SPORTURI  »  ALTELE  »  JUDO

Florin Bercean răspunde acuzațiilor: ”Acest Bălgrădean a auzit de judo când a fost pus secretar general!”

Florin Bercean cu Alina Dumitru, prima, și deocamdată singura judoka română, care a câștigat titlul olimpic // FOTO Cristi Preda +3   FOTO
Florin Bercean cu Alina Dumitru, prima, și deocamdată singura judoka română, care a câștigat titlul olimpic // FOTO Cristi Preda

Articol de - Publicat marti, 15 noiembrie 2016 15:19

Tehnicianul lotului olimpic spune că este ținta atacurilor murdare pentru că actuala conducere de la judo se teme de faptul că el va candida la președinția forului român.

Florin Bercean, antrenorul lotului olimpic feminin de judo al României, unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai actualei conduceri a FR Judo, răspunde acuzațiilor dure făcute de Alexandru Bălgrădean.

De numele fostului secretar general al FR Judo se leagă cea mai proastă perioadă a federației, din punct de vedere financiar, vreme în care s-au adunat datorii de 300.000 de euro și în care finanțarea de la bugetul de stat a fost sistată.

- Domnule Bercean, ați citit ce a spus domnul Bălgrădean despre dumneavoastră?
- Omul ăsta nu are nicio legătură cu judoul! Anul trecut, când s-au precipitat lucrurile și fostul președinte Doru Sapta și-a dat demisia, l-a dat afară înainte pe el! El era secretar general și principalul ordonator de credite al federației.

- De ce credeți că face acum aceste declarații?
- El este un mincinos înnăscut. Frica lor e că pot ajunge la federație oameni care să scoată adevărul la iveală. Din păcate, aduce în discuție Comitetul Director, că noi îi jignim pe oamenii de acolo. Noi nu avem treabă cu oamenii verticali și de bună credință care întotdeauna au fost alături de judoul românesc, cum e domnul judecător Petre Lăzăroiu sau domnul deputat Dorel Căprar, pe care el l-a dat afară pentru că era o voce împotriva lor. Ei nu înțeleg că sunt 99 de cluburi care s-au săturat de minciuni. Dorim să aflăm adevărul, să scoatem în evidență neregulile.

- De ce nu spuneți ce nereguli a făcut?
- Acest individ Bălgrădean are și la ora actuală aproape 19.000 de lei nedecontați către federație. Lua bani din "casă" și nu-i mai deconta! Poate uită că în decurs de 10 minute, în aceeași zi, deconta bonuri de taxi din Deva, București și Cluj! S-au găsit aceste nereguli. A fost un control intern comandat de MTS și acolo scrie clar cine este vinovat de fiecare acțiune.

"Trei colegi de clasă dirijează tot!"

- Spune despre dumneavoastră că stabileați contracte, medicație...
- E foarte adevărat că eu am un cuvânt greu de spus după 18 ani în care am fost antrenorul lotului olimpic, vreme în care am adus "n" rezultate FRJ și sportului românesc. Dar nu am avut putere de decizie, cum subliniază el, că eu stabileam, influențam medicația, televizările. Eu cred că omul e nebun, întreg la minte nu e! Și toți care stau în spatele lui, oameni care n-au reprezentat și nu reprezintă nimic pentru judo. Au aflat de judo, în momentul în care fostul președinte, Sapta, i-a adus de la Deva. Că acolo în federație este un trio renumit: Bălgrădean, un renumit jurist, fost polițist, Florea, și vicepreședintele Teșelean, căsătorit cu fata unui om influent din Constanța. Ei au fost colegi de clasă și dirijează cam tot!

- Și dacă erau prieteni de ce domnul Bălgrădean a fost îndepărtat?
- Trebuia îndepărtat de la conducere pentru că în perioada în care a fost secretar general, el era responsabil de finanțarea FRJ. A falimentat federația, ajunsesem să nu mai primim finanțare de la Ministerul Sportului!

- Se vorbea de o datorie de 300.000 de euro?
- Eu știam că suma se învârtea undeva la 200.000 de euro. Acum probabil că suma a fost mai mare. Nenorocul nostru, al judo-ului, e că ne-am "pricopsit" cu doi secretari generali, un domn Covlea Marian, pe care l-au considerat că nu e potrivit, și l-au schimbat cu domnul Bălgrădean, un domn foarte potrivit, care venea marți seara la slujbă și joi dimineața pleca înapoi la Deva. Și acum umple ziarul cu niște acuzații pe care nu le poate proba. Dar e foarte bine, pentru că sunt niște probe scrise. O să răspundă pentru ele.

- Intenționați să-l dați în judecată?
- Da, de ce să-mi păteze el numele? Jenant este că actuala conducere a federației, în frunte cu președintele Florin Lascău, îl bagă în față pe acest individ. Și în spatele lui stau ei cu trafic de influență, dau telefoane pe la cluburi, amenință, mai sună câte o personalitate din MTS să întrebe de ce au semnat moțiunea de neîncredere...Ei nu se întreabă de ce 99 de cluburi, majoritatea cluburi private, ale MTS, ale Ministerului Învățământului, cer schimbarea lor? I-am influențat pe toți eu? Și chiar dacă îi influențam, sunt un antrenor care a făcut ceva pentru judo, care a lăsat o zgârietură în sportul mondial. Ei ce au făcut?

- Sunt acuze foarte grave acolo, să le luăm pe rând! Au româncele cele mai multe operații din judoul mondial?
- Domnul Bălgrădean nu știe ce înseamnă judo și ce dur poate fi! Dar se poate face o statistică și se vede câte sportive din lotul olimpic al Ungariei, Germaniei, Japoniei au fost accidentate. Întrebați-le pe sportive, începând cu Richter și terminând cu Chițu, m-am interesat din prima clipă, din momentul accidentării, și până după operație. Pe multe dintre ele le-am urcat în mașina mea și am mers împreună la clinică în Ungaria, am stat pe acolo câte trei zile pe la uși. Mi se pare de-a dreptul jenant! Ei nu au nicio dovadă la ce spun. Eu am în apărarea mea sportivele pe care le-am antrenat.

- V-ați gândit că poate are declarații de la sportive?
- Nu are ce declarații să aibă. Adevărul e unul singur! Nu cred că Alina Dumitru poate zice ceva, că Andreea Chițu poate declara la adresa mea și a colegelor mele de rău. Eu nu cred că oricare altă sportivă, Dinea, Moise, Richter, Căprioriu, poate să vorbească urât de noi. Știm în ce relații am fost. M-am ocupat de unele 16-18 ani, le-am ajutat să termine școala. Nu a rămas nimeni fără să ia bacalaureatul.

"Nu le dă voie regulamentul să aibă unghiile vopsite!"

- Se face referire și la faptul că 5-6 sportive au picat Bac-ul anul trecut!
- Au picat, uitați-vă la statistica din țară! Nu au luat în prima sesiune, au dat în a doua. Au intrat la facultate... Ce e anormal? Mai ales că ele au un program în care, de multe ori, lipsesc de la școală!

- Cum e, fetele trebuie să doarmă cu ușa deschisă?
- De ce să închidă ușa dacă numai noi, cei de la judo, locuim acolo? Dar le-am spus, pot să închidă ușa, dar trebuie să deschidă când cineva le caută. De ce să închidă ușa, ca să poată fuma?

- Cu oja cum e, nu le dați voie să-și dea unghiile cu ojă?
- Nu le dă voie regulamentul să aibă unghiile vopsite! Dar dacă domnul Bălgrădean nu a făcut sportul ăsta, nu are de unde să știe. El poate se dă cu ojă. E adevărat că le cer să-și curețe unghiile, pentru că regulamentul spune că dacă nu ai echipamentul curat, nu ai unghiile tăiate corespunzător, nu poți lupta. Dar de unde să știe domnul Bălgrădean și gașca din jurul lui ce înseamnă sport de performanță?

- Mai sunt acolo alte acuze...
- Stați puțin! Vorbesc la zeflemea de un sistem piramidal pe care l-am construit la Cluj și care a funcționat. Iar cei care au condus FR Judo nu au fost în stare să-l copieze și să-l multiplice măcar în două locuri în România. E vorba de rezultatele obținute.

"Nu am luat bani de la sportive"

- Se face referire la veniturile dumneavoastră, că luați din bani sportivelor.
- Toate treburile legate de veniturile mele și ale sportivelor sunt reglementate prin lege. Eu nu pot să-i spun Ministerului câți bani să-i dea lui Chițu în detrimentul lui Căprioriu! Sunt lucruri legiferate. De exemplu, Căprioriu primește acum 1.800 de lei indemnizație de efort, pentru că a luat locul 5 la Rio. Celalalte au mai puțin. Eu nu am niciun rol în treaba asta. Nu eu stabilesc sumele de la premii. Sumele sunt stabilite de lege. Sigur că noi, având rezultate, am primit niște bani, mulți, pe care ni i-a dat statul român pe merit. Nu am luat de la sportive. Sunt habarniști. Ei nici nu știu câte medalii am luat timp de 18 ani, la Mondiale, Europene, Jocuri Olimpice, Cupe Mondiale. Dacă am câștigat câteva zeci, e normal să fi fost recompensat de statul român. Sunt mândru de ceea ce eu am creat. Doar că astfel de oameni pătează imaginea mea și a judoului.

- Cum e cu dubla legitimare?
- Dubla legitimare e o chestie care o tot bagă în față ca să aibă un motiv de care să se lege. În ianuarie-februarie au desființat dubla legitimare, dar nu au găsit nimic să le suplimenteze veniturile sportivilor. E împotriva legii, nu o mai facem. Legea nu spune că două cluburi nu au voie să se asocieze, să colaboreze între ele. Spune că un sportiv nu are voie să lupte pentru două cluburi în același timp.

"Le e frică pentru că pe mine mă susține toată lumea"

- Ați bătut o fată în vestiar până a leșinat, că nu a făcut categoria?
- Probabil că domnul Bălgrădean știe, că a fost de multe ori pe la noi! De ce nu dă numele sportivei? Omul are probleme, v-am mai spus! Eu nu am bătut pe nimeni, Doamne Dumnezeule... să bat un copil? Avem, sigur, mari probleme cu categoriile de greutate, este problema sporturilor pe categorii de greutate, e problema sportului românesc. Și la atletism un antrenor nu e mulțumit când vede că sportiva lui a luat 10 kilograme în trei luni. Poate pentru domnul Bălgrădean sunt o noutate categoriile de greutate la judo!

- Vreți să candidați la președinția FR Judo?
- Da! Și vreau să vă spun că acum m-au convins. M-au convins pentru că văd că le e frică de mine. Și le e frică pentru că pe mine mă susține toată lumea. Și din cei care nu au vrut să semneze moțiunea mă vor vota. Eu voi reprezenta judoul românesc, pe cei care muncesc "judo", nu reprezint niciun grup de forță! Ei vorbesc de terorism, fascism, nazism! Eu m-am ocupat de judo și chiar am avut succes. O să reușesc să le demonstrez că federația poate să fie și altfel condusă, este capabilă să treacă peste momente grele, să obțină rezultate nu numai la feminin și nu numai la Cluj.

Concediu de la soție!

Când MTS a început controlul la FR Judo, Alexandru Bălgrădean a intrat în concediu medical. "Ori de câte ori erau controale și inspecții, Bălgrădean afla de la prieteni din MTS și intra în concedii medicale. Acestea erau date de chiar soția lui, Luminița Bălgrădean, care este medic", a declarat un angajat al FRJ (facsimil 2).

"Ei nu înțeleg că sunt 99 de cluburi care s-au săturat de minciuni. Dorim să aflăm adevărul, să scoatem în evidență neregulile"
Florin Bercean

"Acolo în federație este un trio renumit: Bălgrădean, un renumit jurist, fost polițist, Florea, și vicepreședintele Teșelean, căsătorit cu fata unui om influent din Constanța. Ei au fost colegi de clasă și dirijează cam tot!"
Florin Bercean

"Eu nu am bătut pe nimeni, Doamne Dumnezeule... să bat un copil? Probabil că domnul Bălgrădean știe, că a fost de multe ori pe la noi! De ce nu dă numele sportivei?"
Florin Bercean

18.748 leieste suma pentru care Alexandru Bălgrădean nu a adus acte de decont la Federație

Pe același subiect:

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează