SPORTURI  »  ALTELE  »  ȘAH

FOTO Superba Alexandra Botez e revelația șahului american după succesul serialului „The Queen's Gambit”

Foto: Instagram Alexandra Botez +27   FOTO
Foto: Instagram Alexandra Botez

Articol de - Publicat miercuri, 09 decembrie 2020 19:38 / Actualizat miercuri, 09 decembrie 2020 20:15

Alexandra Botez, 25 de ani, născută în Texas, din părinți români care au emigrat înainte de 1990, se bucură de un val de popularitate după succesul serialului „The Queen's Gambit” (trad. Gambitul Damei), lansată de Netflix.

Tânăra cu origini românești e una dintre cele mai bune jucătoare de șah din SUA și fostă campioană națională de șah la fete. În urma succesului producției „The Queen's Gambit”, ea a fost comparată cu protagonista din această mini-serie și i-a fost dedicat un material amplu în New York Post.

Jurnaliștii americani au scris că este un influencer al lumii șahului, asta și datorită succesului de care se bucură pe rețelele de socializare. Ea este foarte activă pe twitch, unde are un canal cu aproape 500.000 de urmăritori. Pe acest canal, Alexandra transmite live partide de șah, sfaturi și tehnici de joc.

+23 FOTO

Alexandra a primit titlul de Maestră din partea Federației Internaționale de Șah și s-a făcut remarcată și datorită educației: a studiat la Stanford, universitate în cadrul căreia a fost șefa clubului de șah.

A învățat șah de la tatăl ei, care era de profesie inginer, încă de la vârsta de 6 ani. El a înscris-o la un club de șah încă de când era mică, iar ulterior a pregătit-o și pentru competițiile internaționale.

Citește și alte știri despre șah:

The Queen’s Gambit a bătut recordurile Netflix, iar întrebarea „cum să joci șah” a luat cu asalt Google. Ce legătură are serialul cu celebrul Bobby Fischer

Jocul lui Magnus » Fostul campion mondial de şah are o poveste fascinantă, în care geniul şi excelenţa s-au văzut foarte devreme

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (10)
gabi
gabi  •  10 Decembrie 2020, 09:11

Pentru cei care nu știu, Elo 2020 înseamnă locul 27881 în lume. Și tot pentru cei care nu știu, în România avem fete de 16 ani care au Elo 2160. Dar na, e din România, nu e subiect interesant pentru gsp.ro... :)

cineva
cineva  •  10 Decembrie 2020, 07:59
Postat de dobrin pe 10 Decembrie 2020, 00:31

Meh... adica plina de fite si mediocra la sah. Are ELO 2020, o bat si eu. Sa fi fost de nivelul Judit Polgar sau Hou Yifan ar fi fost altceva...

Dobrine, nu stiu cum ai ajuns tu la concluzia ca ar avea fitze pt ca in acest articol scris de new york post si preluat de gsp(normal ca preluat ca doar nu sunt ei in stare sa faca un interviu direct cu fata), nu rezulta asta. Poate ca tu o cunosti mai bine, o urmaresti pe twitch. Iar in legatura cu capacitatile ei in sah la fel nu specifica nimic de '' ELO''(recunosc ca nu stiu ce inseamna). In concluzie comentariul tau nu este altceva decat unul veninos plin de invidie cel mai probabil daca zici ca si tu esti in domeniu. Hai sa nu mai fim rai acolo unde nu e cazul.si fata e chiar draguta estetic. Critici ar trebui sa fim cu 'divele' de pe la noi, promovate de gsp la greu(iubita lui nu stiu cui de la nu stiu ce echipa) si nubacolo unde nu e cazul

talpaiadului
talpaiadului  •  10 Decembrie 2020, 05:47
Postat de dobrin pe 10 Decembrie 2020, 03:43

Bre, nu intelegi... ca sa-ti dai cu parerea la sah trebuie sa ai ratingul cel putin 2500 Elo, sau hai sa zicem macar 2400 la femei. La 2020 Elo poti sa fi promotor, influencer, poate sa tii niste lectii copiilor, dar n-ai nimic de-a face cu sahul de performanta. Normal ca am auzit de Stanford, am si fost acolo sa-mi prezint un articol (dar n-am studiat niciodata la Stanford, am studiat pe coasta de est).

Dupa accident, lui nasu' Pantenlica ii lipseau doua coaste, dar o auzii eu pe o asistenta ca cica lui nasa Reta ii gasira o coasta-n plus :)

Vezi toate comentariile (10)
Comentează