SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ/CAMPIONATELE MONDIALE

CORESPONDENȚĂ DIN BELGRAD Elisabeta Lipă după rezultatele de la Campionatele Mondiale de la Belgrad: „Sportivii noștri sunt adevărați eroi!”

Elisabeta Lipă în tribune la Belgrad
Elisabeta Lipă în tribune la Belgrad

Articol de , - Publicat luni, 11 septembrie 2023 09:00 / Actualizat luni, 11 septembrie 2023 14:36

Elisabeta Lipă, președinta ANS și cea care conduce destinele canotajului românesc din 2009, a trăit intens din tribune toate cursele românilor de la Belgrad, acolo unde s-au obținut 5 medalii, dar și 11 calificări olimpice.

- Doamnă Lipă, o ediție cu totul specială aceasta a Campionatelor Mondiale pentru că pe lângă faptul că a adus medalii, au venit și mult doritele calificări la la Jocurile Olimpice.
- Da, aș putea să spun că este o ediție specială din toate punctele de vedere. Un Campionat Mondial foarte greu, pentru că toată lumea și-a dorit un bilet pentru Jocurile Olimpice de la Paris, iar sportivii noștri aș putea să spun că sunt adevărați eroi pentru că suntem singura țară care a avut canotori în câte două probe. Nu este ușor să fii în fiecare zi la start și să ai emoțiile aferente unui Campionat Mondial, dar iată că pregătirea și dorința și-au spus cuvântul.

Mihai Covaliu a tras concluziile după CM de la Belgrad: „Mi-aș dori cât mai multe federații să împrumute de la cum gândesc și cum acționează cei de la canotaj”
CANOTAJ / CAMPIONATE MONDIALE
Mihai Covaliu a tras concluziile după CM de la Belgrad: „Mi-aș dori cât mai multe federații să împrumute de la cum gândesc și cum acționează cei de la canotaj”

- Dar există și oameni care-i ajută…
- Pe lângă pregătirea lor au parte și de un colectiv medical pe măsură, cu doctorul Vasile Oșean în frunte. Jos pălăria pentru cum a reușit să strunească această medicală, de la asistentele medicale, kineto, maseurii, Marcelo, care îi băga în formă înainte de curse și îi relaxează după curse, noi având un parteneriat cu Institutul de Osteopatie de la Roma. 

Toți au niște mâini de aur și au reușit să-i aducă pe acești sportivi în formă maximă, chiar dacă săptămâna aceasta nu a fost reușită din punct de vedere al sănătății, am avut unele sincope. 

Am avut sportivi care s-au simțit rău chiar și în finale, dar nimic nu mai contează când totul se termină cu bine, asta este cel mai important.

- Elisabeta Lipă

Obiectivul îndrăzneț pe care ni l-am pus, 10 pentru România, a ieșit 11 pentru România și nu știu în istoria canotajului românesc dacă a mai fost vreodată, probabil Barcelona. Îmi doresc ca Parisul să semene cu Barcelona.

- Elisabeta Lipă

11 bărci tricoloreau fost prezente la Barcelona în 1992 la Jocurile Olimpice

Elisabeta Lipă: „Trebuie să avem grijă de această generație”

- Asta voiam să întreb, dacă a mai fost vreodată atât de multă prezență românească la Jocurile Olimpice?
- Probabil că Barcelona a fost ca număr de echipaje, dar să nu uităm, avem patru rame fete, din 90 nu am mai avut această echipă, patru vâsle băieți, n-am avut niciodată. Patru vâsle fete, să nu uităm vârsta lor, ele sunt campioane mondiale de tineret, dar aici, când te aliniezi la startul acestui acestui campionat și acestei competiții foarte grele vezi stânga-dreapta, campioni olimpici, vicecampioni olimpici sau mondiali. 

Deci e clar că pleci cu un handicap, dar au știut ce au vrut, s-au calificat. De la Sydney n-am mai avut barcă de patru vâsle la fete, băieți patru vâsle niciodată. Este clar, avem o generație de sportivi foarte bună de care trebuie să avem mare grijă. Acum că ne-am liniștit cu aceste calificări, putem pregăti foarte frumos Parisul ca medalii și ca rezultate.

5 medaliiau cucerit canotorii românie la CM de la Belgrad, obținând și 11 calificări olimpice

Elisabeta Lipă: „Am mers pe ce am simțit că trebuie să fac"

- Privind înapoi la când a început momentul acesta al reconstrucției, al refacerii și unde s-a ajuns astăzi, ce a fost cel mai dificil, care a fost cea mai mare provocare?
- Mie întotdeauna mi-au plăcut provocările, iar provocarea mea cea mai mare a fost să nu accept că noi nu vom mai fi unde am fost și că trebuie să accept faptul că România nu se mai regăsește pe nicăieri ca rezultate. 

Știm cu toții. eu când am preluat președinția Federației Române de Canotaj, am preluat o singură sportivă rămasă din barca de opt plus unu medaliată cu bronz, și cu un lot masculin inexistent.

Mi-au trebuit vreo două ediții să nu mă las pentru că nu prea mă încuraja nimeni că mai pot să reușesc. Și când am decis să rup pisica în două, cum s-ar spune, mi-am asumat acest risc, dar întotdeauna am mers pe ceea ce am simțit că trebuie să fac într-un moment de răscruce și n-am dat înapoi niciodată când a trebuit să iau o decizie poate nemaiîntâlnită până atunci. 

Și asta fac și în momentul de față și iată că Dumnezeu îmi îndrumă pașii atât de bine încât mă răsplătește cu cele mai frumoase rezultate.

3 medaliiau cucerit canotorii la JO de la Tokyo: un aur și două medalii de argint

Citește și:

Simona Radiș: „Când am trecut linia de sosire, ne-a venit să plângem”
CANOTAJ/CAMPIONATELE MONDIALE
Simona Radiș: „Când am trecut linia de sosire, ne-a venit să plângem”
Fetele care au scris istorie » Titlu mondial păstrat la 8 plus 1 rame și calificare superbă la Jocurile Olimpice de la Paris
CANOTAJ / CAMPIONATE MONDIALE
Fetele care au scris istorie » Titlu mondial păstrat la 8 plus 1 rame și calificare superbă la Jocurile Olimpice de la Paris

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
gimiskutze
gimiskutze  •  11 Septembrie 2023, 19:23

Asa se intimpla daca oameni preceputi sunt lasati sa faca ce stiu! Sustinere mai departe 100%!

dinamo100
dinamo100  •  11 Septembrie 2023, 14:01

Formidabil! Nu stiu cum distribuie Min Sportului si COR fondurile catre federatii, dar cu siguranta ca cea de canotaj ar trebui sa fie printre cele mai bine finantate, pentru ca e clar ca aici se lucreaza mult si cu pricepere!

sorinarges1961
sorinarges1961  •  11 Septembrie 2023, 11:38

Fără îndoială prezentul canotajului romanesc se datorează acestei femei extraordinare. Restul sunt amănunte ....

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close