe 200 metri”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (11)
cliff11
cliff11  •  24 Iulie 2023, 06:28

Aveți echipa GSP la Fukuoka, dar Hotnews a prezentat deja rezultatele din serii. A fost al doilea în seria lui și al 3-lea din cei calificați în semifinale.

aleexvn86
aleexvn86  •  23 Iulie 2023, 23:42
Postat de donqhot pe 23 Iulie 2023, 12:15

iti poti face tu un canal de presa (acum e si simplu si ieftin) si sa scrii doar despre peformante sportive. Sigur, exista si riscul sa nu te citeasca nimeni, dar presupun ca ti-l asumi.

Eu nu sunt ziarit. Fiecare cu ce se pricepe. Daca vrei sa fi bine servit in specialitea mea te in invit in Barcelona / jamon iberico / Joselito . Fiecare cu ce se pricepe eu imi fac mai bine meseria de carmagerie ca reportero gsp

aleexvn86
aleexvn86  •  23 Iulie 2023, 23:32
Postat de donqhot pe 23 Iulie 2023, 12:15

iti poti face tu un canal de presa (acum e si simplu si ieftin) si sa scrii doar despre peformante sportive. Sigur, exista si riscul sa nu te citeasca nimeni, dar presupun ca ti-l asumi.

Eu nu sunt ziarist .

Vezi toate comentariile (11)
Comentează