SPORTURI  »  ALTELE  »  ALPINISM

Premieră pentru alpinismul românesc » Gabriel Băicuș a escaladat două dintre cele mai înalte vârfuri din lume în puțin peste 24 de ore

Gabriel Băicuș
Gabriel Băicuș

Articol de GSP - Publicat marti, 17 mai 2022 14:37 / Actualizat marti, 17 mai 2022 14:58

Gabriel Băicuș (37 de ani) a stabilit zilele trecute o premieră pentru alpinismul românesc.

Acesta a devenit primul alpinist român care escaladează două dintre cele mai înalte vârfuri din lume, Everest și Lhotse. Băicuș a reușit această performanță în puțin peste 24 de ore, fără întoarcere în tabăra de bază. 

Ascensiunea spre vârful Everest (8.848 metri) a început vineri, 13 mai, la ora 22, ora Nepalului, și s-a încheiat după aproximativ 10 ore. Cu două zile înainte, a înnoptat la 6.500 de metri, iar joi a înnoptat la 7.000 de metri. 

După escaladarea vârfului Everest, Gabriel Băicuș a coborât în zona numită Șaua Sudică (7.906 m), de unde a pornit către vârful Lhotse (8.516 m), aflat la 3 km distanță de Everest. Românul a atins Lhotse, al 4-lea cel mai înalt vârf din lume, duminică dimineața.

Premieră pentru alpinismul românesc » Gabriel Băicuș a escaladat două dintre cele mai înalte vârfuri din lume în puțin peste 24 de ore

„Cel mai greu moment a fost când m-am văzut față în față cu imensitatea peretelui de gheață pe care urma să îl urc din tabăra IV, din Șaua Sudică. Aveam în față imaginea unor corzi fixe interminabile, se termina una și începea alta. 

Era noapte și un vânt puternic, iar oboseala începea să își spună cuvântul. Cel mai greu a fost să depășesc acel moment, însă fiecare pas făcut m-a adus mai aproape de visul meu. 

E greu să mergi noaptea, eram epuizat, psihic a fost un moment de cumpănă, dar cumva nu am renunțat. Bucuria reușitei și a dublei ascensiuni rămâne, indiferent de atingerea unui record de timp sau nu”, a mărturisit Gabriel Băicuș. 

Băicuș are planuri mari în continuare și vrea să atingă și celelalte 11 vârfuri de peste 8.000 de metri altitudine. 

Citește și:

Problema pe care Ion Țiriac a remarcat-o la Simona Halep înainte de Roland Garros: „Cineva a făcut o greșeală cu ea la 14-15 ani”

„Bă, ești nebun?!” » Las Fierbinți, fotbal între mici și „Barul lui Bobiță”! GSP a asistat la marele derby dintre Fulgerul Fierbinți și Dridu: „Suntem ca Bilbao, numai fierbințeni”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează