SPORTURI  »  ALTELE  »  ARTE MARȚIALE

Federaţiile de arte marţiale plănuiesc un protest inedit: "Ieşim în stradă!"

Articol de - Publicat vineri, 04 martie 2016 00:00

Cu premierile pe 2015 blocate şi fără finanţare în 2016, federaţiile de arte marţiale plănuiesc un protest inedit.

Lumea artelor marțiale din România pare aproape de ippon, având premierile pe 2015 blocate în urma scandalului de la FR Kempo și, mai nou, finanțarea pe 2016 încă neacordată.

"Nu ni s-a dat nici o explicație. Doamna ministru Lipă și doamna Tocală, fostul secretar de stat, ne-au anunțat  doar că România nu-și mai poate permite să finanțeze 72 de federații. Și ne-au sacrificat pe noi!", spune revoltat Florentin Marinescu, președintele FR Arte Marțiale, cel mai mare specialist în domeniu, cu 9 dan în jiu-jitsu, 8 dan în karate și 5 dan în judo.

- Domnule Marinescu, e chiar război între MTS și artele marțiale?
- Așa pare, dar nu din cauza artelor marțiale. De cînd cu problemele de la Kempo, s-a sistat totul, premierile din 2015, finanțarea din 2016. Pur și simplu, totul s-a blocat la MTS.  

- În ianuarie ați avut o întâlnire cu doamna ministru Lipă, cu doamna Carmen Tocală.
- Eu n-am fost prezent, dar știu ce s-a discutat. Doamna Lipă ne-a transmis că trebuie să ne reorganizăm, că nu vom mai fi finanțați așa. Direct. Dictatorial, fără prea multe explicații.

"Plătim toţi pentru unul!"

- Vi s-a prezentat vreo concluzie a controlului demarat toamna trecută de MTS la federațiile de arte marțiale?
- Nu. Ne așteptam și noi să ni se spună dacă s-au descoperit nereguli. Am vorbit și noi cu juriști, ni s-a spus că nu există nici o bază legală prin care ordinul de premieri să fie oprit. De fapt, doamna Tocală a luat o decizie arbitrară, anormală. Pe care, atenție, doar a spus-o, dar nu am primit nimic oficial, scris. Din păcate, şi doamna Lipă gîndeşte la fel. Şi nu există în lege o asemenea prerogativă. E ca și cum directorul unei autobaze cu 100 de autobuze află că într-una dintre mașini a avut loc o crimă. Se știe în care, există dovezi, urme, dar șeful depoului decide să oprească autobuzele, să le verifice pe toate. Să nu mai meargă nimic. Totul e numai ca să-l susțină pe șoferul respectivului autobuz.

- Dar nu era ciudat că federațiile de arte marțiale participau la o mulțime de campionate mondiale și europene în fiecare an?
- Știu că se încurajează această confuzie ca să se ascundă adevărul. Să fie clar, la o singură federație de arte marțiale s-a întâmplat asta, la FR Kempo. În rest, pe federații, pe departamente, se merge doar la un mondial și un european. Dacă au fost nereguli la Kempo, până la urmă girate de MTS, de ce să plătim toți? Totul e simplu. Dacă s-au depistat lucruri ilegale, să se spună, să plătească cei vinovați. Dacă nu au fost, să se dea drumul la premieri, nu? Dar nimeni nu zice nimic.

"E discriminare, e aberant cum suntem trataţi!"

- Totuși, nu vi s-a oferit chiar nici o explicație?
- Ni s-a spus că nu prezentăm interes, că artele marțiale aduc mai puțin prestigiu decât sporturile olimpice. Eu zic că orice competiție la care se cântă imnul țării este importantă. Avem 10.000 de practicanţi de arte marțiale, legitimați, numai în București. Cum nu prezentăm interes? Ce să facem acum? Dacă un copil vrea să facă arte marțiale, să-i spunem nu, du-te la un sport olimpic?! E discriminare, o aberație.

- Speraţi ca lucrurile să se rezolve prin înlocuirea doamnei Tocală cu Narcisa Lecuşanu?
- Sincer, nu prea. Doamna Lipă conduce şi cât timp ne-a spus cum gîndeşte despre artele marţiale şi nu e deloc deschisă unui dialog, nu mai e decât o soluţie.

- Adică?
- Vom ieşi în stradă! Nu se mai poate să fim trataţi aşa. Nu e vorba numai de premieri şi de buget. Suntem o grupare imensă, zeci de mii de sportivi în artele marţiale, suntem o forţă, o voce. Trebuie să ne facem auziţi. Vom scoate cel puţin 10.000 de luptători la un miting pe traseul dintre MTS şi Guvern, probabil chiar în martie. Toţi vor fi îmbrăcaţi în kimonouri, vor executa simultan tsuki, şi fiecare pumn va fi însoţit de tradiţionalul kiai, strigătul de luptă. Vă asigur că ne vor auzi!

"Toate federaţiile de arte marţiale primeau la un loc 3,5 la sută din bugetul MTS. În schimb, se investeşte enorm şi de multe ori nejustificat, referitor la rezultate, în sporturile olimpice"
Florentin Marinescu, preşedinte FRAM  

"Doamna Lipă a decis să taie artele marţiale de la bugetare. Asta poate să facă oricine, dar un bun manager găseşte soluţii, nu taie. Vom fi şi noi prezenţi la mitingul acela"
Liviu Crişan, preşedinte Federaţia Română de karate WKC

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close