SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ

Corespondență din Cehia Ionela Cozmiuc, primele declarații după medalia de aur: „Este o medalie deosebită, mai am două de aur mondiale, de la dublu, însă aceasta parcă are altă valoare fiindcă am câștigat-o la simplu”

Ionela Cozmiuc, medaliată cu aur (foto: Cristi Preda/GSP)
Ionela Cozmiuc, medaliată cu aur (foto: Cristi Preda/GSP)

Articol de , - Publicat vineri, 23 septembrie 2022 18:31 / Actualizat vineri, 23 septembrie 2022 18:32

Ionela Cozmiuc s-a impus entuziasmant în finala de schif simplu categorie ușoară, depășind-o cu 1,89 secunde pe a doua clasată. Este al treilea titlu mondial al sportivei în vârstă de 27 de ani, după cele la dublu din 2017 și 2018.

„Este o medalie deosebită, mai am două de aur mondiale, de la dublu, însă aceasta parcă are altă valoare fiindcă am câștigat-o la simplu”, spune Ionela Cozmiuc la câteva minute după festivitatea de premiere. A venit cu barca la ponton, cu banul auriu de gât și mascota, leuțul de pluș, strânsă la piept, zâmbind larg, fericire și împlinire după un concurs în care a dat totul. Un concurs pe care îl descria drept atipic înainte de start, dar care s-a transformat într-un triumf complet. 

Întâi a fost titlul european la Munchen, în august, la simplu categorie ușoară, acum a venit și cel mondial.

AUR pentru România la Mondialele de la Racice! Ionela Cozmiuc, cursă tactică perfectă și primul titlu mondial pentru delegația noastră
CANOTAJ
AUR pentru România la Mondialele de la Racice! Ionela Cozmiuc, cursă tactică perfectă și primul titlu mondial pentru delegația noastră

Sportiva în vârstă de 27 de ani, subțire ca o trestie, degajă o putere nebănuită, fizică, dar și de concentrare, mai ales într-o probă nouă pentru ea, la care s-a adaptat în timp record. Are în palmares două titluri mondiale tot la categoria ușoară, dar la dublu, în 2017 și 2018, însă a știut să se ajusteze unei realități noi, care a adus și provocări inedite.

Pronosticul corect

Startul finalei de ieri a fost un pic reținut, iar pe margine se simțea oarecare derută. La primul reper, 500 de metri, Ionela a trecut a treia, în urma neo-zeelandezei Kiddle și a olandezei Velhuis. Apoi însă a început să urce tot mai bine în cursă, să recupereze, lovind lung apa, într-un ritm fascinant. Fratele Ionelei, Florin Lehaci, urmărea încrezător, iar medicul Vasile Oșean, a furnizat un pronostic care s-a adeverit: la 1.500 va fi a doua, dar olandeza va fi în frunte, iar la final Ionela prima.

La următoarele borne a fost a doua, 1.000, după neozeelandeză, respectiv 1.500 m, în urma olandezei, iar într-un final incandescent s-a desprins de adversare și a cucerit titlul mondial cu un avans de aproape două secunde. Chipul parcă cioplit s-a transformat într-o imagine a bucuriei, când a strigat descătușată. „În momentele acelea de încărcare fizică și tensiune maximă nu prea mai știi ce faci, dar dacă am chiuit, nu-mi aduc aminte”, spunea râzând.

Micul aparat nărăvaș

Ce s-a întâmplat însă la început? „Există o explicație”, lămurește Elisabeta Lipă, președinta FR Canotaj. „Ionela, ne-ai auzit când strigam la tine de pe mal?”, am întrebat-o, iar ea a spus: „Da, se auzea foarte clar. Știți ceva?, nu am pornit ștrocociul și nu știam nici pe unde sunt, nici cât mai am din cursă”, a povestit cvintupla campioană olimpică. 

Ștrococi, în limbaj colocvial, este aparatul care măsoară timpii intermediari, distanța, viteza și ritmul. „I-am spus apoi: «Uite cum s-a dovedit cât de bine ai putut să controlezi cursa, ce cursă fantastică ai făcut, una de adevărată campioană, de sportivă performeră și profesionistă”. Trebuie să ai un psihic tare să controlezi și să termini finala în felul acesta”, a mai spus Elisabeta Lipă.

Cea mai dulce medalie

Dacă ar fi să descrie săptămâna de aur de la Racice în câteva cuvinte, Ionela nu ezită. „Frig”, zice ea cu un zâmbet, apoi „ploaie, care înseamnă belșug”. „Avem toată susținerea de care avem nevoie, avem o echipă medicală desăvârșită, antrenorii, totul la superlativ”, adaugă ea, apoi, tot glumind, spune că medalia aceasta este atât de dulce încât „sper să nu fac diabet”. Un an 2022 strălucitor, marcat de succes și de schimbări, a adus cu el efort, muncă, presiunea pe care și-o pune chiar ea. Pentru Ionela, după Racice urmează o vacanță. E bine-meritată.

Sâmbătă și duminică voi fi tot aici, ca să-mi susțin colegii, și familia, toți trei concurează, și sunt convinsă că vor fi la fel de fericiți cum sunt eu acum.

- Ionela Cozmiuc

Citește și alte articole:

Șase finale pentru România la Mondialele de Canotaj de la Racice » Toate informațiile și reacțiile sportivilor
CANOTAJ
Șase finale pentru România la Mondialele de Canotaj de la Racice » Toate informațiile și reacțiile sportivilor
Încă două finale pentru români » Campioanele olimpice Ancuța Bodnar și Simona Radiș, detașate la dublu vâsle, optul masculin vârf la vârf cu australienii
CANOTAJ
Încă două finale pentru români » Campioanele olimpice Ancuța Bodnar și Simona Radiș, detașate la dublu vâsle, optul masculin vârf la vârf cu australienii

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
florianveress
florianveress  •  23 Septembrie 2022, 20:20

DDB!

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  23 Septembrie 2022, 20:09

un articol deosebit scris de un profesionist ...sper ca LP sa scrie si de fotbal ...m am saturat de submediocri ca si AB ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează