SPORTURI  »  ALTELE  »  TOKYO 2021

Jocurile Olimpice, incerte și pentru 2021? Mesajul descurajant dinspre Japonia

Countdown-ul până la startul JO de la Tokyo a fost modificat cu un an Foto Guliver/GettyImages
Countdown-ul până la startul JO de la Tokyo a fost modificat cu un an Foto Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat sambata, 11 aprilie 2020 19:14

Cu mai puțin de o lună în urmă, primul ministru nipon, Shinzo Abe, insista că ”Jocurile merg înainte conform planului și fără probleme”, deși întreaga Planetă tremura deja din cauza expansiunii virusului SARS-CoV-2.

Până la urmă, pe 24 martie, amânarea a venit, președintele Comitetului Internațional Olimpic prefațând-o printr-o scrisoare deschisă. S-au stabilit și date noi, între 23 iulie și 8 august 2021.

Între timp, situația generală s-a tensionat în Japonia, marți Abe a decretat stare de urgență, ceea ce înseamnă că unele guverne regionale, inclusiv cel din Tokyo, pot aplica măsuri precum închiderea magazinelor nonesențiale și limitarea deplăsărilor. Ceva ce guvernatorul din Tokyo, Yuriko Koike, consideră ”insuficient”. 

”NU EXISTĂ UN RĂSPUNS CLAR”

Pe acest fond, șeful Comitetului de Organizare al JO de la Tokyo, Toshiro Muto, a transmis un mesaj descurajant. ”Nu cred că poate cineva să spună clar dacă va fi posibil sau nu să controlăm pandemia până în iulie viitor”, a declarat el. ”Cu siguranță, nu suntem în poziția de a da un răspuns clar”, a adăugat.

”Am luat decizia de a amâna Jocurile cu un an. Iar asta înseamnă că tot ce putem face este să muncim din greu pentru ne pregăti pentru ele. Sperăm sincer ca până anul viitor omenirea să fi reușit să treacă peste criza coronavirusului”. 

Dificultăți financiare

Latura financiară și implicațiile sunt dintre cele mai îngrijorătoare. Muto a spus, citat de The Guardian, că nu e sigur dacă asigurarea făcută de comitetul de organizare acoperă circumstanțele actuale. ”Tokyo 2020 și-a luat unele măsuri, dar încă nu e sigur dacă amânarea Jocurilor intră între ele”, a subliniat șeful comitetului de organizare. 

6 miliardede dolari e maximumul pierderilor cauzate de amânarea JO, calculat de presa japoneză, dar acestea pot fi și mai mici, de doar 2 miliarde

”În loc să ne gândim la planuri alternative, ar trebui să punem totul în efortul nostru. Omenirea ar trebui să adune laolaltă toată tehnologia și înțelepciunea pentru a se putea găsi tratamente, medicamente și vaccinuri” - Toshiro Muto

6005 cazuride infectări cu noul coronavirus are deocamdată Japonia și 99 de decese raportate

Grecia a răspuns mai bine la pandemia de coronavirus decât multe țări europene » Măsurile care au făcut diferența: 86 de decese, din 1955 de cazuri

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează