SPORTURI  »  ALTELE  »  INFRASTRUCTURĂ

Dojo la malul mării » CS Pantheon Constanța și-a deschis propria școală de arte marțiale

FOTO Ionuț Coman
FOTO Ionuț Coman

Articol de - Publicat luni, 10 mai 2021 17:06 / Actualizat luni, 10 mai 2021 18:06

CS Pantheon Constanța și-a inaugurat duminică, în stațiunea Mamaia, propria școală de arte marțiale, Black Sea Dojo, cu dotări de ultimă generație

Sub soarele prietenos al începutului de mai, la doar câteva zeci de metri de plaja din Mamaia, strălucește unul dintre cele mai moderne dojo-uri din țara noastră. Construit de la zero, în apropierea Teatrului de Vară din stațiunea-regină a Litoralului românesc, noua casă a judo-ului și artelor marțiale poartă un nume în ton cu locația perfectă: Black Sea Dojo. 

Duminică și-a deschis pentru prima oară porțile și a primit reprezentați de seamă a acestui sport. Beneficiind de un tatami de ultimă generație, dar și de aparate performante aduse în țară prin Prosport Equipment, reprezentat de Alexandru Chirilă, noul dojo aparține unui club tânăr, dar care a cunoscut deja gustul dulce al victoriei. 

„Obiectivul este acela de a produce sport, educație”

Înființat în urmă cu 4 ani, Clubul Sportiv Pantheon Constanța are în palmares titlul de vicecampion național pe echipe la judo, dar și alte numeroase medalii interne și internaționale. „A fost o dorință permanentă de a avea un dojo, propria școală, în care să educăm în spiritul artelor marțiale, un spirit necesar pentru reușită în viață. Să fie sport de masă, pentru tineri, iar dacă dintre ei se vor ridica și vor face și performanță, cu atât mai bine”, a spus  George Teseleanu, președintele CS Pantheon

Obiectivul este acela de a produce sport, educație și, în rândul comunității noastre, de a pregăti această nouă generație în care ne punem infinite speranțe. Este o zi importantă, pentru că am reușit să finalizăm acest proiect, să-l facem să funcționeze și mi-aș dori ca cei prezenți astăzi să-și continue antrenamentele alături de antrenori, încercând să producă educație și excelență. Structura ne permite și spiritul acesta trebuie să ne urmărească permanent. Artele marțiale ne dau câteva reguli foarte importante în viață, respect, onoare, prietenie, curaj. Sunt direcții de viață care se dezvoltă prin artele marțiale”, a mărturisit George Teseleanu.

Cel care a inițiat și dus la capăt acest proiect, se mândrește și cu dojo-ul în aer liber de la Venus, unde în fiecare an se organizează stagii internaționale de judo cu participarea a sute de sportivi, dar și cu prezența unor nume mari pe plan mondial. „Aveam o surpriză și pentru această vară, o adevărată glorie a acestui sport”, a promis George Teseleanu. 

Demonstrații pe tatami

Cu ocazia inaugurării, sportivi din mai mult multe ramuri ale artelor marțiale, judo, karate kyokushin, Qwan Ki Do, Ashihara și Aikido, au oferit o serie de demonstrații pe noul tatami, sub ochii invitaților speciali. Unul dintre aceștia, Florentin Marinescu, președintele Federației Române de Arte Marțiale și poate cel mai vechi practicant al acestui sport în țara noastră. 

Dojo la malul mării » CS Pantheon Constanța și-a deschis propria școală de arte marțiale

„Este prima oară în 61 de ani când particip la inaugurarea unui dojo, pentru că vorbim despre un dojo, nu o sală de antrenament. Să cinstim acest loc, pe cei care sunt aici și pe cei care au făcut efortul să ridice acest spațiu extraordinar. Într-un dojo nu se face antrenament, ci te pregătești pentru viață, este locul unde ne regăsim pe noi, căutăm să aflăm cine suntem, nu mergem pentru medalii, ci să ne cizelăm pentru a deveni oameni adevărați, oameni compleți pentru societate. Sigur, și partea sportivă este importantă, dar vorbim despre mult mai mult. Am fost în extraordinar de multe dojo-uri, dar niciodată într-unul proaspăt inaugurat. În numele mișcării artelor marțiale, vreau să mulțumesc domnului George Teșeleanu, care, pe lângă munca făcută aici, a pus foarte mult suflet”, a spus Florentin Marinescu.

Visul unei campioane

Tot la capitolul invitați de marcă a fost și campioana olimpică de judo de la Beijing, Alina Dumitru. „Și pentru mine este prima oară când iau parte la deschiderea oficială a unui dojo. Este visul pe care mi-l doream la mine acasă, să am un astfel de dojo. Vreau să vă felicit, sper să reușesc să fac și eu unul la București, să pot să-mi antrenez mai departe copiii pe care îi am astăzi la clubul Steaua. Nu sunt așa condiții nici acolo. Sper să se bucure de aceste minunate aparate toți copiii care vor călca în acest dojo. Nu pot decât să vă urez mult succes, să ajungeți să vă îndepliniți visul așa cum mi l-am îndeplinit și eu și am ajuns campioană olimpică”, a adăugat cea care a pornit deja pe drumul antrenoratului. 

Dojo la malul mării » CS Pantheon Constanța și-a deschis propria școală de arte marțiale
Alina Dumitru, Florentin Marinescu și George Teseleanu FOTO Ionuț Coman

La final, tradiționala poza de grup, pe tatami, în timp ce pe peretele din spatele sportivi tronează la loc de cinste fotografiile deschizătorilor de drum din istoria artelor marțiale Jigoro Kano, Gichin Funakoshi, Keishichi Ishiguro, Morihei Ueshiba și Masutatsu Oyama. 

Citește mai multe știri din sport:

Pregătiți de Ligă! Ce jucătoare își aduce Minaur Baia Mare pentru sezonul viitor

Sabalenka o poate depăși pe Simona Halep la Roma! Cum arată calculele din clasamentul WTA

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează