SPORTURI  »  ALTELE  »  HIPISM

FOTO Cade hipodromul! A început demolarea bătrînului complex hipic de la Ploieşti. Din ianuarie demarează construcţia celui nou

Tribuna n-a putut fi încă pe deplin dovedită de cupele buldoexcavatoarelor // Foto: Alex Călinoiu (Telegrama de Prahova) +6   FOTO
Tribuna n-a putut fi încă pe deplin dovedită de cupele buldoexcavatoarelor // Foto: Alex Călinoiu (Telegrama de Prahova)

Articol de - Publicat miercuri, 17 decembrie 2014 00:00 / Actualizat marti, 16 decembrie 2014 21:30

Caii au fost evacuaţi, grajdurile ponosite au căzut sub cupele buldoexcavatoarelor, vechea tribună va cădea complet probabil doar dinamitată. ”Pînă la 31 decembrie, terenul va fi complet curăţat”, spune şeful de proiect de la "Construcţii Erbaşu SA".

Pe 16 noiembrie s-a desfăşurat ultima reuniune de trap, iar pe 28 noiembrie a început demolarea. Este vorba despre bătrînul hipodrom de la Ploieşti, unde cursele s-au mutat în 1960, consecinţă a desfiinţării complexului din Capitală, sub presiunea regimului comunist. După Revoluţie însă, baza prahoveană s-a degradat constant, ajungînd o ruină, refugiu pentru tot mai puţini cai şi pentru o mînă de pasionaţi.

Acum, clădirile au început să cadă una cîte una pentru a face loc pentru viitoarea construcţie, proiect cîştigat prin licitaţie de asocierea "Construcţii Erbaşu SA"/ "Total Strada SRL", cu participarea britanicilor de la Martin Collins Enterprises pentru detaliile tehnice şi sportive. Preţ: 53.625.346 lei fără TVA (circa 12,1 mil. euro), jumătate din sumă vine din fonduri europene. Termen de execuţie: 12 luni.

Dinamită pentru tribună
Va rămîne în picioare doar poarta de la intrare, monument istoric. În rest, perimetrul de peste 200.000 mp e deja dominat de buldoexcavatoare şi camioane. Aproape toate grajdurile au fost puse la pămînt, iar printre mormane de moloz, cîţiva cîini se plimbă dezeorientaţi prin peisajul decupat parcă după un bombardament.

Vechea tribună, martora tăcută şi abandonată a zeci de mii de curse, se lasă însă greu doborîtă, refuzînd parcă să dispară. Ar putea să cadă însă în zilele următoare cu ajutorul dinamitei.

"Sper să mai văd o mîndreţe de hipodrom"
"Domne, sper să mai trăiesc să văd şi eu o mîndreţe de hipodrom, că se rupe inima în mine cînd observ cum şi-au bătut joc de cai, de curse, de atmosfera care era cîndva aici", se descarcă un bătrînel simpatic, vecin cu turful.

"Totul va fi demolat pînă la 31 decembrie, astfel încît din ianuarie să se înceapă deja lucrul la noile grajduri, iar din februarie la tribuna modernă", spune Mircea Toader, şeful de proiect.

Sînt ultimele zile de viaţă pentru o parte de istorie, de la 1 ianuarie ar trebui să înceapă o nouă eră pentru bidivii, patroni, pariori sau simpli admiratori ai sulky-ului.

87 e numărul derby-urilor de trap ale României desfăşurate din 1924 pînă în prezent: ultimii 51 de cîştigători au fost încoronaţi pe hipodromul de la Ploieşti

Repere ale noului hipodrom:
- trei drumuri de acces şi 219 locuri de parcare;
- pistă de trap şi pistă de galop acoperită cu iarbă rezistentă la uzură;
- ronduri de mers şi ring de prezentare;
- tribune (2.357 mp)
- 7 clădiri identice cu destinaţie de grajduri (structură din lemn);
- hangar furaje şi depozitare deşeuri;
- hangar instalaţii preepurare şi depozitare sulky;
- clădire pentru înşeuare (locul unde caii sînt echipaţi cu harnaşamentul pentru curse);
- anexe aferente sistemului de alimentare cu apă potabilă, ale reţelelor de canalizare pluvială, ale instalaţiilor electrice şi sanitare

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  17 Decembrie 2014, 13:16

excelenta veste, hipismul trebuie incurajat, aceasta baza ultramoderna era necesara.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează