SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ

„E anul tatonării adversarilor” » Elisabeta Lipă anunță ce urmează pentru România la Europenele de canotaj de la Munchen

Elisabeta Lipă a evaluat situația actuală a lotului național FOTO Agerpres
Elisabeta Lipă a evaluat situația actuală a lotului național FOTO Agerpres

Articol de - Publicat marti, 09 august 2022 09:17 / Actualizat marti, 09 august 2022 11:40

Elisabeta Lipă, președinta Federației de Canotaj, spune că România nu are obiective ferme pentru Europenele de la München, dar adaugă că „dacă tu îți bați adversarul, înseamnă că ai valoare și vei fi pe podium”.

A trecut aproape un an de la cel mai recent concurs important pentru componenții lotului național, iar acea competiție a fost la Tokyo, Jocurile Olimpice, de unde România s-a întors cu trei medalii: una de aur și două de argint. 

Astăzi, sportivii și colectivul tehnic urmează să pornească spre München, unde joi debutează Campionatele Europene. Mai multe discipline își au tradiționalele întreceri continentale în capitala Bavariei, toate programate în intervalul 11-21 august.

„Sper să ajungem cu bine având în vedere situația aceasta din Europa cu transportul aerian. Am pățit-o la Lucerna, a aterizat avionul sub nasul nostru, iar peste o oră ne-au anunțat că s-a anulat zborul", spune Elisabeta Lipă, președinta FR Canotaj. 

Aur pentru Cătălin Chirilă la Mondialele din Canada! Primul campion mondial român la această probă, după 36 de ani
CANOE
Aur pentru Cătălin Chirilă la Mondialele din Canada! Primul campion mondial român la această probă, după 36 de ani

Ea a explicat pentru Gazetă care este caracteristica specială a acestui an, cel puțin până la toamnă, când începe pregătirea pentru calificările la Jocurile Olimpice din 2024, de la Paris: „2022 este pentru tatonarea adversarilor”. 

Este anul fără obiective ferme legate de număr de medalii sau prezențe în finale, „mai lejer, care să le odihnească nu doar organismul, ci și mintea”.

Elisabeta Lipă: „„Trebuie, tot timpul trebuie!”

- Regata de la Lucerna, din iulie, un indicator bun pentru ceea ce urmează?
 - A fost un test în primul rând pentru sportivi având în vedere că aproape un an nu au avut nicio competiție, după Jocurile Olimpice, când au avut și pauza aceea bine meritată de trei luni. Setarea e pe ideea că este un an mai lejer, că fiecare sportiv nu se gândește doar la calificare, ci și la altceva care să-i distragă de la performanță, ceva care să le odihnească nu doar organismul, ci și mintea pentru că este foarte stresant să ai tot timpul în minte că trebuie să mergi bine, că trebuie să iei medalie, trebuie, tot timpul trebuie! Dar eu sunt ferm convinsă că vor fi răsplătiți pentru că am văzut cum se antrenează și cât își doresc.

- A fost gândit așa de la început, să se meargă la o singură regată din Cupa Mondială din cele trei? 
- Nu, dar prima etapă a fost la Belgrad și noi am fi participat și în funcție de adversarii noștri, să vedem cum stăm vizavi de ei. Dacă etapa era mai slăbuță, nu avea sens să mergem acolo să câștigăm probele. Apoi a venit cea de la Poznan, dar cu situația în care se regăsește acea zonă, și adversarii noștri au fost reticenți. Și bătaia peștelui a fost la Lucerna, iar acolo am mers și noi.

- Doar cu punctajele de la această participare, de la Lucerna, România este pe locul 6 la finalul Cupei Mondiale.
 - Da, suntem în top, asta ne dorim unde participăm. Și să fim cioc la cioc cu adversarul. Am avut, de exemplu, două finale la care am ratat aurul, respectiv argintul la 10-11 sutimi. Nu poți să spui că nu există valoare, a fost conjunctura de moment. Suntem acolo să ne batem cu lumea bună.

„E anul tatonării adversarilor” » Elisabeta Lipă anunță ce urmează pentru România la Europenele de canotaj de la Munchen
Ancuța Bodnar și Simona Radiș în timpul finalei de 2 vâsle de la Lucerna, pe care au câștigat-o detașat // FOTO EPA-Agerpres

- Campioanele olimpice, Radiș și Bodnar, au câștigat clar, la 5 secunde, dar par să aibă niște adversare redutabile, olandezele De Jong și Yossifou. Cum vi se par? 
- Olandeze sunt întotdeauna periculoase. Și pe vremea mea eram tot timpul atente la echipa Olandei pentru că mereu s-au învârtit acolo, la podiumul olimpic. Nu mă miră evoluția lor. Încercări la concursuri 

- S-au mai petrecut niște schimbări în bărci, rotații, rocade. Vin în urma antrenamentelor și a ceea ce au observat tehnicienii?
 - Cum ziceam, tatonăm sportivii în alte echipaje decât în cele în care ne-am obișnuit până acum, cele consacrate. Noi avem un lot valoros și trebuie să încercăm toate variantele până o găsim pe cea mai bună. Dacă nu încerci la concursuri, unde, acasă? Apoi, la toamnă, încep antrenamente grele, cantonament în Italia, clasicul program din fiecare an important, și intrăm în linie dreaptă pentru calificările olimpice.

Pistă refăcută

 Concursul de la CE se va disputa pe pista de la Oberschleissheim, situată la 13 kilometri de München și la care se poate ajunge cu transportul public. „"S-a construit pentru Jocurile Olimpice din 1972, recent a fost închisă doi ani pentru că s-a lucrat la ea, abia aștept să o văd cum arată renovată”, spune Lipă. 

„Este o pistă foarte bună de concurs, cu toate condițiile, fără avantaje și dezavantaje de culoare, pentru că nu este un lac natural, ci o pistă artificială, construită special în acest scop. Are o vechime, dar este foarte frumoasă”, a descris-o ea

Rezultatele „tricolorilor” la Lucerna (8-10 iulie)

Feminin

  • Locul 1 – 2 vâsle 
  • Locul 2 – 2 rame, 4 rame 
  • Locul 3 – 8 plus 1 
  • Locul 5 – 4 vâsle

Masculin

  • Locul 3 - 4 rame, 4 vâsle 
  • Locul 4 – 8 plus 1 rame

Citește și: 

Detaliul evidențiat de Halep după debutul victorios de la Toronto: „Nu e vorba de rezultat!” + mesaj pentru Mouratoglou

Eduard Novak ar urma să fie dat afară din Guvern » Ce i s-ar fi reproșat ministrului Sportului

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează