SPORTURI  »  ALTELE  »  SUPERBET CHESS CLASSIC

Fabiano Caruana a câștigat Superbet Chess Classic Romania 2023. Cum au terminat românii

Fabiano Caruana
Fabiano Caruana

Articol de GSP - Publicat marti, 16 mai 2023 10:15 / Actualizat marti, 16 mai 2023 10:15

Spectacolul celor mai strălucite minți, competiția de șah Superbet Chess Classic România 2023, s-a încheiat luni seară, după cea de-a IX-a rundă de confruntări, disputată mai bine de cinci ore. 

Runda s-a finalizat cu o victorie și patru remize. Marele maestru de origine italiană, Fabiano Caruana, este cel care a obținut cel mare punctaj, câștigând astfel etapa de la București, prima din cadrul circuitului mondial Grand Chess Tour (GCT).

Runda a IX-a, ultima din cadrul competiției Superbet Chess Classic România 2023, a avut loc luni, 15 mai a.c., iar prima mutare simbolică a fost realizată de ambasadorul Superbet, fostul kickboxer și pugilist român, Cătălin Moroșanu, alături de Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, de Andreea Paul Vass, președinte al INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, de marele maestru român Florin Gheorghiu și de Michael Khodarkovsky, directorul executiv al Grand Chess Tour.

Rezultatele ultimei etape din Superbet Chess Classic

  • Alireza Firouzja – Maxime Vachier-Lagrave 1⁄2 – 1⁄2 Toată lumea se aștepta să fie cea mai lungă partidă a zilei. Mai ales că se repeta duelul din ultima rundă a ediției din 2022. De această dată, Alireza lupta pentru a-l egala pe Fabiano Caruana și pentru a intra în lupta pentru trofeul Superbet Chess Classic România 2023. A fost un duel echilibrat, fără ca vreunul dintre jucători să riște prea mult și, astfel, s-a ajuns într-o poziție de egalitate.
  • Wesley So – Jan-Krzysztof Duda 1⁄2 – 1⁄2 S-a jucat Apărarea Rusă, care prevestea un joc echilibrat. Marele maestru american a ales o variantă prin care să simplice poziția și să se intre într-un final egal. Fără prea mult efort din partea celor doi jucători, partida s-a încheiat la egalitate.
  • Anish Giri – Ian Nepomniachtchi 1⁄2 – 1⁄2 A fost partida care a încheiat acest turneu. O luptă între doi titani ai șahului, jucători obișnuiți cu “aerul” din top 10 mondial. Nepo a reușit să treacă peste forma mai puțin bună prin care a trecut la București și a încercat să câștige ultima rundă. Din păcate pentru Anish, acesta nu a reușit să câștige și să-l egaleze pe Fabiano Caruana la puncte.
  • Richard Rapport – Fabiano Caruana 1⁄2 – 1⁄2 S-a jucat deschiderea engleză, mai precis o variantă pe care a mai jucat-o Fabiano Caruana în trecut, chiar împotriva fostului campion mondial, Magnus Carlsen. Richard a încercat să-l suprindă cu mutarea De3, dar răspunsul marelui maestru american Fabiano Caruana a fost pe măsură. După o serie de mutări forțate, s-a ajuns la o repetare a poziției și, astfel, s-a consemnat remiza.
  • Bogdan Deac – Ding Liren 0 – 1 Marele maestru român a jucat curajos și a sacrificat un pion la începutul partidei. A obținut o poziție activă, care îi dădea speranțe că va câștiga împotriva campionului mondial. În jocul de mijloc nu a găsit cele mai bune continuări și i-a permis lui Ding să preia inițiativa. Din păcate pentru tânărul jucător român, campionul mondial en-titre a fost foarte exact și a reușit să-l invingă în ultima rundă a turneului.

Clasamentul final de la Superbet Chess Classic 2023

1 Fabiano Caruana (5,5 puncte) 
2 – 5 Alireza Firouzja, Wesley So, Richard Rapport, Anish Giri (5 puncte) 
6 – 7 Jan-Krzysztof Duda, Maxime Vachier-Lagrave (4,5 puncte) 
8 Ding Liren (4 puncte) 9 Ian Nepomniachtchi (3,5 puncte) 
10 Bogdan Deac (3 puncte)

Cine este Fabiano Caruana, câștigătorul acestei ediții de Superbet Chess Classic

Câștigătorul competiției de la Bucuresti a fost anunțat luni seară, pe baza punctelor acumulate. Reprezentantul Statelor Unite, marele maestru Fabiano Caruana, a ocupat primul loc în clasamentul final, cu 5,5 puncte, fiind fost recompensat pentru victoria finală cu marele trofeu și cu un cec în valoare de 100.000 dolari. Podiumul extins a fost completat de Alireza Firouzja (Franța), Wesley So (SUA), Richard Rapport (România) și Anish Giri (Olanda), fiecare cu 5 puncte și cu câte un premiu in valoare de 42.750 dolari.

Premiile competiției de la București se ridică la 350.000 dolari. Repartiția premiilor câștigătorilor de la București este următoarea: Iocul I – 100.000 dolari; locurile II – câte 42.750 dolari fiecare; locurile VI – câte 19.750 dolari fiecare; locul VIII – 16.000 dolari, locul IX - 13.000 dolari, locul X – 10.500 dolari.

Fabiano Caruana a câștigat Superbet Chess Classic Romania 2023. Cum au terminat românii
Fabiano Caruana (stânga) și Maxime Vachier-Lagrave

Marele maestru de origine italiană Fabiano Caruana s-a născut în Miami și a crescut în New York. Este de două ori campion al Statelor Unite ale Americii și actualmente numărul 7 mondial. Cu un rating FIDE maxim de 2844, Caruana deține al treilea cel mai mare rating clasic înregistrat vreodată.

În 2018, Caruana a câștigat Turneul Candidaților FIDE, obținând astfel dreptul să joace un meci împotriva campionul en-titre Magnus Carlsen, pentru titlul suprem din șah. Cea mai bună performanță a lui Caruana, până în prezent, a avut loc în Cupa Sinquefield din 2014, unde a început cu un 7/7 uimitor, înainte de a termina pe primul loc cu 8,5/10, obținând performanța de 3098.

Fabiano a ales să joace șah profesionist pentru competitivitatea oferită de acest sport, dar și pentru partea artistică a jocului – spune că, deseori, în timpul partidelor, îi vin idei briliante. Consideră că performanța în șah se poate atinge cu multă muncă și perseverență, dar mai ales, ca urmare a unei mari pasiuni pentru acest sport.

Ce au făcut românii Bogdan Deac și Richard Rapport

Cei doi șahiști valoroși ai României, participanți în cadrul acestei competiții, Richard Rapport și Bogdan Deac (care a primit un wildcard pentru etapa de la București) au jucat curajos, luni, împotriva câștigătorului acestei ediții, Fabiano Caruana, respectiv a campionului mondial en-titre, Ding Liren.

Richard Rapport s-a clasat pe locul 2, la egalitate cu Alireza Firouzja, Wesley So și Anish Giri, cu un scor de 4,5 puncte, în timp ce Bogdan Deac a ocupat ultima poziție în clasament, reușind un scor de 3 puncte. Cei doi jucători au primit câte un cec în valoare de 42.750 dolari (Rapport), respectiv de 10.500 dolari (Deac).

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (1)
ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  16 Mai 2023, 11:10

...cel mai complet sport ...minte sanatoasa in corp sanatos ...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează