SPORTURI  »  ALTELE  »  FOTE 2013

FOTO Despre eroi şi zăpadă » Ce sportivi s-au remarcat în cele şase zile de întreceri ale FOTE 2013

După FOTE, Imre a participat la CM de short track din Polonia, unde n-a trecut de calificări la 500, 1000 şi 1500 de metri +5   FOTO
După FOTE, Imre a participat la CM de short track din Polonia, unde n-a trecut de calificări la 500, 1000 şi 1500 de metri

Articol de , - Publicat luni, 25 februarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 16 mai 2013 00:30

Printre cei care au atras atenţia asupra lor în competiţia din Bucegi s-au numărat şi doi români: patinatorul de short-track Emil Imre, cîştigător a două medalii, şi biatlonista Dorottya Buzas, care a cucerit un argint.

Micul prinţ

EMIL IMRE (România)
Data naşterii: 8 martie 1996

Emil Imre a fost bijuteria din lotul României. O bijuterie care a strălucit pe patinoarul din Poiana Braşov în întrecerile de short-track. Cu o singură pereche de patine, dar cu un stagiu de o lună în Coreea de Sud, Emil Imre a cucerit mai întîi medalia de argint în proba de 500 de metri. S-a bucurat aşa cum doar un puşti de 16 ani poate să o facă, a urcat pe podium şi apoi şi-a pus steagul pe umeri arătînd cu mîndrie medalia. Dar asta nu avea să fie tot.

În mai puţin de 24 de ore, medalia lui avea să devină şi mai strălucitoare, la fel ca el. La 1000 de metri a mai urcat o treaptă pe podium şi a fost deasupra tuturor într-o cursă cu mult suspans, unde cu cîţiva metri înainte de final, patinatorul născut în Miercurea Ciuc l-a depăşit pe Tristan Navarro din Franţa.

Seara, la premiere, şi-a pus mîna la inimă cînd imnul României a trecut peste munţi şi apoi a spus: "Eu am cîştigat aceste medalii pentru România şi nu vreau să existe alte discuţii". Cu zîmbetul lui timid, cu freza de puşti şi cu toată candoarea din lume.

Dodo de argint

DOROTTYA BUZAS (România)
Data naşterii: 14 martie 1995

Cea poreclită "Dodo" se năştea chiar în anul în care Eva Tofalvi cucerea bronzul la biatlon, FOTE 1995, în Andorra. Peste aproape 18 ani, susţinută de sportiva ei preferată, tînăra din Miercurea Ciuc a făcut o cursă incredibilă în proba de sprint. Pe 21 februarie, a cucerit argintul cu 0 ţinte ratate, fiind depăşită doar de poloneza Kinga Mitoraj!

Cu două zile înainte, pierduse o medalie în proba de 10 km la ultima tragere, cînd, din picioare, a ratat două ţinte! Dodo a început sportul cu schi fond în clasa 1, s-a mutat la biatlon peste 4 ani şi e pasionată de short-track, fiind prietenă bună cu Emil Imre.

Aho, Aho, copii şi fraţi!

SEBASTIAN AHO (Finlanda)
Data naşterii: 26 iulie 1997

Atacant la juniorii lui Kärpät, Aho a fost remarcatul turneului de hochei de la Braşov. Sportivul finlandez a marcat 4 goluri în poarta românului Adorjan, fiind desemnat omul meciului! Forţat să joace în al doilea meci, după ce, împotriva Cehiei, nu fusese inclus pe foaia oficială din cauza unei accidentări. Şi-a condus coechipierii şi în finala împotriva Rusiei, 4-2: a marcat ultimul gol al echipei sale! Este considerat un mare talent în ţara natală, deşi nu a împlinit nici 16 ani!

Mezinul zburător

CENE PREVC (Slovenia)
Data naşterii: 12 martie 1996

Vedeta concursului de sărituri cu schiurile de la Rîşnov a fost, fără îndoială, slovenul Cene Prevc. Mai întîi, a cîştigat aurul la individual şi a bătut de două ori recordul trambulinei de la Rîşnov, 97,5 şi 98,5 metri! Apoi, la competiţia pe echipe - băieţi, a stabilit un nou record, sărind 99 de metri.

Cene este fratele mult mai cunoscutului Peter Prevc, sloven care, la 20 de ani, participă deja în Cupa Mondială de sărituri, avînd 3 victorii de etapă. "Nu prea mă sfătuiesc cu el, e mai mereu plecat pe la competiţii", a recunoscut Prevc, care mai are un frate săritor, Domen.

Graţie de la St. Petersburg

MARIA STAVIŢKAIA (Rusia)
Data naşterii: 1 septembrie 1997

O certitudine pentru viitorul patinajului artistic. Este cîştigătoarea ultimelor două ediţii ale Cupei Nisa la juniori, unul dintre cele mai prestigioase turnee din acest sport. Multiplă campioană a Rusiei şi cîştigătoare a Cupei Rusiei la nivel de copii şi juniori, Maria s-a descurcat de minune şi la FOTE. Sportiva din St. Petersburg a cîştigat medalia de aur, la bătaie cu rivala franţuzoaică Anais Ventard. Este legitimată la clubul Iubileinîi, la care au activat Evgheni Pluşenko, Alexei Iagudin sau Artur Gacinski.

ALŢI REMARCAŢI

VICTORIA CARL (Germania) - a cucerit 4 medalii, 2 de aur (7,5 km şi sprint) şi 2 de argint (5 km şi echipe mixt) la schi fond

ALEXEI CERVOTKIN (Rusia) - trei medalii de aur la schi fond, în probele de 7,5 km, 10 km şi pe echipe mixte

MARIA PROSVIRNOVA (Rusia) - a cîştigat toate cele trei medalii de aur în probele destinate fetelor la short-track

CHRISTINA AGER (Austria) - medalie de argint la slalom, bronz la slalom uriaş şi aur cu echipa mixtă la slalom uriaş paralel

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează