SPORTURI  »  ALTELE  »  HALTERE

Halterofilul Răzvan Martin nu găseşte explicaţii după ce a fost descoperit dopat: "Nu ştiu ce s-a întîmplat!" » Secretarul COSR: "Este uluitor!"

Sportivul a efectuat ultimul test doping înainte de competiţia de la Tirana
Sportivul a efectuat ultimul test doping înainte de competiţia de la Tirana

Articol de , - Publicat vineri, 09 august 2013 00:00 / Actualizat vineri, 09 august 2013 00:19

Răzvan Martin, medaliatul olimpic cu bronz de la Londra, prins dopat la Europenele din luna aprilie, spune că nu va abandona sportul de performanţă şi se va pregăti în continuare pentru Rio de Janeiro.

La 21 de ani, Răzvan Martin nu înţelege ce se întîmplă cu el. Nu dă nume, dar îi atacă voalat pe cei din jurul său. Antrenori, medici, cei care se ocupă de destinele lotului olimpic.

"Nu pot să ştiu ce s-a întîmplat. Pe 3 ianuarie am venit la lot şi am început pregătirea. Apoi, pe 3 aprilie am efectuat primul doping. Şi încă o dată cu trei zile înainte de plecarea în concurs. Nu mi-a ieşit absolut nimic pentru că dacă luam ceva, ar fi ieşit şi nu aş mai fi putut participa la Europene", a declarat bistriţeanul.

"Eu nu am luat nimic de capul meu, doar susţinătoarele de efort şi ceea ce ni se dă la lot. Mi-am făcut doar treaba, am venit cînd m-au chemat, am ridicat, am fost tot timpul prezent la doping, la tot. Şi acum aflu că am ieşit pozitiv", adaugă supărat halterofilul.

Cu gîndul tot la Rio
Răzvan ştie că pata de pe cariera lui nu va mai putea fi ştearsă niciodată. "O să încerc să-mi văd liniştit de treabă. Nu am intenţia să mă las acum, că am fost depistat pozitiv. Sper să mai am ocazia să urc pe podium la alte competiţii. De altfel, o să mă pregătesc pentru Olimpiada de la Rio", a declarat Martin.

"Nu am de ce să mă las pentru că eu iubesc sportul ăsta, pe care îl fac de 16 ani. Nu e chiar aşa de uşor să abandonezi un lucru pe care îl faci de atît timp", a încheiat Răzvan.

Halterofilul a fost suspendat doi ani şi va putea intra în competiţii abia pe 11 aprilie 2015, cu un an şi trei luni înainte de debutul JO 2016.

Ioan Dobrescu: "Este uluitor ce se întîmplă!"

Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR, spune că vinovaţi pentru cazurile de dopaj apărute sînt conducătorii federaţiilor.

După o săptămînă în care sportul românesc este zguduit de mai multe cazuri de dopaj, în atletism şi în haltere, conducerea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român reacţionează dur. Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR, este indignat de modul în care reacţionează  federaţiile implicate şi acuză lipsa de profesionalism.

- Domnule Dobrescu, care este poziţia COSR în aceste cazuri de dopaj?
- De ani de zile sfătuim federaţiile să-şi controleze doping sportivii înainte ca aceştia să plece la competiţii importante afară. Comitetul olimpic aşa lucrează după problemele de la Olimpiada de la Sydney. Şi de atunci, la Olimpiade, nu am mai avut nici un caz de dopaj. Am considerat că este mai bine să te întorci cu 9 medalii curate, cum a fost la Londra, decît cu mai multe, şi toate să fie apoi umbrite de una murdară.

- La Universiadă a mai fost şi Roxana Bîrcă, care a fost depistată acolo!
- Un alt caz stupid. Au plecat la Kazan cu o delegaţie de 146 de oameni, mai mulţi decît la Londra, şi nici un sportiv nu a fost controlat acasă. Este o lipsă totală de profesionalism.

- Fug federaţiile de laboratorul de acasă, cel de la Bucureşti?
- Nu fug. Degeaba acuză lipsa banilor pentru controalele doping. Bani sînt, altceva nu e în regulă! Cînd am lansat, după Londra, acel proiect de reformă, în care un punct important era lupta antidoping, multă lume ne-a acuzat că vrem să punem monopol pe sportul românesc. O prostie! În primăvară, premierul Ponta a dat bani pentru ca laboratorul doping de la Bucureşti să achiziţioneze apăratură de înalta rezoluţie. Avem acum tot ceea ce ne trebuie, mai trebuie şi profesionalism. Am trăit o săptămîna de groază, în care ne sînt retrase 6 medalii!

"Cei care au condus delegaţiile la competiţii să fie sancţionaţi. Aşa cum vor fi retrase premierile sportivilor, să fie retrase şi premierile lor" (Ioan Dobrescu, secretar general COSR)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
cardinalul
cardinalul  •  09 August 2013, 01:11

alooooo, ati copiat gresit, omul a spus ca pe 6 ianuarie a plecat spre lot, nu pe 3 ianuarie. macar obositi-va sa va faceti meseria corect si complet, ascultand cu urechile voastre

Vezi toate comentariile (1)
Comentează