SPORTURI  »  ALTELE  »  JOCURILE OLIMPICE

Dick Pound, fostul șef al WADA, spune că Jocurile Olimpice se vor desfășura cel mai probabil în 2021

Articol de - Publicat luni, 23 martie 2020 20:39

Dick Pound, fostul șef al WADA, a spus că decizia ar fi fost luată și că ediția Jocurilor Olimpice de la Tokyo se va disputa cel mai probabil în 2021.

Unul dintre cei mai vechi membri CIO, canadianul Dick Pound, 77 de ani, a declarat ieri pentru USA Today într-un interviu telefonic că „pe baza informațiilor pe care le are Comitetul Internațional Olimpic, amânarea a fost decisă. Parametrii ulteriori încă nu au fost determinați, dar Jocurile nu vor începe pe 24 iulie, din câte știu eu”. 

Jocurile Olimpice în 2021?

El a adăugat că pașii următori vor fi făcuți pe rând, sugerând o împingere a JO pentru 2021. „Le vom amâna, apoi vom începe să gestionăm toate ramificațiile acestei mutări, care sunt imense”. 

Întrebat în legătură cu declarațiile lui Pound, purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, a replicat că „e dreptul fiecărui membru să interpreteze decizia comitetului executiv care a fost anunțată duminică”. 

Presiunea asupra CIO și a Comitetului de Organizare a JO a crescut imens în ultimele zile. Alte comitete olimpice naționale, sportivi și foruri sportive au cerut ferm amânarea Jocurilor din cauza expansiunii nemaiîntâlnite a noului coronavirus, iar duminică seară CIO a admis, printr-o scrisoare a președintelui Thomas Bach, că studiază mai multe opțiuni, între care și aceasta. Ar urma discuții cu o finalizare în curs de patru săptămâni. 

Reacție și din Japonia 

Primul ministru al Japoniei, Shinzo Abe, a declarat ieri în Parlament că amânarea JO poate deveni o variantă dacă acestea nu se vor putea ține „în formă completă”. 

„Principiul olimpic pune pe primul loc sănătatea sportivilor, iar dacă situația devine dificilă, putem să nu avem altă opțiune decât aceea de a considera amânarea Jocurilor”, a precizat, adăugând că „anularea nu este luată în calcul”. Este pentru prima dată când dinspre Japonia se vorbește, chiar la nivel înalt, despre această posibilitate. 

Jocurile ar trebui să se desfășoare între 24 iulie și 9 august, un interval temporal în care pare tot mai greu să se poată integra. Guvernatorul din Tokyo, Yuriko Koike, a spus că ritmul infectărilor cu SARS-CoV-2 în această zonă a Japoniei este în creștere și a cerut populației să nu participe timp de trei săptămâni la manifestări publice. La viteza actuală, numărul persoanelor cu coronavirus din Tokyo ar putea ajunge la 530 până pe 8 aprilie, susțin experții. 

Până astăzi au fost înregistrate 130 de cazuri și 4 decese, iar în întreaga Japonie 1.101, respectiv 41. Ce s-ar întâmpla dacă JO ar fi reprogramate pentru 2021? Tabloul se complică pentru CIO, fiind anul în care sunt programate Campionatele Mondiale în cazul a două sporturi importante și populare, atletism și înot, în lunile iulie-august. Cele de înot sunt chiar în Japonia, la Fukuoka.

 Apare astfel și problema calificărilor - 57% din sportivi au deja biletul, ar trebui să-l păstreze? Și cum se procedează în cazul celor 43% rămași? De asemenea, vor trebui renegociate înțelegerile cu hotelurile și amânarea punerii în vânzare a apartamentelor din cele 20 de clădiri ale Satului Olimpic, ce vor deveni blocuri de locuințe. 

Citește și alte știri despre Jocurile Olimpice:

UPDATE Australia și Canada se retrag de la Jocurile Olimpice Tokyo 2020: „Venim dacă se amână cu un an”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează