SPORTURI  »  ALTELE  »  MTS

Toți oamenii ministrului: un fost polițist, un mecanic, o poetă și o actriță » Novak și-a angajat pe post de sfătuitori la MTS o mulțime de prieteni și parteneri de afaceri

Eduard Novak
Eduard Novak

Articol de - Publicat joi, 29 aprilie 2021 09:37 / Actualizat joi, 29 aprilie 2021 09:38

Eduard Novak și-a creat la MTS o echipă din 8 consilieri. Doar doi sunt preluați de la predecesor, în timp ce restul sunt apropiați ai ministrului din FRC sau din afacerile personale: un arbitru de ciclism al cărui fiu pedalează la clubul lui Novak, o contabilă care și-a blocat postul la FRC, o consilieră de profesie în instituții de stat cu veleități de poetă, o actriță devenită trainer de public speaking, un fost polițist și un mecanic de la Team Novak adus ca șofer personal. O linie discretă îi unește pe majoritatea: PR-ul și comunicarea!

Urcat în fruntea Ministerului Tineretului și Sportului la sfârșitul anului trecut, Eduard Novak și-a alcătuit în scurt timp o echipă stufoasă de consilieri, majoritatea fiind aleși dintre foștii săi colaboratori din ciclism. Sunt, în total, 8 oameni care lucrează în prezent în staff-ul șefului sportului românesc, iar "rolul lor și activitatea nu sunt stabilite expres de lege, nu sunt prevăzute legal un anumit nivel sau profil al studiilor, nici condiții de vechime", după cum precizează ministerul într-un răspuns formulat pentru GSP.

Așadar, cine face parte totuși din grupul sfătuitorilor lui Novak, ce competențe, ce poziții, ce avere sau ce trecut au adunat ei înainte de a se uni în jurul ministrului propus și susținut de UDMR?

Laszlo Lukacs - director de cabinet

 • Fost președinte Rotary și strateg de marketing
Laszlo Lukacs
Laszlo Lukacs

Numit recent pe postul care-l transformă în mâna dreaptă a ministrului, Lukacs, 49 de ani, este un orădean stabilit la Odorheiu Secuiesc. Conform datelor publice de pe diferite rețele sociale, a fost președinte Rotary Club Odorhei în perioada 2010-2011.

De asemenea, este proprietarul companiei Chronos Consulting, care se ocupă cu strategii de marketing, media planning&buying și organizare de evenimente. În Statutul Asociației Întreprinderilor Mici și Mijlocii din zona Odorhei apare ca vicepreședinte.

Surse GSP spun că figurează de anul trecut și ca arbitru la federația de ciclism pentru probele de șosea, iar fiul său face parte din echipa Team Novak, trupa pe două roți patronată de actualul ministru.

Anca Ioana Gheorghe - consilier personal

 • Contabila teleportată șefă de cabinet
Anca Ioana Gheorghe
Anca Ioana Gheorghe

A fost șefa de cabinet a lui Novak în primele două luni de mandat. A migrat în MTS de la FRC, unde era contabil-șef al federației. Un detaliu ciudat pentru o persoană într-o astfel de funcție: lucra cu normă de o oră pe zi și avea un salariu lunar brut de doar 294 de lei!

Ea fusese detașată la FRC de la firma de contabilitate FinExpert Consulting SRL, care semnase cu federația un contract pentru furnizarea serviciilor de specialitate în noiembrie 2019. Într-un raport al cenzorului pentru 2019, se concluzionează că Anca Gheorghe fusese angajată legal la FRC, cu contract individual de muncă, dar cu nesocotirea condițiilor stabilite de Consiliul de Administrație, respectiv "statut independent față de colaboratori ai FRC".

După ce Novak a adus-o la MTS, Gheorghe și-a dat demisia de la firma de contabilitate și și-a suspendat până în ianuarie 2022 postul de la FRC, pe care l-a blocat! Declarația ei de avere depusă pe portalul ministerului este o foaie imaculată în materie de proprietăți: nicio locuință, nicio mașină. Și nicio datorie.

1.548 de leie suma pe care Anca Gheorghe și-a trecut-o ca venit de la FRC în 2020 în declarația de avere, plus încă 38.829 lei de la firma de contabilitate a federației, FinExpert Consulting

Irina Comeagă - consilier personal

 • Poeta cu declarație de avere impresionantă
Irina Comeagă
Irina Comeagă

În februarie 2020, era angajată la FRC în calitate de secretar al federației, cu un program de lucru de 8 ore pe zi și un salariu brut de 5.128 de lei. Lucra pe zona de relații publice, comunicare și media.

În urmă cu 6 ani apărea în Consiliul de Administrație al RomâniaFilm, regia de stat care se ocupă cu producția cinematografică și administrarea a zeci de săli pe teritoriul țării.

Prezența sa a declanșat atunci furia Sindicatului Liber din instituție, care ieșea public cu un comunicat aspru: "De o lună de zile, secretara CA al RADEF RomâniaFilm este dna Irina Comeagă, a cărei retribuție era de 10% din salariul directorului general și care, în ultima ședință, a anunțat că nu dorește să mai facă parte din CA decât în cazul în care i se triplează venitul. Ar fi prea mult să facem legătură între dl. secretar de stat Bogdan Stanoevici și dl. Cristian Comeagă, care a produs celebrul film «Cel ales», în care dl. secretar de stat joacă rolul principal? Sau ar trebui să ne întrebăm ce o recomandă pe dna Comeagă, în așa fel încât să fie, de câteva luni, consilieră la Ministerul Culturii, la cabinetul dlui. Stanoevici?".

Cristian Comeagă e soțul Irinei Comeagă, regizor, autorul unui controversat proiect intitulat "Românii – povestea unui neam", care a beneficiat de o subvenție de un milion de lei de la Studioul de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii. "Este istoria noastră din peșteră până în decembrie 1989", spunea Comeagă la Antena 3, în ianuarie 2016.

Pe pagina de LinkedIn, Irina Comeagă se recomandă mediator. În paralel, își etalează și veleități de poetă sub pseudonimul Ana Kos. De altfel, folosește drept motto pe profilul său de facebook propriul citat: "Sunt o specie aparte de Ană".

Poezie din timpul mandatului la MTS
1 aprilie 2021

SEMANTIC-ROMANTICĂ

Sunt mai-mult-ca-perfectă 
Ești ideal-imperfect 
Abuzez de adjective compuse 
Și precizez insistent 
Că mi-am agățat lumea 
La tine-n cui 
Înfig unghiile adânc 
Ca să-ți smulg sufletul 
Și să mi-l întind pe pâine 
O icoană plânge 
A Minune 
De dragul tău

Ce apare pe declarația de avere 2021

Roșca Ionela Lucreția (fostă Nedelea) - consilier personal

 • Predă cum să "bla-bla-bla corect" :-)

"Sunt actriță și am o experiență de scenă de peste 20 de ani. De 15 ani lucrez cu oameni care doresc să comunice mai bine, să înțeleagă și să se facă înțeleși. Oameni care vor ca ceilalți să îi urmeze și să fie recunoscuți pentru valorile lor". Așa se prezintă pe site-ul personal, ionelanedelea.ro, consiliera atrasă la MTS de la Baia Mare.

Trainer în public speaking și debate, Roșca e absolventă a Universității de Artă Teatrală din Tg. Mureș, oraș în care a și activat ca actriță în perioada 2006-2012, conform datelor de pe pagina sa de LinkedIn.

În anii precedenți, a colaborat cu Eduard Novak pe diverse proiecte de comunicare și limbaj, ocupându-se de aparițiile publice ale fostului șef de la FRC. A fost persoana care l-a sfătuit pe Novak în triunghiul cum-cât-ce să vorbească (sau nu) în diferite ocazii și conjuncturi, misiune pentru care a fost cooptată și acum la MTS.

Pe YouTube are urcat un curs video gratuit, intitulat "BlaBlaBla Corect".

Ce apare pe declarația de avere 2021

Nu vă dau acceptul să scrieți nimic despre mine. Vă voi chema în judecată dacă-mi aduceți prejudicii de imagine. - - -- Roșca Ionela Lucreția

Elod Lajos Abraham - consilier personal

 • Consilier UDMR la Ciuc

Preluat din staff-ul fostului ministru, Ionuț Stroe. E consilier local din partea UDMR la Miercurea Ciuc, din 2016, și deține o companie, SMAFTA SRL, axată pe consultanță și organizare de evenimente sportive. 

Pagina de LinkedIn a lui Elod Abraham mai conține următoarele repere de CV:

 • secretar al Academiei Olimpice Române, filiala Harghita (2008-prezent)
 • result manager Federația de Hochei (2007-prezent)
 • patron Elod Sport SRL (2015-2018) – consultanță sportivă
 • inspector DJTS Harghita (2007-2009, 2010-2015) 
 • director Sport Club Miercurea Ciuc ( 2009-2010).

A fost numit președinte al Comisiei tehnice pentru sportul de performanță, recent înființată la MTS. E o structură din care fac parte, printre alții, Eva Tofalvi, Simona Amânar, Narcisa Lecuşanu și Zsolt Gyongyossy, toți în calitate de membri invitați.

Ce apare pe declarația de avere 2020

Mihai Florin Popa - consilier personal (part-time)

 • Epoleți pentru Turul României

Fost polițist la Miercurea Ciuc, a fost cooptat de Eduard Novak în federația de ciclism încă din primii săi ani de mandat. Prin prisma profesiei și a relațiilor în domeniu, s-a ocupat cu precădere de obținerea tuturor avizelor necesare pentru desfășurarea Turului României sau a altor competiții de mai mică anvergură.

Pe portalul FRC figurează și ca președinte al Comisiei de disciplină.

Roxana Ciuhulescu Bulugioiu - consilier personal

 • Vedeta glamour
Roxana Ciuhulescu Bulugioiu
Roxana Ciuhulescu Bulugioiu

Preluată din staff-ul ministrului anterior, Ionuț Stroe. Fostul star ProTV, cunoscută drept vedeta cu cele mai lungi picioare din showbizul românesc, a prezentat vreme de aproape 14 ani emisiunea ProMotor a celui mai popular post de televiziune din țară.

Și-a construit o carieră în zona de PR și comunicare, grație ținutei sale de fotomodel și a unei prezențe glamour. Printre reperele din CV-ul său se numără acelea de specialist relații publice Gelsor, Grand Prix Originals și Habitat for Humanity România, precum și Brand Ambassador Mercedes, Deese Cosmetics, Land Rover, Școala de Șoferi TEO și Ssangyong Motor.

Jeno Vaida – referent

 • Mecanic la Team Novak, șofer personal la MTS

Înainte să vină la MTS, a lucrat ca șofer și mecanic la Team Novak, echipa de ciclism a ministrului, dar și pentru compania acestuia de produse medicale, Med Expert. E om cu state vechi în slujba lui Novak pe cele două îndeletniciri.

Iar acum a fost adus la MTS ca șofer personal al ministrului, la dispoziția căruia stă 24 de ore din 24. 

Sunt cooptați și antrenorul personal, și avocatul!

Alți doi oameni din trena ministrului au fost plasați cu discreție în noua Comisie tehnică pentru sportul de performanță, care, potrivit MTS, are ca scop "elaborarea unei metodologii de supraveghere şi control asupra derulării proiectelor federaţiilor şi cluburilor şi îndeplinirea obiectivelor acestora". E vorba despre italianul Cristiano Valloppi și Alexandru Popescu. 

Primul este tehnicianul personal al lui Eduard Novak, care l-a angajat la FRC ca antrenor federal înainte să preia portofoliul de la minister, în ciuda unei decizii contrare a Consiliului de Administrație. Salariu: 5.000 de euro pe lună. 

Al doilea este fostul avocat al federației de ciclism, înlăturat de la FRC după plecarea lui Novak. Membrii comisiei MTS nu sunt remunerați.

Cu ce se ocupă consilierii

Atribuțiile principale ale membrilor cabinetului lui Novak sunt următoarele, potrivit unui răspuns din partea MTS:

 • organizarea agendei ministrului
 • relația cu presa
 • crearea de conținut pentru conturile de social media
 • realizarea discursurilor și a comunicatelor de presă
 • elaborarea de documente și documentarea pe anumite teme
 • consilierea în domeniile de activitate ale ministerului
 • orice alte sarcini repartizate de demnitar

Pe secretarul general al FRC îl plasează la Olimpia?

În vulcanul de la federația de ciclism, unde două tabere fac încă să sară scântei pe tema conducerii FRC, secretarul general Traian Goga e unul dintre oamenii loiali fostului președinte, alături de care lucra inclusiv în Comitetul Director. El și-a dat demisia săptămâna trecută, iar surse GSP indică faptul că Novak plănuiește să-l numească director la Olimpia București! E clubul de care, în ultimii ani, s-au lipit constant mari scandaluri, de la achiziții de terenuri supraevaluate până la acuze de angajări fictive și "modernizări" de mântuială. 

Playtech: Secretul lui Ion Țiriac a ieșit la iveală. Ce deține, de fapt, lângă București. Puțini români știu asta


Comentarii (8)
nicu72
nicu72  •  29 Aprilie 2021, 15:26

Mie nu mi se pare asa scandalos. In definitiv sunt consilieri, nu persoane de decizie. Daca nu il consiliaza bine, fie se iau decizii gresite si ministrul plateste, fie munceste ministrul mai mult si mai bine ca sa compenseze consilierea de slaba calitate. Adica e perfect adevarat ca statul e capusat de incompetenti si interese (asta e unul dintre motivele pentru care am emigrat), dar in calitate de consilieri personali cred ca numirile astea nu sunt scandaloase. Am vazut mult mai rau la alte ministere.

leu.mr
leu.mr  •  29 Aprilie 2021, 14:01

Si ziceati ca Ceausescu a fost rau ? Doi dintre copiii lui nu au avut NICI O FUNCTIE politica !

fibra
fibra  •  29 Aprilie 2021, 13:29

Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac! Nu am nici o indoiala ca va veni si vremea decontului mai devreme sau mai tarziu. Orice functie publica nu e feuda nimanui acolo unde sunt banii oamenilor din tara asta.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează