SPORTURI  »  ALTELE  »  CAMPIONATUL MONDIAL DE SCRIMĂ

Emoţii de bronz » Tiberiu Dolniceanu a urcat ieri pe treapta a treia a podiumului la Mondialul de scrimă

Tiberiu Dolniceanu (stînga) în timpul semifinalei de ieri cu Veniamin Reşetnikov Foto: Raed Krishan (Budapesta)
Tiberiu Dolniceanu (stînga) în timpul semifinalei de ieri cu Veniamin Reşetnikov Foto: Raed Krishan (Budapesta)

Articol de - Publicat joi, 08 august 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 07 august 2013 21:52

Sabrerul român a fost învins în semifinale de rusul Reşetnikov cu 15-10, dar la capătul unei zile în care a reuşit cel mai bun parcurs individual al său la Mondiale


Tiberiu Dolniceanu nu avea pînă în 2013 nici o medalie individuală. A cucerit-o pe prima la Europenele de la Zagreb din iunie, şi a fost aur, iar pe a doua ieri la Budapesta, şi a fost bronz. A crescut în trei luni cît alţii în zece. Un Făt-Frumos cu ochi verzi şi o gleznă vulnerabilă, dar cu un imens spirit de învingător. "Se putea şi aur", spune Tibi, stors de puteri, cu costumul încă ud de transpiraţie şi cu puţină dezamăgire în glas. Lucrurile care i s-au întîmplat l-au luat pe sus, într-un ritm pe care doar la sabie îl găseşti. Ritmul acesta l-a dus pînă la bronz, de data aceasta. Are 25 de ani, deja multe realizări şi un viitor frumos.

Început sigur
Budapesta clocoteşte sub soarele arzător, dar în sala principală a complexului SYMA e răcoare, doar spectatorii maghiari şi strigătele lor frig. Tiberiu Dolniceanu şi-a început ziua la 13:30 în compania japonezului Kenta Tokunan. L-a învins cu 15-7 într-un meci în care s-a testat. Mihai Covaliu l-a felicitat, bătîndu-l pe spate. În sala cu multe reflectoare, luminile au scăzut, dar pe planşă meciurile se succed într-un ritm la fel de alert ca al acţiunilor sabrerilor.

Tibi s-a întors pe planşa galbenă după aproape o oră şi jumătate. De data aceasta l-a avut de înfrutat pe Dmitro Boiko din Ucraina. Ca de fiecare dată, Cova a privit asaltul în picioare. Tibi însă nu l-a îngrijorat prea mult. A cîştigat cu 15-12. Netulburat, deşi pe toate celelalte planşe era agitaţie, iar sabrerii unguri ridicau tonurile spectatorilor în celebra "Ria, ria, Ungaria".

Se apropie podiumul
Mai erau doi paşi pînă la medalie, doi paşi italieni. Primul a fost Luigi Samele. cel care a reuşit să-l conducă pe român cu 10-9. Atunci Tibi a simţit cum îl strînge glezna şi a chemat doctorul. Un pic de spray şi a fost ca nou. A fost şi la trei tuşe de înfrîngere la 11-12, dar a dat apoi patru consecutive şi s-a trimis în sfertul de finală cu Enrico Berre. Un meci pe care l-a încheiat în genunchi, ţipînd de bucurie. A dat 15 tuşe şi a primit doar patru. A fost primul sabrer calificat în semifinale. "În primele două meciuri am tras cl mai bine, iar cel mai uşor a fost cu cu itaianul Berre pe care îl cunoşteam foarte bine", a rezumat Tibi ce i se întîmplase pînă atunci.

Apăsat de trecut
În semifinale, atunci cînd sala aproape se transformă într-o scenă de teatru, cu luminile îndreptate spre planşa din centru, Tibi a intrat un pic gîndindu-se la trecut. "Ştiam că nu l-am învins niciodată, din păcate, am găsit soluţii abia spre sfîrşit", a spus el, grăbindu-se să arunce costumul care deja îl strîngea. Rusul Reşetnikov, care îl învinsese în acest la concursul de Cupă Mondială tot de la Budapesta, a cîştigat cu 15-10 şi s-a dus în finală, în timp ce Tibi a urcat pe treapta a treia a podiumului. Întîmplarea din Ungaria îi va da şi mai mult elan şi mai multă dorinţă pentru viitor. E un an aproape perfect.

Semne bune
Colegii lui Tiberiu Dolniceanu din echipa de sabie au făcut şi ei un concurs bun. Alin Badea a urcat pînă în optimi de finală, după ce în turul al doilea a trecut de Alexei Iakimenko. Partida penru intrarea în sferturi de finală a disputat-o împotriva ungurului Andras Szatmari şi a fost una cu un final dramatic, românul primind roşu pentru că a pornit prea devreme atacul. Aşa a pierdut cu 13-15. Ciprian Gălăţanu s-a oprit în turul al doilea în faţa campionului olimpic Aron Szilagy, 10-15. Iulian Teodosiu a pierdut încă din primul tur în faţa ucraineanului Valeri Priemka, 15-7.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează