SPORTURI  »  ALTELE  »  KAIAC

Jumătate de barcă » Roxana Borha, componentă a echipajului de kaiac 2 alături de Elena Meroniac, a plecat în SUA

Roxana Borha (stânga) şi Elena Meroniac, cu argintul cucerit la Baku, la Jocurile Europene FOTO Guliver/GettyImages
Roxana Borha (stânga) şi Elena Meroniac, cu argintul cucerit la Baku, la Jocurile Europene FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat marti, 01 martie 2016 00:00

Cu numai 5 luni înainte de debutul JO de la Rio, unul dintre cele două echipaje de kaiac calificate s-a înjumătăţit.

Din barca de K2-500 m a rămas la lot numai Elena Meroniac, colega ei, Roxana Borha (23 de ani), fiind acum în Statele Unite, la Atlanta. A ajuns acolo încă de la sfârşitul anului trecut, pentru a fi împreună cu prietenul ei, Claudiu Ciur, fost canoist. "Sunt supărat pentru felul în care a plecat", spunea ieri, întristat, antrenorul Bebe Zabet. "S-a îndrăgostit şi n-a mai rezistat până la Olimpiadă. Eu am avut o relaţie de amiciţie cu prietenul ei, chiar l-am rugat să aibă răbdare, să poată să meargă la Rio, dar degeaba".

Borha şi Meroniac au cucerit anul trecut argintul continental în proba de K2-500 m, la Racice, în Cehia, şi au repetat performanţa în vară, la Baku, la Jocurile Europene. Apoi au calificat barca pentru JO din Brazilia. "Lucrurile au început să se deterioreze după Europenele de tineret care s-au desfăşurat la noi. Am aflat că mergea la Bucureşti ca să-şi ia viza de State, nu pentru probleme medicale, cum a spus. A fost în concediu acolo şi la începutul anului am aflat că nu mai revine. De fapt, s-a lăsat de tot de sport", adaugă tehnicianul. "Am tot încercat s-o convingem, s-o aduceam înapoi, chiar şi acum două săptămâni am vorbit cu ea, am mai avut o tentativă. În zadar...".

Doar 6-7 senioare

În acest moment, nu există o variantă certă de înlocuire a Roxanei. "E păcat. Am căutat 6-7 ani să găsim o formulă pentru această barcă, şi ele au muncit mult împreună. Tot ce înseamnă antrenamente, odihnă, viaţă extrasportivă a fost exemplar. Şi acum iată ce s-a întâmplat. E greu, căutăm o alternativă", a mai spus Zabet. Ultima şansă se joacă pe 18-19 mai, la Europenele de la Duisburg. "Dacă am califica bărcile de K1 pe 200 şi pe 500 de metri, am putea face la Rio o echipă de kaiac 4. Sperăm, muncim, dar e dificil. În momentul de faţă, nu există prea multe senioare la kaiac, 6 sau 7. O să facem selecţie şi o să alegem soluţia cea mai bună. Dacă rămâneam cu ele două, eu spun că aveam şanse la medalie. A fost o întâmplare, un ghinion că n-au urcat pe podium la Mondiale anul trecut. Aşa însă, poate reuşim un loc între primii 6", a încheiat antrenorul.

Încercări la canoe

Deocamdată, doar două bărci de kaiac sunt calificate pentru Rio, K2-500 m feminin şi K4-1.000 m masculin. Cvadruplii campioni mondiali la canoe Alexandru Dumitrescu şi Victor Mihalachi încă nu şi-au obţinut biletul de JO, dar o mai pot face în mai, la Duisburg, la fel ca şi colegii lor din alte probe. Cel mai recent, România a cucerit medalii olimpice la kaiac-canoe în 2000, aur şi bronz prin Florin Popescu şi Mitică Pricop la C2 pe 1.000 şi 500 m.

untitled 1

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
catalin_cj
catalin_cj  •  01 Martie 2016, 19:15

Onteresnt cum la gimnastica si la box unde am fost zeci de ani pe cai mari am ajuns rupti in fund. Sanse de medalii doar la scrima, poate handbal fete, si poate un dublu la tenis cu tecau si mergea. Halepino e in cadere libera, iar Monica Niculescu nu are sanse prea mari. Pulbere

catalin_cj
catalin_cj  •  01 Martie 2016, 19:06
Postat de vladutz13 pe 01 Martie 2016, 09:33

Cum sa renunti la o participare la Olimpiada pentru asa ceva??? Naiba, nu poti 5 luni sa te "vezi" pe skype?? iar de prietenul ei ce sa mai spun?? Bine, pot sa fiu foarte dur si legat de nr de senioare la sportul asta de traditie.... e chiar penibil.

Ia gandeste-te ca muncesti pe branci o viata ca sa iti dea astia bani de salata verde. Foarte bine a facut. Bine ca se lauda cu performantele lor dar cand vine vorba de bani se paseaza de la club la federatie pana ti-e lehamite de ei.

itrobert
itrobert  •  01 Martie 2016, 18:24

Inteleg ca n-a vrut sa mai fie prizoniera federatiei... E adult si munceste cum spune si antrenorul, pe branci. Pe cati bani? Macar pe jumatate din cat face un fotbaliator in prima liga? Probabil ca nu... Foarte bine ca a plecat; poate asa se mai deschid ochii celor care asteapta performante de la sportivi fara sa faca nimic pentru ei.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează