SPORTURI  »  ALTELE  »  HALTERE

După ispăşirea pedepsei » Halterofilul Răzvan Martin a făcut cerere de rentă: MTS o va aproba în 2015

Răzvan Martin, 22 de ani, mai deține două medalii de argint european
Răzvan Martin, 22 de ani, mai deține două medalii de argint european

Articol de - Publicat sambata, 15 martie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 14 martie 2014 23:48

Conducerea ministerului refuză solicitarea medaliatului cu bronz olimpic de la Londra 2012 pe motiv că sportivul se află în stare de suspendare pentru dopaj, nu în cea de retras din activitatea sportivă.

În acest an, două vedete de la Londra 2012 au cerut să intre în rîndul rentierilor viageri. Gimnasta Sandra Izbaşa, care s-a retras din activitatea sportivă după Mondialele din toamna anului trecut, şi halterofilul Răzvan Martin. Prima a şi primit prima pensie, al doilea mai are de aşteptat. Mult.

Cel puţin pînă în aprilie 2015, atunci cînd îi va expira suspendarea pe o perioadă de doi ani pentru dopaj pe care o are de ispăşit. Decizia a fost luată în această săptămînă de conducerea Ministerului Tineretului şi Sportului.

"Nu putem să acceptăm solicitarea lui Răzvan Martin pentru simplul motiv că acest sportiv se află de la mijlocul anului trecut în stare de suspendare pentru dopaj şi, mai mult, a rămas şi fără medaliile cucerite", a declarat pentru Gazetă secretarul de stat Carmen Tocală.

Demnitarul consideră că Martin nu respectă singura condiţie impusă de lege pentru acordarea rentei. Aceea de a fi retras din activitatea sportivă.

"El este suspendat. Punct. I-am transmis că după ce-şi va ispăşi pedeapsa se va putea retrage din activitatea sportivă şi apoi va avea dreptul şi la rentă", a adăugat Tocală.

Un susţinător al cauzei lui Martin este Nicu Vlad. Preşedintele FR Haltere va ajunge la începutul săptămînii la minister şi va încerca să le convingă pe Carmen Tocală şi pe proaspătul ministru, Gabriela Szabo, să aprobe cererea sportivului.

"Pînă la urmă, vorbim de performanţele obţinute de Martin în 2011 şi 2012 şi nu au nici o legătură cu anul 2013, cînd a fost depistat dopat", a explicat Nicu Vlad.

Halterofilul, medaliat cu bronz olimpic, a fost depistat pozitiv la stanozolol, un steroid anabolizant, în urma unui test efectuat în timpul Campionatelor Europene de la Tirana, din aprilie 2013. Federaţia internaţională i-a retras imediat şi cele două medalii cucerite în Albania: aur la stilul smuls şi bronz la total la categoria 77 kg.

Legea Sportului impune o singură condiţie sportivului care solicită renta viageră: să se retragă din activitatea sportivă.

FRH a plătit amenda de 100.000 de dolari
Răzvan Martin nu este singurul halterofil român prins dopat în cursul anului trecut. Încă trei colegi de-ai lui au fost depistaţi pozitiv: Elena Andrieş, Gabriel Sâncrăian şi Andreea Georgiana Titeş. Conform regulamentului forului internaţional, dacă trei sportivi sînt suspendaţi pentru dopaj în 12 luni, situaţia atrage o sancţiune pentru federaţia naţională în valoare de 50.000 de dolari.

Fiecare caz în plus este taxat cu alţi 50.000 de dolari. "Federaţia română a plătit amenda, iar banii nu au fost luaţi din bugetul primit de la stat. Am fost ajutaţi de prieteni din Australia, care ştiu cît de săraci sîntem", a mărturisit preşedintele Nicu Vlad.

2.300 lei ar fi renta lui Răzvan Martin, care deţine o singură medalie, bronzul olimpic, ce punctează în calculul pensiei sale

"Legea nu prevede nici o excepţie la acordarea rentei. Răzvan este suspendat pentru dopaj, dar asta nu înseamnă că nu se poate retrage din activitate în această perioadă" (Nicu Vlad, preşedintele FRH)

"Este un caz delicat, dar vom încerca să luăm decizia corectă" (Gabriela Szabo, ministrul TS)

CV Răzvan Martin
- 22 ani
- bronz JO Londra 2012
- argint CE 2011 Kazan
- argint CE 2012 Antalya

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
spivak
spivak  •  15 Martie 2014, 11:06

Foarte rău că legea nu prevede. Să dai rentă unui sportiv necinstit e o tâmpenie. Rentele sunt motivate cică de ”imaginea” pe care sportivii au făcut-o Rrromîniei. Hoţul ăsta a făcut o imagine grozavă, la fel de bună ca Dosarul Transferurilor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează