SPORTURI  »  ALTELE  »  TENIS DE MASĂ / CAMPIONATUL EUROPEAN

Dominația magnificelor „tricolore” » Fetele de la tenis de masă formează singura echipă din România care deține supremația continentală în acest moment

Articol de - Publicat luni, 09 septembrie 2019 10:35

Echipa feminină a României și-a apărat ieri titlul european la Nantes, după o întâlnire cu Portugalia, pe care a depășit-o în minimum de meciuri.

E nevoie de curaj, calm și dârzenie pentru a reuși ceea ce au făcut în această săptămâna la Nantes Bernadette Szocs, Daniela Dodean Monteiro și Elizabeta Samara. Ele au cucerit al cincilea titlu european pe echipe pentru România, însă este pentru prima dată când medalia de aur europeană este apărată de "tricolore". Într-un peisaj în care foarte puține țări de pe Bătrânul Continent rezistă tentației de a naturaliza, România a rămas fidelă jucătoarelor sale. Unele care au trăit mari dezamăgiri și au acumulat frustrări în fața unor astfel de adversari. "Tricolorele" au urcat pe treapta a doua a podiumului european în 2010, 2011, 2013 și 2015, învinse fie de Olanda, fie de Germania.

Vremea lor a venit în 2017, când după un turneu epuizant au reușit să treacă peste tot și să urce acolo unde le este locul. Iar săptămâna aceasta, la Nantes, au demonstrat încă o dată din ce material sunt construite. Unul rezistent. Deși în urmă cu două luni au cedat în finală cu Germania la Jocurile Europene, scăpând printre degete și biletul de JO, româncele s-au adunat exemplar la Nantes. Nu au clipit și au dominat Campionatul European, lăsând foarte puțin adversarelor.

Concentrare de la un capăt la altul

Ieri, în finala cu Portugalia, cea care a deschis balul a fost curajoasa Bernadette Szocs, 24 de ani, contra lui Shao Jieni, 25 de ani. A fost un meci la limită pe care românca l-a câștigat cu inteligență și energie, impunându-se cu 3-2. După ultima minge a îngenuncheat și a strigat moderat. Drumul era încă lung, însă a primit veselă îmbrățișarea Elizabetei Samara.

În al doilea meci a fost aruncată în arenă calma Daniela Dodean Monteiro, 31 de ani, care a înfruntat-o pe Yu Fu, 41 de ani, stindardul echipei Portugaliei. Pentru că ea a fost cea care a clipit în acest parcurs aproape imaculat al echipei, cedând un meci în semfinale, cu Polonia, Dana și-a dorit enorm victoria. Pe parcursul celor cinci seturi a fost atât de concentrată încât nu i se vedea pe față nicio cută de îngrijorare, chair dacă partida a avut multe suișuri și coborâșuri și s-a încheiat cu 3-2. Tumultul a ieșit la suprafață doar la final, când a îngenuncheat și ea cu fața spre echipă și a țipat ca să o audă toată lumea.

Dârzei Eliza Samara, 30 de ani, i-a revenit onoarea de a închide meciul și a făcut-o cu stil. Stângacea a învins-o scurt pe Leila Oliveira cu 3-0 în cel mai puțin complicat meci al confruntării. Emoțiile au fost mari, dar felul în care a sărbătorit Eliza s-a încadrat în siguranța afișată de românce la Nantes. Apoi au venit hora, nebunia și bucuria. 

„Vrem să ne apărăm titlul la Cluj-Napoca peste doi ani”

Cele trei eroine, alături de Viorel Filimon și de viitorul acestei echipe, Adina Diaconu și Irina Ciobanu, au sărbătorit minute bune aplaudate cu admirație. 

„Peste doi ani, la Cluj-Napoca, vrem să câștigăm al treilea titlu european consecutiv. E foarte importantă această victorie pentru România și poate apoi o să mă retrag”, a spus Dodean Monteiro. „Suntem o echipă foarte bună și una foarte frumoasă”, a completat Szocs. „E greu să aperi un astfel de titlu, suntem mândre că suntem cea mai bună echipă din Europa”, a concluzionat Samara într-o zi de pus în ramă. 

6 meciuridin șase a câștigat Eliza Samara la CE de la Nantes, având și un raport de 18-3 seturi câștigate versus cele pierdute

5 partidedin 5 a reușit să câștige Bernadette Szocs la Nantes, ea încheind competiția cu un raport între seturi câștigate și cele pierdute de 15-4

4 victoriia adunat Daniela Dodean Monteiro la CE de al Nantes din cinci partide disputate, având un raport între seturile câștigate și cele pierdute de 12-6

„Am simțit presiune pentru că Dana și Berni s-au descurcat excelent și nu-mi puteam permite să greșesc. Știam că trebuie să obțin victoria ca să închid partida. Avem o echipă fantastică și meritam victoria” 
- Elizabeta Samara

„Am fost încrezătoare, jocul meu a fost la cel mai înalt nivel. Chiar și când eram condusă știam că nu mă poate învinge”
- Daniela Dodean Monteiro

„Știam cât de periculoasă e adversara mea și am fost mereu concentrată, nu era loc de vreo greșeală”
- Bernadette Szocs

Finală: România-Portugalia 3-0 

  • Bernadette Szocs - Shao Jieni 3-2 ( 11-7, 8-11, 6-11, 11-7, 11-6)
  • Daniela Dodean Monteiro - Yu Fu 3-2( 7-11, 11-8,11-9 ,6-11, 11-3)
  • Elizabeta Samara - Leila Oliveira 3-0 (11-9,11-7, 11-6)

Parcursul României până în finală

  • Grupe: România - Slovacia 3-0
  • Grupe: România - Spania 3-0
  • "Sferturi": România - Franța 3-0
  • Semifinale: România - Polonia 3-1
  • Finală: România-Portugalia 3-0

Podiumurile de la ultimele cinci ediții ale CE pe echipe 

An Aur Argint Bronz
2019 RomâniaPortugalia  Polonia, Ungaria
2017RomâniaGermaniaOlanda, Rusia
2015 GermaniaRomâniaRusia, Ucraina
2014GermaniaAustriaSuedia, Polonia
2013GermaniaRomâniaCehia, Rusia

Componența echipelor campioane europene

  • 1992 Otilia Bădescu, Emilia Ciosu, Maria Rotaru-Bogosolov, Adrian Zamfir-Năstase
  • 2002 Mihaela Șteff, Adriana Zamfir, Maria Rotaru-Bogosolov, Ana Gogoriță
  • 2005 Otilia Bădescu, Mihaela Șteff, Adriana Zamfir, Elizabeta Samara
  • 2017 Elizabeta Samara, Daniela Dodean Monteiro, Bernadette Szocs, Adina Diaconu, Irina Ciobanu
  • 2019 Elizabeta Samara, Daniela Dodean Monteiro, Bernadette Szocs, Adina Diaconu, Irina Ciobanu

Cum ajung la JO?

Echipa feminină a fost aproape să-și asigure calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020 la Jocurile Europene de la Minsk, însă a pierdut finala în fața Germaniei. Astfel, anul viitor în luna ianuarie va participa la un turneu de calificare, care se va desfășura în Portugalia, unde se vor împărți nouă bilete pentru Tokyo. 

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (3)
mihnea74
mihnea74  •  09 Septembrie 2019, 12:28

Titlu european?Fetele au batut numa chinezoaice(inclusiv Polonia)

1001725323210443
Folan Cable  •  09 Septembrie 2019, 11:31

Felicitari fetelor,ati fost magnifice.Felicitari postului TV Look Sport care a transmis in direct incrancenarea si vointa cu care ati luptat pentru fiecare punct si am putut sa traim si noi alaturi de voi emotia reusitei finale.Felicitari stafului tehnic care a reusit sa va pregateasca impecabil pentru aceasta competitie.

adicn
adicn  •  09 Septembrie 2019, 11:07

Bravo, bravo, fetelor!!! Jenant că televiziunea publică nu poate transmite un eveniment de asemenea importanță, și jenannt că media în general, aproape nimic nu au scris de eveniment și de echipă!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează