SPORTURI  »  ALTELE  »  SCRIMĂ

În lumea copiilor: "En garde! Fetița cu mască tricoloră" » Cartea de debut a campioanei olimpice Ana Maria Popescu

Articol de - Publicat joi, 27 septembrie 2018 16:44

Campioana olimpică Ana Maria Popescu se înscrie începând de luna aceasta pe lista sportivilor care și-au pus experiențele într-o formă scrisă. Cartea se numește ”En garde! Fetița cu mască tricoloră” și se adresează celor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani. 

Ana Maria Popescu a trecut prin multe pe planșă și în viața personală. O parte dintre aceste întâmplări se regăsesc în cele 128 de pagini ale cărții, care s-a lansat oficial astăzi.â

"Ideea a fost a mea, nici măcar nu pot să mi-o asum cu totul pentru că ori de câte ori scriam o poveste de la competiții sau din viața de zi cu zi majoritatea urmăritorilor mei de pe Facebook mă întreba: «Când scrii o carte?, că scrii frumos, hai încearcă!».

Am zis poate chiar ar fi momentul. Și scrima am început-o pas cu pas și mi se părea prematur să-mi scriu memoriile încă din timpul activității sportive, astfel că am zis să încep cu clasa întâi, cu bastonașe, cu liniuțe. Tocmai de aici a pornit ideea unei o cărți pentru copii. Provocarea cea mai mare a fost să vorbesc pe limba lor", a spus spadasina în vârstă de 33 de ani.

"Brânzica, un personaj viu colorat, plin de energie"

În această aventură au ajutat-o cei de la Curtea Veche, care în 2016, alături de Horia Tecău au pus la cale apariția cărții "Viața în ritm de tenis", adresată tot celor mici. "Alina Bâltâca fost antrenorul meu în aventura asta și m-a ajutat teribil de mult. A fost o provocare să ajungem la personaj, să fie unul în care mă regăsesc și care să transmită, să fie copilul năzbâtios care am fost, trebuia el să capete viață, să fie un personaj viu colorat, plin de energie, să mă identific cu el și Gabi Toma s-a ocupat într-adevăr de chestia aceasta", a explicat Ana Maria Popescu.

copertacarteana

Ce pot găsi cei mici între coperțile galbene? "Povestea mea spusă în mai multe capitole, sunt lecții din prima zi în care am intrat în sala de scrimă și până la Jocurile Olimpice de la Rio. Sunt mai multe etape, câteva exerciții și joculețe, detalii despre ce înseamnă spada, floreta și sabia. Copiii sunt provocați să compună și ei, să facă tot felul de chestii, sunt acolo și jocurile copilăriei pe care uităm să le transmitem mai departe: șotronul, elasticul, frunza", a explicat Ana.

Personajul principal se numește "Brânzica", pornind de la numele de familie al sportivei, Brânză înainte de căsătorie, și poartă peste tot tricouri cu o bucată de brânză pe ele. În încercările ei este ajutată de Domnul Mustață, referire la antrenorul Dan Podeanu.

"Povestea a curs, nu sunt genul care să se sucească de la o zi la alta, de când am pornit aveam o idee clară despre cum trebuie să se întâmple lucrurile. Singura mea problemă a fost de limbaj, să fiu pe înțelesul copiilor. Asta vreau să văd, dacă cei mici or să fie prinși de personaj și dacă le va plăcea sau nu de Brânzica". Cartea este disponibilă deocamdată pe site-ul celor de la Curtea Veche și costă 45 de lei. 

"Un an de zile mi-a luat ca manuscrisul să ajungă în formă finală. E impropriu spus că am muncit mult la ea, pentru că eu trag în sala de antrenamente, însă am muncit ani la rând ca să scriu cartea aceasta"Ana Maria Popescu

"Deja începusem să lucrez la Brânzica atunci când am citit cartea lui Horia Tecău, iar în toată această perioadă am schimbat biografiile marilor sportivi de pe noptiera mea și din geantă numai cu cărți pentru copii"Ana Maria Popescu

"Mama a fost sursa mea de inspirație, mi-a spus chestii pe care evident că le uitasem. Pentru mine a fost o călătorie printre amintiri, de când am început și până acum. Momentul în care mi-am dat seama că e bine ce fac e că atunci citesc eu cartea, cred că o știu pe de rost, mă prinde"Ana Maria Popescu

Fișa cărții "En garde! Fetița cu mască tricoloră"

  • Autor: Ana Maria Brânză
  • Redactor: Alina Bâltâc
  • Ilustrații: Gabi Toma
  • Editura: Curtea Veche
  • Colecție: Cărţi pentru copii
  • Anul apariției: 2018
  • Număr pagini: 132
  • Preț: 45 de lei

Adaptare la noile vremuri

Ana a trebuit să aibă în vedere multe lucruri atunci când a scris această carte. "Cel mai greu mi s-a părut în toată povestea să evit toată etapa aceea cu pe vremea mea, mi se părea cumplit. Momentul culminant a fost, atunci când a trebuit să povestesc cum eram recompensată după fiecare antrenament.

Primeam câte o ciocolată de la domnul antrenor, care se numea "Scufița Roșie" și care nu mai există încă din copilăria mea. Țineam foarte mult ca această chestie să apară și mă gândeam că ei știu doar de Bounty, Rafaello și alte chestii, nici nu pot să-și imagineze ce calitate avea aceea ciocolată". 

Povestea de dinainte de culcare

Cartea scrisă de Ana se adresează copiilor cu vârste între 8 și 12 ani, dar spadasina își dorește ca povestea ei să ajungă și la cei care nu au deprins încă tainele cititului și să creeze o legătură. "Nu știu cât se mai practică acum povestea de dinainte de culcare, timpul acela petrecut de copil cu părintele mi se pare foarte important și dacă această carte reușește să-i aducă în aceea zonă, eu sunt foarte fericită", a explicat Ana Maria Popescu. 

Mama, cel dintâi cititor

Prima persoană care a parcurs cartea de la cap la coadă a fost mama Anei. "I-a plăcut, oricum fără acceptul ei n-aș fi dat OK-ul, aș fi lucrat la ea până ar fi fost mulțumită. Acum mă interesează și părerea fratelui meu, la care încă n-a ajuns. Oricât n-ar vrea el să recunoască, de la el a început povestea mea cu scrima, iar el este acum personaj de carte", a spus spadasina.

Și a continuat: "Primul «copil» care a parcurs-o a fost Virgil Stănescu. Nu cred că se încadrează el în categoria de vârstă, dar el și echipa Sports Hub au fost liantul dintre mine și editură". 

Au ales autobiografiile

Dacă Ana Maria Popescu și Horia Tecău au ales să-și spună povestea pentru copii, alți sportivi români au ales varianta autobiografiei destinată adulților. Printre ei se numără, Nadia Comăneci, Andreea Răducan, Maria Olaru, Ilie Năstase, Cristian Gațu, Gheorghe Popescu sau Cornel Penu.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează