SPORTURI  »  ALTELE  »  SCRIMĂ

Inspector Mihai, actele la control! » Singura campioană mondială la sabie a României lucrează la IPJ Ilfov

Dorina Mihai spune că îi place jobul său pentru că nu are timpi morţi +1   FOTO
Dorina Mihai spune că îi place jobul său pentru că nu are timpi morţi

Articol de - Publicat marti, 16 octombrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 15 octombrie 2012 19:31

Dorina Mihai, care a cucerit aurul mondial în 2003, la Havana, spune că îi place mult noua meserie, dar şi că moare de dorul scrimei.

Era toamna anului 2003. Campionatele Mondiale se disputau departe, departe de tot, tocmai la Havana. Vedetele lotului tricolor de scrimă erau, pe vremea aceea, fetele de la floretă şi Mihai Covaliu. Iepurele a sărit atunci din cu totul altă parte. De la sabie feminin, o armă unde România nu se afla nicidecum printre favorite. Într-o zi de octombrie, Dorina Mihai, pe atunci în vîrstă de 22 de ani, trăia şi lupta în concursul vieţii ei, la capătul căruia avea la gît aurul mondial.

"M-am uitat de curînd la caseta cu înregistrările de la Havana şi am descoperit nişte poze de existenţa cărora habar nu aveam", spune Dorina. Ce-şi mai aminteşte de atunci? "Vocea lui Cova, care m-a îndrumat din public ce să fac, tuşă cu tuşă". ca să vezi, Cova, care cucerise atunci argintul mondial, promitea deja să fie antrenor. Ca palmaresul să fie rotund, floretista Roxana Scarlat luase atunci bronzul, la fel şi echipa de floretă fete.

La aeroport, la sosire, agitaţie mare. Dorina, sportivă a clubului Dinamo, era surpriza. A apărut îmbrăcată în portocaliu toată, cu codiţe împletite în cap. "Cum ai trăit momentul?" "Habar nu am, nu am dormit toată noaptea de după", spunea Dorina. Idolul ei era Laura Badea. Iar acum, după triumful de la Havana, aştepta Olimpiada de la Atena, din anul care urma să vină.

Participarea la Jocurile Olimpice a fost înlocuită de ceva mai preţios. Dorina Mihai, la acea vreme Lupu, pentru că se măritase, îl aducea pe lume în 2004 pe fiul ei, Luca Nicolas. "Nu-mi pare rău că am ales aşa", declara Dorina. În locul ei, la Atena, mergea o altă sabreră română, Cătălina Gheorghiţoaia, care încheia competiţia supremă pe locul 4.

Dorina s-a retras definitiv din sport la sfîrşitul anului 2006, la numai 27 de ani. De atunci lucrează în Poliţie, este inspector. "La început am lucrat pe teren. Participam la acţiuni, la radare, la filtre. De trei ani încoace am trecut la birou, la eliberare de taloane şi permise. Marţea şi joia mă ocup cu testarea celor cărora le-a fost suspendat permisul", îşi descrie Dorina Mihai jobul. "Îmi place ce fac, pentru că am mereu treabă. Nu stau niciodată degeaba. Îmi place şi uniforma", spune campioana mondială de acum 9 ani.

Dorul de planşă
Marile iubiri nu mor însă niciodată. Dorina Mihai mărturiseşte că îi este foarte dor de scrimă. "M-aş reapuca oricînd", spune ea. Dar ştie că acum e momentul altora. "Din noua generaţie, cel mai departe o văd ajungînd pe Bianca Pascu. Sper să se ţină de treabă, pentru că e talentată". După ce s-a retras, Dorina Mihai nu a mai intrat în sală decît pentru două concursuri Open. În rest, nici măcar nu s-a mai antrenat.

Fiul e tot sabrer
Dorina Mihai a fost căsătorită cu sabrerul Cristi Lupu pînă acum doi ani, cînd au divorţat. Fiul lor, Luca Nicolas, are acum aproape opt ani, este în clasa a II-a şi a crescut cu zăngănitul armelor în urechi. "Îi place mult la şcoală şi de jumătate de an a început să facă şi scrimă, cu tatăl lui", spune Dorina.

"Îmi plac colegii de aici, iar munca în Poliţie mă reprezintă. Nu mă plictisesc niciodată, am şi responsabilităţi" (Dorina Mihai, campioană mondială la sabie în 2003)

CV - Dorina Gabriela Mihai
- s-a născut pe 1 iunie 1981
- a început scrima în şcoala generală, cu floreta
- în 2003 a devenit campioană mondială la sabie
- a fost desemnată sportiva anului 2003, alături de halterofilul Valeriu Calancea
- s-a retras din sport în 2007, după ce lotul naţional de sabie s-a desfiinţat

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
sadhowa1000
sadhowa1000  •  16 Octombrie 2012, 12:56

Nunta sau botez? Cauta pe google foto2000drobeta

Vezi toate comentariile (1)
Comentează