SPORTURI  »  ALTELE  »  INEDIT

FOTOREPORTAJ "Nu puteam să dorm de bătaia tastelor când juca toată noaptea Football Manager!" » Cele mai tari amintiri din cel mai bizar muzeu european

Articol de , - Publicat vineri, 11 mai 2018 17:16

Dacă Bucureștiul găzduiește Muzeul Kitschului, iar la Sarajevo putem găsi Muzeul Copiilor Războiului, Zagreb, capitala Croației, vine cu un alt concept fresh: Muzeul Relațiilor Eșuate (Museum of Broken Relationships).

Aflat la doi pași de turnul Lotrscak, principalul punct de belvedere al orașului, unde turiștii urcă pe scări sau cu funicularul spre înălțimile Zagrebului, muzeul e singurul de profil din Europa și are o locație-soră la Los Angeles, în SUA.

Iar vizitatorii trec printre zeci de obiecte diverse, de la topoare la jucării, dreaduri sau pantofi, fiecare cu povestea îndrăgostitului care a făcut donația după despărțire.

Iar fotbalul e la loc de cinste!

Imediat după intrarea în locația din Zagreb stă un joc Football Manager din 2006, donat de o fată din Paris, care rememorează nopțile lungi pe care prietenul ei le petrecea în fața calculatorului făcând pe antrenorul virtual.

Iată povestea:

"2006-2008, Paris, Franța

O întâlnire petrecută într-un apartament al unui prieten comun. Dragoste la prima vedere. Clară.

Dar după pasiune - o mulțime de lacrimi, gelozie, lupte neplăcute.

(...)

Acest joc video simbolizează toate lucrurile pe care le-am acceptat la Samy și pe care altfel le-aș considera insuportabile.

Mai exact, toate acele nopți pe care le petrecea apăsând mouse-ul în dormitor, în care eu nu puteam dormi pentru ca el să poată juca acest joc...

(...)

Povestea s-ar fi putut încheia. Aș fi putut, în sfârșit, să întâlnesc pe altcineva.

Nu m-am îndrăgostit de-atunci de altcineva.

Separându-mă de acest obiect atât de simbolic, sper să rup vraja".

Nu este singurul obiect legat de sport din muzeu. Astfel, alte fete au donat mănuși de portar, jocuri FIFA și mingi, însă jocul Football Manager este lăudat de gazde, care spun că e printre cele mai remarcate de către vizitatori.

ALTE OBIECTE: TOPORUL, CUTIA ROȘIE CU BAN DE AUR

Toporul: "(...) După ce am aflat că prietena mea s-a îndrăgostit de o altă fată și a plecat cu ea în vacanță, n-am știut cum să-mi stăpânesc furia.

Așa că, în cele 14 zile în care ea era plecată în vacanță, am luat un topor și am crăpat, în fiecare zi, câte un obiect de mobilier.

Când s-a întors să își ia mobila, a găsit-o în aceleași locuri, însă în mici bucăți de lemn. A strâns-o ca pe gunoi și a plecat".

Cutia roșie cu ban de aur și poză de pașaport: "W. m-a asistat ca translator în Beibei, China. Eram unul din cele două contacte din e-mailul ei. Cât timp am fost în China, m-am despărțit de soția mea din Europa.

De Crăciun i-am scris lui W. că divorțez. Am stabilit că mă voi întoarce în China și ne vom vedea, însă doar ca prieteni. Totuși, lucrurile au evoluat altfel, iar între 2000 și 2002 am călătorit de mai multe ori în China pentru a o vedea, i-am cunoscut rudele și prietenii, am acceptat să-și termine studiile și apoi ne-am căsătorit.

Ceremonia a avut loc pe 31 mai 2002. Ne-am făcut această poză pentru certificatul de căsătorie. Apoi, am avut o ladă a «dublei fericiri», simbol chinezesc, care conținea cutiuța roșie cu ban de aur.

Ne-am mutat la Amsterdam și cutiuța a devenit un simbol al locuinței, pusă strategic, astfel încât toți să o vadă. 

Cu toate astea, viața liniștită din Amsterdam nu i-a făcut bine. Aflată în vizită la Berlin, și-a întâlnit un fost prieten ucrainean și a decis să rămână cu el acolo".

MUZEUL RECOMANDAT DE GAZETĂ A LUAT MARELE PREMIU EUROPEAN

Acum mai puțin de un an, Gazeta a vizitat Muzeul Copiilor Războiului din Sarajevo, între partidele Bosnia U21 - România U21 (1-3) și Muntenegru - România (1-0). Citește aici reportajul!

Foști locuitori din Bosnia, de la gimnaste la băieți care mușcau, naivi, din mere de ceară, își povesteau, alături de obiecte, experiențele îngrozitoare din timpul războiului iugoslav, pe vremea când erau copii.

Muzeul a câștigat în acest an marele premiu destinat muzeelor, decernat de Consiliul Europei.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează