SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ

Două victorii la Lucerna » România a adunat 6 medalii în ultima etapă de Cupă Mondială a sezonului

Fetele din barca de 4 rame, Amalia Bereș, Magdalena Rusu, Maria Tivodariu și Magdalena Bereș
Foto Balint Czucz Photography
Fetele din barca de 4 rame, Amalia Bereș, Magdalena Rusu, Maria Tivodariu și Magdalena Bereș Foto Balint Czucz Photography

Articol de - Publicat duminica, 09 iulie 2023 19:09 / Actualizat luni, 10 iulie 2023 19:51

Simona Radiș și Ancuța Bodnar la dublu vâsle, respectiv barca feminină de 4 rame s-au impus în etapa de Cupă Mondială, bilanțul tricolor fiind completat cu trei medalii de argint și una de bronz

A fost ziua finalelor pe apele lacului Rotsee, din nordul Lucernei, acolo unde s-a disputat a treia și ultima etapă de Cupă Mondială a acestui sezon. Și singura la care au participat și canotorii români, la fel cum s-a întâmplat și în 2022. Opt bărci s-au calificat în finalele A, care au început să se dispute de la ora 10:05 locală.

Match Quiz : Farul - Sheriff, preliminarii UCL
Penalty, echilibru la pauză, goluri multe? Tu ce simți că se va întâmpla la Farul - Sheriff? Intră în cont, plasează-ți gratuit predicțiile și poți câștiga până la 1.200 de lei!

Când s-a tras linie la capătul zilei pline de curse și festivități de premiere, România a adunat două medalii de aur, trei de argint și una de bronz.

În ordine cronologică, prima victorie a fost adusă de barca feminină de 4 rame, formată din Mădălina Bereș, Magdalena Rusu, Maria Tivodariu și Amalia Bereș, în partea a doua a programului zilei. Româncele s-au aflat în poziția a treia până la mijlocul distanței de parcurs, apoi au început să urce pe lângă adversare, Australia și Marea Britanie, fiind cu 58 de sutimi de secundă mai rapide într-un finiș pasionant.

Simona Radiș: „Acum ne simțim mult mai bine"

După aproape o oră, Ancuța Bodnar și Simona Radiș au stat în frunte în permanență la dublu vâsle, trecând linia de sosire cu un avantaj clar, 3,52 secunde față de Lituania și 6,38 de China. Neînvinse din 2020 încoace, româncele au lăsat în urmă cursa de infarct de la CE din luna mai, câștigată spectaculos pe ultimii metri cu 35 de sutimi față de ocupantele locului secund, aceleași lituanience.

Pur și simplu, nu am cuvinte, temperatura a fost atât de ridicată!", a spus la final Radiș. "Timpul nostru este destul de bun în asemenea condiții, suntem încântate cu rezultatul obținut. La Campionatele Europene a fost un pic dificil pentru noi, dar acum ne simțim mult mai bine și sperăm să avem o performanță superioară la Mondiale", a adăugat ea.

Două victorii la Lucerna » România a adunat 6 medalii în ultima etapă de Cupă Mondială a sezonului
Ancuța Bodnar și Simona Radiș în plin efort spre victorie Foto World Rowing

Campioanele europene de la Bled la dublu rame, Ioana Vrânceanu și Roxana Anghel, au sosit în Elveția pe poziția secundă, după o cursă pe care au traversat-o de la început până la final pe același loc 2. Australia s-a aflat în permanență în postura de lider, impunându-se cu un avans de 4,96 secunde.

În finala următoare, proba similară masculină, campionii mondiali din 2022 Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan au venit de asemenea pe 2, dar la o diferență de numai 34 de sutimi de învingători, britanicii Oliver Wynne-Griffith și Thomas George. La jumătatea distanței, românii conduceau, apoi pozițiile s-au inversat. 

Am învățat multe pe parcursul săptămânii. România și Elveția sunt echipaje de top, știam că va fi dificil, însă am avut planul de cursă de care ne-am ținut. Pentru Campionatele Mondiale bătălia va fi foarte strânsă", a tras concluzia George.

Debut încurajator la categorie ușoară

Al treilea argint consecutiv a fost adus de Mariana Dumitru și Ionela Cozmiuc la dublu vâsle categorie ușoară, ele aflându-se la prima competiție internațională împreună. Tricolorele și-au făcut cursa lor, au fost pe 4, apoi pe 3 la borna de 1.000 m, din nou pe 4, însă au încheiat pe poziția secundă, la 4,41 de secunde după barca Marii Britanii. Pentru concursul inaugural însă, rezultatul este mai mult decât încurajator.

Două victorii la Lucerna » România a adunat 6 medalii în ultima etapă de Cupă Mondială a sezonului
Maria Dumitru și Ionela Cozmiuc în timpul finalei Foto Balint Czucz Photography

Medalia de bronz a fost obținută de echipajul masculin de 4 vâsle, Mihai Chiruță, Andrei Cornea, Ioan Prundeanu și Marian Enache, care a avansat stăruitor de pe 5 la 500 m, 4 la jumătate, pentru a-și consolida apoi poziția a treia după Olanda și Marea Britanie.

Barca de dublu vâsle masculin, Florin Arteni și Ciprian Tudosă, a sosit pe 4. La fel cea de la 8 plus 1, campioană europeană într-o componență parțial diferită, care a ratat podiumul la 10 sutimi de secundă. Pe 4 au încheiat și fetele de la 8 plus 1 rame.

5 medaliide aur și una de argint au cucerit canotorii români la Campionatele Europene de la Bled, din luna mai

Pentru canotorii tricolori următoarea competiție va fi cea mai importantă din an, Campionatele Mondiale de la Belgrad (3-10 septembrie), unde se vor da primele bilete pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Citește și: 

Revenire incredibilă, după o prăbușire șocantă » România U19 s-a calificat dramatic în faza următoare a Campionatului European de handbal feminin!
EURO U19
Revenire incredibilă, după o prăbușire șocantă » România U19 s-a calificat dramatic în faza următoare a Campionatului European de handbal feminin!
Spaniolii de la El Pais au intrat în lumea lui David Popovici » Dorința de a promova România, definiția fericirii, sfatul prețios al mamei și cum l-a ajutat prietena lui
ÎNOT
Spaniolii de la El Pais au intrat în lumea lui David Popovici » Dorința de a promova România, definiția fericirii, sfatul prețios al mamei și cum l-a ajutat prietena lui

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
Amen975ZQzamolxe
Amen975ZQzamolxe  •  10 Iulie 2023, 12:05

Va rog ! Nu aveti bani sa transmiteti in direct , nici imediat , pana seara ; si a 2_a zi puneti "Foto" !!! Fotografii se fac de 200 de ani , nu avansam ?!!!!Este o "Echipa " nationala a unui sport minunat , si frumos , care aduce faima Romaniei ( si a adus , mereu)... Va dau eu bani sa transmite-ti , ca TIRIAC nu are bani decat de : Hochei pe ghiata ... ( tenisul ?!!! )..... apropo nu sunt miliardar .

MaxiP
MaxiP  •  10 Iulie 2023, 05:32

Antrenament bun inainte de Mondiale. Ma bucur ca echipajul Radis/Bodnar a avut o cursa dominanta din nou, incepeau sa ne dea emotii dupa cea de la Europene. Infrangere pentru fratii Sinkovic, probabil ca e o exceptie si vor castiga lejer la Mondiale, dar sa-i vezi batuti atat de clar e ceva complet neobisnuit.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează