SPORTURI  »  ALTELE  »  CAMPIONATELE EUROPENE DE HALTERE

Gata în 46 de zile! Federația Română de Haltere a făcut un efort imens pentru a organiza CE la Izvorani: prima reacție a lui Nicu Vlad

Articol de , - Publicat luni, 02 aprilie 2018 17:08

Jurnaliștii străini prezenți la Campionatele Europene de haltere de la Izvorani au fost impresionați de felul în care România a reușit să organizeze o competiție de un asemnea nivel în doar 46 de zile.

Organizarea întrecerii continentale a ajuns în sarcina federației tricolore, după ce Turcia, cea care fusese desemnată anterior, a trebuit să se retragă pentru că este suspendată timp de un an din cauza numeroaselor cazuri de dopaj. Apoi a intrat în scenă Suedia, dar în țara nordică nu se puteau face rost de bani în timp atât de scurt pentru producția TV.

Forul european a acordat apoi privilegiul organizării Tiranei, numai că șefii forului din Albania au demisionat la începutul lunii ianuarie din cauza scandalurilor de dopaj. S-a mers spre Georgia, dar în 2019 Campionatele Europene vor avea loc la Batumi, iar organizarea a două ediții consecutive ar fi fost prea mult pentru țara de 3,7 milioane de locuitori. Așa că România, care se oferise înaintea Albaniei să găzduiască întrecerea, a trebuit să preia frâiele.

Brian Oliver de la insidethegames.biz, care în trecut a lucrat pentru The Observer și s-a ocupat de relațiile cu mass-media pentru haltere la Jocurile Olimpice de la Londra, spune că planificarea acestor Campionate Europene nu a putut începe decât după ce federația română a trebuit să primească acceptul ministerului de specialitate. "România a trebuit să se miște foarte repede", a spus Hasan Akkus, secretarul general al Federației Europene de Haltere.

Cele mai puține săptămâni

Jurnalistul britanic a scos la iveală și alte cazuri în care o țară a trebuit să organizeze o competiție pe ultima sută de metri. SUA a trebuit să preia locul Iranului pentru Campionatele Mondiale din 1978 cu șase luni înainte de începerea lor, la fel cum a fost și cazul Turciei, când a organizat CM din 2001 în locul Nepalului.

"Șase luni? Noi am avut șase săptămâni. Cu 42 de zile înainte de startul Campionatelor Europene nu aveam sală, hoteluri, sponsori, transport, echipă tehnică sau furnizor de echipament. Mai multe federații europene ne-au contactat și ne-au rugat să facem tot posibilul pentru că au investit mult în pregătirea sportivilor", a spus Alex Pădure, secretar general al FRH pentru insidethegames.biz.

"Efort monumental"

Până la urmă lucrurile s-au legat, iar ediția aceasta a CE s-a desfășurat în Sala Polivalentă a Complexului olimpic "Sydney 2000" de la Izvorani. "Au fost momente în care am crezut că nu vom reuși să o scoatem la capăt, dar am reușit să începem când era planificat și am primit feedback bun. Sunt foarte mândru de ce am reușit, mai ales în Anul Centenarului", a explicat Pădure.

Federația Europeană a făcut lobby, a pus și o parte din bani, dar partea română a trebuit să găsească finanțele pentru producția TV, Campionatele Europene văzându-se în peste 100 de țări, iar în România fiind transmise de Eurosport și TVR HD. "A fost un efort monumental pentru a găsi acești bani într-un timp atât de scurt", a spus David Goldstrum, directorul pentru transmisii TV din cadrul forului european. Pe lângă prestigiul adunat în săptămână trecută sportivii români au strâns 26 de medalii, dintre care nouă de aur, șapte de argint și zece de bronz.

31 de țăriau participat la Campionatele Europene de la Izvorani, însă cele mai mari puteri au lipsit din cauza suspendărilor primite pentru numeroasele cazuri de dopaj

3 ediții ale Campionatelor Europene de seniori a organizat România, în 1972 la Constanța, în 2009 la București și în 2018 la Izvorani

INTERVIU // NICU VLAD: ”Să nu ne îmbătăm cu apă rece”

Nicu Vlad (foto jos), președintele Federației Române de Haltere, e mulțumit de cum au decurs Campionatele Europene, dar crede că rezultatele românilor trebuie puse în context.

- Domnule Nicu Vlad, câți oameni au muncit pentru organizarea acestor Campionate Europene?
- În primul rând, am avut avantajul infrastructurii și oamenilor COSR-ului. Din punctul nostru de vedere, de la federație, în jur de 40-50 de oameni.

- E greu de organizat o întrecere continentală?
- Aveam experiența din 2009, în 2010 am mai organizat alte campionate de tineret, am mai avut și un campionat mondial de juniori. Așa că e mai ușor, când chiar te-ai înhămat la treaba aceasta trebuie să știi ce te așteaptă, n-are rost să ne plângem că e greu. Noi și când avem campionatul național facem ceva tot în genul acesta, bine, nu la anvergura asta, ca să fim serioși, mă refer la podium de concurs, scena respectivă pe care noi le facem oricum.

- Cât costă organizarea unui astfel de eveniment?
- Depinde ce înțelegeți prin asta. Nu are rost să dau eu cifre acum, oricum nu mai contează. Am fost sprijiniți de Ministerul Tineretului și Sportului și COSR atât din punct de vedere financiar, cât și logistic și pe urmă am avut anumiți sponsori cum ar fi Rompetrol, Renault, BCR sau Dedeman.

- Românii au adunat multe medalii, se poate pune acest rezultat și pe seama faptului că au lipsit câteva țări importante?
- E normal. Hai, să nu ne îmbătăm cu apă rece. Anul trecut au fost toate, la Campionatele Europene care au fost la Split și am avut 17 medalii. Acolo noi nu am participat cu atâția sportivi cu care am participat la Izvorani pentru că aici ne-am permis să avem maximum de sportivi posibili, adică opt și opt, ceea ce nu se putea în alți ani.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
aius
aius  •  02 Aprilie 2018, 18:18

Va felicit din tot sufletul,ptr. aceasta reusita !Despre Romania, se mai aude si de bine !Bravo !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează