SPORTURI  »  ALTELE  »  CE MONTREUX

Dicționarul Anei Maria Brînză » Spadasina explică ce înseamnă pentru ea cele mai utilizate cuvinte în sport

Ana Maria Brînză a adunat 16 medalii  la competițiile majore, Europene, Mondiale și Jocuri Olimpice // Foto: Raed Krishan
Ana Maria Brînză a adunat 16 medalii la competițiile majore, Europene, Mondiale și Jocuri Olimpice // Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat sambata, 06 iunie 2015 00:00

Azi încep Campionatele Europene de la Montreux, iar spadasinele române sînt primele care intră pe planșă.

Ana Maria Brînză e cea mai medaliată componentă a delegației Românie la Campionatele Europene de la Montreux. Are 10 distincții europene individuale și cu echipa, dintre care șase de aur, trei de argint și una de bronz.

Deși au trecut mulți ani și multe întîmplări fericite și nefericite, Ana încă se bucură de scrimă la 30 de ani. Concursul de azi deschide o perioadă foarte aglomerată pentru ea și colegele sale. După Europene, urmează Jocurile Olimpice Europene și apoi marele obiectiv al sezonului, Campionatele Mondiale.

Toate în decurs de o lună și jumătate. "Voi trata fiecare competiție cu maximă seriozitate și sper ca la final să mă pot bucura de un sezon reușit", a spus Ana. Înaintea unei astfel de încercări, lucrurile par să meargă bine pentru ea.

"Mă simt bine fizic, mă bucur de scrimă și sper să pot conserva cît mai mult timp această stare, deși este pentru prima dată cînd sînt supusă unei asemenea încercări. Sper să pot gestiona cît mai bine situația", a completat ea.

Aceste trei competiții vor fi ultimele  în care pe spatele costumului de scrimă al Anei va mai scrie Brînză. Pe 22 august, ea se va căsători cu poloistul Pavel Popescu. Dar pînă atunci, ea a încercat să dea definiții pentru cele mai utilizate cuvinte, atunci cînd se vorbește despre scrimă.

Presiune - cuvîntul de ordine cînd se apropie o competiție. Oricît aș nega, există acea presiune a rezultatului, acea stare pe care o poți face să "lucreze" în favoarea ta sau cea care-ți poate spulbera visul.

Fericire - este sinonim pentru podium, medalie, reușită. Explozia aceea pe care o simți în momentul în care ți-ai îndeplinit obiectivul și de multe ori ești prea consumat ca să o trăiești așa cum ar trebui.

Plafonare - momentul în care ajungi să te vezi ca pe un campion. Să-ți admiri trofeele cucerite și să crezi că ești cu adevărat cel mai bun. Să te mulțumești cu ceea ce ai reușit pînă în momentul respectiv.

Rutină - sinonim pentru cantonament. Îți fixezi anumite repere și nu ieși din tipare.

Podium - Punctul final, deznodămîntul pentru care ne antrenăm cu toții, happy end-ul oricărui concurs.

Locul 1 - Aur. Fericirea absolută, satisfacția supremă, transformarea visului în realitate.

Concurență - Cei cu care trebuie să-ți măsori forțele și pe care trebuie să-i învingi pentru a ajunge să-ți atingi scopul.

Competiție -Terenul meu de joacă, biroul meu, mediul în care mă simt cel mai bine. Poate purta un titlu sonor precum JO sau CM, dar trăirile sînt la fel de intense indiferent de ce nume poartă.

Femei vs Bărbați - Eleganță vs Forță

Echipa reîntregită

Pe lîngă Ana Maria Brînză, la competiția de la Montreux, la spadă, vor mai participa Simona Gherman, Simona Pop și Loredana Dinu. Ana, Simona și Loredana au făcut parte din echipa dublă campioană mondială, în 2010 și 2011. Gherman și Dinu au renunțat la activitatea competițională după Jocurile Olimpice de la Londra, dar au revenit la lot în aprilie 2014, respectiv la începutul acestui an.

"În primele luni a fost mai greu, mă dureau toate. Acum e mai bine. Am și intrat direct în programul fetelor foarte repede. M-am decis să revin pentru că am vrut să-mi mai dau o șansă", a spus Lore. Și cealaltă "fetiță Powerpraf" s-a întors în sală. Anca Măroiu încearcă să-și recapete forma sportivă pentru Rio. "Mă chinuiesc deocamdată", a spus ea.

Programul Campionatelor Europene

  • Azi: spadă individual (f), floretă individual (m)
  • Duminică, 7 iunie: sabie individual (f), spadă individual (m)
  • Luni, 8 iunie: floretă individual (f), sabie individual (m)
  • Marți, 9 iunie: spadă echipe (f), floretă echipe (m)
  • Miercuri, 10 iunie: sabie echipe (f), spadă echipe (m)
  • Joi, 11 iunie: floretă echipă (f), sabie echipe (m)

* nici o televiziune din România nu transmite competiția

Rezultate echipei de spadă la ultimele patru ediții ale CE

2011 bronz Ana Maria Brînză aur echipa  
2012 aur Simona Gherman argint Anca Măroiu argint echipa
2013 aur Ana Maria Brînză argint echipa  
2014 bronz Simona Gherman aur echipa  

5 medalii de aureuropene a cucerit echipa feminină de spadă, 2006,2008 2009, 2011 și 2014, iar Ana Maria Brînză a contribuit la toate

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează