ALTELE  ·  CANOTAJ

FOTO Aurul din apă » România a cucerit patru medalii de aur la Mondialele de tineret

Bucuria băieţilor din barca de patru vîsle, imediat după finish +13 FOTO
Bucuria băieţilor din barca de patru vîsle, imediat după finish

Articol de - Publicat luni, 29 iulie 2013 00:00

Tricolorii au terminat pe primul loc în clasamentul pe medalii, fiind cel mai bun rezultat din istoria canotajului românesc.

"Deşteaptă-te, române!", imnul României, a răsunat de patru ori sîmbătă şi duminică la Campionatele Mondiale de tineret de la Linz-Ottensheim (Austria). E a doua competiţie mondială ca valoare după campionatele lumii de seniori. Tineret, în canotaj, înseamnă sportivii care nu au împlinit 23 de ani. "Practic, e tot ceea ce propune acest sport în următorii ani, inclusiv bărcile pentru Jocurile Olimpice. Cu atît rezultatul este şi mai promiţător", spune bucuroasă Elisabeta Lipă, preşedintele FR Canotaj.

Tradiţia unei bărci
"Balul" a fost deschis de Mădălina Rusu şi Laura Oprea. Într-o probă, dublu rame, în care România a cucerit numeroase titluri mondiale şi olimpice, în care Geta Andrunache şi Viorica Susanu au strălucit ani la rînd, Mădălina şi Laura, aflate încă la vîrsta junioratului, şi-au depăşit adversarele, deşi nu erau cotate cu prima şansă. A fost o luptă incredibilă cu danezele, care au ţinut ritmul pînă pe ultimii metri ai cursei, cînd româncele au forţat şi au trecut primele linia de la 2.000 de metri.

La dublu vîsle feminin, disputa a fost incredibilă. Patru echipaje au sperat pînă la final la aur. Australiencele au condus mai bine de 1.500 de metri, iar România, Germania şi Italia le-au urmărit îndeaproape. Echipajul "tricolor" Mihaela Petrila şi Mădălina Bereş a trecut în frunte cu 400 de metri înainte de final şi şi-a "sufocat" adversarele. Trei secunde au pus avans româncele pe ultimii metri faţă de a doua clasată. Germania. "Ne bucurăm pentru victorie, dar ne vom pregăti în continuare la fel pentru a prinde Jocurile Olimpice de la Rio", a declarat Mădălina Bereş.

Trei în barcă la Londra
Singurul titlu obţinut de băieţi, în Austria, a fost adus de barca de patru rame, fără cîrmaci. Toader Gontaru, Marius Cozmiuc, George Palamariu şi Cristi Pîrghie au avut un singur adversar mereu aproape, Australia. Cu trei componenţi experimentaţi, prezenţi la Olimpiada de la Londra, România s-a impus pe final fără emoţii.

Surpriza cea mai mare au produs-o însă fetele din barca de patru vîsle. Calificate în finală cu cel mai slab timp, pornind de pe culoarul 6, Andreea Tătaru, Mihaela Berindei, Viviana Bejinariu şi Ioana Vrînceanu au făcut o cursă senzaţională. Au trecut în frunte la jumătatea cursei şi nu au mai cedat iniţiativa pînă la final. "În timpul cursei nu ne-am uitat la celelalte echipaje. Am vrut să dăm tot ce putem, nu ne aşteptam să cîştigăm, iar victoria ne face cu atît mai mult mai fericite", a declarat Mihaela Berindei.

"E cel mai bun rezultat obţinut de România la o ediţie a Mondialelor de tineret. Nu am avut niciodată patru bărci în faţă, iar bucuria este foarte mare. Sperăm ca dintre aceşti tineri cîţi mai mulţi să se găsească pe listă şi la Rio", a declarat antrenorul federal, Dorin Alupei.

Alte două locuri patru
România a mai avut alte două echipaje în finală, dar a terminat în imediata vecinătate a podiumului. La simplu, masculin, Petru Codău a fost învins de reprezentanţii Germaniei, Belgiei şi Italiei, iar la dublu vîsle, categorie uşoară, Ionela Lehaci şi Andreea Asoltanei au ratat medalia pentru doar 51 de sutimi de secundă, terminînd la două secunde de aur!Reacția lui Nicolae Ceaușescu, după ce a aflat că Ion Iliescu a preluat puterea. Discuția cu Elena: „Tu nu m-ai lăsat să-l...
Libertatea
Comentarii (1)
dreamer123  •  29 Iulie 2013, 02:47

Felicitari ! La cat mai multe medalii si in continuare !

Vezi toate comentariile (1 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
13:00 Fotbal, Liga 1
Poli Iasi - Sepsi
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
15:00 Fotbal, La Liga
Athletic Bilbao - Real Madrid
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
15:30 Documentar, Il Luce
Episodul 10 - Mirajul fotbalului italian
TVR 1
17:00 Fotbal, Liga 1
Academica Clinceni - Dinamo
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
18:00 Fotbal, La Liga
Espanyol - Leganes
Digi 4, Telekom 4
18:15 Fotbal, Serie A
Inter - Bologna
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
20:00 Fotbal, Liga 1
Astra - CFR Cluj
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:30 Fotbal, Serie A
Cagliari - Atalanta
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:30 Fotbal, La Liga
Osasuna - Getafe
Digi 4, Telekom 4
22:45 Fotbal, Serie A
Napoli - Roma
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
23:00 Fotbal, La Liga
Villarreal - Barcelona
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
Program TV complet

Liga 1