SPORTURI  »  ALTELE  »  JOCURILE OLIMPICE DE IARNĂ

Iarnă artificială » Beijingul va organiza Jocurile Olimpice de iarnă din 2022

Articol de - Publicat sambata, 01 august 2015 00:00

Capitala Chinei a cîștigat lupta cu Alma-Ata, iar oficialităţile au asigurat că există destulă apă și suficiente echipamente pentru a produce zăpadă și gheață

Ediția Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, cea de care au fugit patru orașe europene, va fi organizată de Beijing. Aşa au hortărît ieri membrii Comitetului Internaţional Olimpic la Kuala Lumpur. Beijingul s-a întrecut cu oraşul kazah Alma-Ata. După numărarea voturilor scorul a fost 44-40 în favoarea oraşului chinez. S-a votat pentru siguranţă economică şi certitudini. În 2008, Beijing a demonstrat lumii întregi cît de bine ştie a organiza o competiţie de asemenea amploare, atunci cînd a găzduit JO de vară.

Capitala Chinei este primul oraş din istorie care reuşeşte să fie gazdă atît pentru o ediţie de vară, cît şi pentru una de iarnă. Muţi s-au îndoit de capacitatea de a organiza JO din 2022, mai ales pentru un oraş care nu cunoaşte zăpada naturală. De aceea întrecerile pe zăpadă şi cele pe gheaţă se vor desfăşura în oraşe apropiate, la 60 şi 140 de kilometri de capitală. Organizatorii au dat asigurări că există modalităţi suficiente de a o produce. Entuziasmul în China la aflarea veştii nu a fost prea mare, mai ales pentru că sporturile e iarnă nu sînt atît de cunoscute prea mult în acea parte de Asie. Printre obiecţiile ridicate atunci cînd Beijingul şi-a depus candidatura multe au avut legătură cu poluarea, care este mai accentuată în sezonul rece, dar şi de încălcările numeroase ale drepturilor omului. Dacă prima se va rezolva, oficialităţile promiţînd acest lucru, cu a doua va fi mai greu. Pînă în 2022, ediţia din 2018 a Jocurilor de iarnă va fi organizată în Coreea de Sud, la Pyeongchang.

Buget între 3 şi 5 miliarde de dolari

Comitetul Internaţional Olimpic caută să reducă mult din costurile organizării JO. Unul dintre motivele pentru care au ales Beijingul a fost şi că poate utiliza din infrastructura construită în 2008, stadionul Cuib de pasăre este printre bazele care vor fi utilizate şi în 2022. Chinezii au anunţat un buget cuprins între 3 şi 5 miliarde de dolari, fără să includă însă şi linia rapidă de tren care va face legătura între Beijing şi oraşele care vor orgniza întrecerile pe zăpadă. Un buget mic, dacă e comparat cu cel al JO de la Soci din 2014, cînd întreaga organizare a costat 50 de miliarde de dolari. Ediţia din 2008 de la Beijing a costat şi ea enorm, aproape 40 de miliarde de dolari.

Brașovul a pierdut

Orașul elvețian Lausanne, unde Comitetul Internațional Olimpic își are sediul din 2015, a fost ales, ieri, ca gazdă a Jocurilor Olimpice de iarnă ale Tineretului din 2020, în dauna Brașovului. Jocurile din ianuarie 2020, care se vor desfășura la 12 discipline, în cinci sporturi de iarnă, vor fi organizate împreună cu Franța, prin stațiunea Tuffes a Prémanon, care va găzdui probele de sărituri cu schiurile, biatlon și combinata nordică. Celelalte probe se vor derula la Lausanne (hochei pe gheață, patinaj artistic și patinaj viteză), iar schiul alpin va avea loc la Leysin, Villars și Les Diablerets. Orașul elvețian a promis un buget de 42,2 milioane de dolari, asigurat în proporție de 66% din subvenții publice.

Oraşele organizatoare ale ultimelor cinci ediţii ale JO de iarnă

2014 Soci (Rusia)
2010 Vancouver (Canada)
2006 Torino (Italia)
2002 Salt Lake City (SUA)
1998 Nagano (Japonia)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează